Техническият директор на Лудогорец - Козмин Моци, даде интервю за „Libertatea“, в което говори за живота си в България, за работата си при "орлите", където той първо беше футболист, а сега е директор. Моци сподели, че в Разград е по-уважаван, отколкото в Румъния. 

- Козмин, какво научи в чужбина? Не непременно във футбола, но полезни неща за ежедневието.

Много неща. Да оставя разочарованията от стадиона, от работата, да не ги нося с мен вкъщи. Да се ​​държа много по-добре като човек, да уважавам хората, дори и те да не са ме уважавали в даден момент. Не ме интересува какво прави един човек и всички трябва да бъдат уважавани, от жената, която чисти съблекалните до президента на клуба, те трябва да бъдат уважавани.

- Какво да вземем ние, румънците, от българите?

Мисля, че ежедневната тишина. Те са по-спокойни, по-тихи от нас. Те се интересуват от собствената си личност.

- Чувствахте ли се по-уважаван в България, отколкото в Румъния?

Там, в Разград, ме ценят повече. Но имам уважение и в страната ми.

Официална Facebook страница на Лудогорец - www.facebook.com/pfcludogorets1945
14 снимки

- Как ви виждат вашите съперници в България?

Имах някои проблеми. Нормално е феновете на ЦСКА или Левски да не ме обичат. Това, което ме притеснява, е, че те се интересуват повече от това, което се случва в другите клубове, отколкото в собствения им двор.

- Виждате ли се да се върнете в страната в скоро време?

Не и в близко бъдеще. Но ще дойде момент, когато определено ще го направя. Не знам дали с някакъв отбор или просто със семейството, за да сме у дома, близо до семействата си.

– Как се адаптира семейството ви в България?

За мен адаптацията не беше много трудна. Жена ми застана до мен от самото начало. Момиченцето ми е на детска градина от 3-годишна, а от миналата есен е първи клас в България. Там се чувства като у дома си. За съпругата ми е малко по-трудно, тя няма много работа там, но винаги е била до мен и ми е помагала през всички трудни моменти в живота.

– Вие вкъщи, помежду си, на какъв език говорите с децата?

Румънски.

- Говорят ли го перфектно?

Добре са, много добре, момиченцето говори перфектно! Тя е на 7 години и половина, искам да е здрава и да научи всичко, което може.

– Какво най-много харесвате в българите?

Тишината. А това, че никой не гледа в градината на съседа, другият какво прави до него, не го интересува наляво, надясно.

- През лятото къде ходите на море – в Румъния или в България?

Не съм бил в Румъния, така да се каже, от 2006 г. През лятото нямам много свободно време. Или съм в Турция, или съм бил в България. Лесно ми е, на час съм от морето и плажа.

startphoto.bg
36 снимки

- Какво може да дадат българите на румънците, за да може повече българи да ходят в Румъния на море?

Не бих могъл да направя точно сравнение, защото не съм бил на румънския бряг, знам само от слухове. Където съм бил в България, съм виждал чистота и добро обслужване. Това е най-важното. Ако нямаш чист плаж, не знам доколко ти пука какво ще ядеш.

- Има ли нещо, което не харесвате в българите или какво трябва да развиват по-добре?

Говоря чисто футболно. Трябва да се инвестира малко повече в стадионите.

– Мислили ли сте да получите българско гражданство?

Да, имах моменти, когато исках да го взема, още повече, че щеше да ми е лесно, след като съм там от 11 години. По-важното е, че се чувствам неразделна част от България, вече не мисля, че ми трябва паспорт.

– Какво могат да вземат българите от нас?

Няма големи разлики. Може да се каже, че Румъния е по-развита, но е и четири пъти по-голяма. Голямото мнозинство от туристите предпочитат България, независимо дали е лято или зима. Ясно е, че в България не всичко е на върха, в която и да е област... Това е разликата, в Румъния има нови, модерни стадиони, в България няма инвестиции в това.

– Кой готви по-добре – румънецът или българинът?

Това са почти еднакви ястия. Имат супа таратор, аз обичам да ям от нея, не съм придирчив и без това.

Официален сайт на Лудогорец - www.ludogorets.com/bg/
23 снимки

– Какво бихте препоръчали на румънците, когато дойдат в България?

Има и други градове, които си струва да посетите: Пловдив, Стара Загора, Велико Търново са само част от тях. Има много места за посещение.

- Имате ли приятели българи?

В Разград имам приятели от 11 години. И в България не съм имал големи проблеми. Въпреки че все още има някои, които ви освиркват! Нормално е да има хора, които не те харесват, но това изобщо не ме притеснява и не влияе на живота ми.