През уикенда беше изиграно поредното издание на изпълнения с огромен заряд през последните години мач между ЦСКА и Лудогорец. Двата тима определено създадоха шоу за неутралния зрител, завършвайки 2:2 и разграничавайки се от предишни подобни дербита, в които предпазливостта е вземала сериозен връх.

След срещата може да се извадят редица теми за коментар и анализ, но от гледна точка на Лудогорец безспорно най-големият позитив е такъв, който може да радва и всички български фенове на футбола. Името му е Доминик Янков.

Двадесетгодишният атакуващ халф се утвърждава все повече в стартовия състав на Павел Върба през настоящата кампания и в срещата на „Българска армия“ се разбра и защо това е факт. Янков буквално беше в центъра на всичко най-интересно за своя тим, създавайки 3-4 страхотни положения за съотборниците си, две от които се превърнаха и в попадения във вратата на Густаво Бусато.

Българският офанзивен играч на практика е първата българска перла, която излиза от школата на разградчани. Роденият в Канада Янков всъщност прекарва много малък период от футболната си развитие в академията на „орлите“, изграждайки се като футболист главно в частна канадска школа, както и в академията на английския Съндърланд. Атакуващият халф идва в Лудогорец, когато е вече на 17. Все пак, именно в академията на разградчани той получава необходимото обучение, за да направи прехода от юношески към мъжки футбол. Етап, който не може да бъде подценяван в развитието на всеки състезател. 

Може би дългият престой в чуждестранни школи именно обаче е допринесъл за рядко срещаните качества, които младокът показва пак и пак през последните месеци по терените в efbet Лига. В този случай по-малкото досег с българските школи на най-млада възраст е от съществено значение в развитието му.

Янков оперира в може би най-гъсто населените райони на терена, именно тези между двете дефанзивни линии на противниците. В подобни зони е необходимо не само чудесно чувство към топката, баланс и сила, за да бъдат удържани противниковите бранители. Истината е, че много играчи в подрастващите възрастови групи и по българските терени притежават повечето от тези качества. Най-важното качество обаче повсеместно отсъства – бързината на вземането на решение и осъществяването му при получаване на топката.

Твърде често младите български играчи страдат от липсата на достатъчен интензитет и бързина в играта си. Прекалено често в юношеските първенства виждаме играчи, които са с висок технически капацитет, но тотална липса на интензитет както с топката, така и без нея. Решенията се вземат твърде бавно, съответно и пространствата, в които топката може да бъде пратена напред, изчезват за няма и секунда.

Доминик Янков

източник: Антон Узунов

Тук си личи, че Янков е получил своето футболно възпитание на запад. Всяко докосване до топката е съпътствано от мигновено решение и изпълнение. Фактически, именно в това се крие и истинското техническо съвършенство и затова 20-годишният атакуващ халф не изглежда не на място сред именитите си съотборници в Лудогорец, които са играли в Германия, Испания и други големи футболни държави.

На кратко казано Янков в редица отношение е контрапунктът на това, което куца в детско-юношеския ни футбол. Неговата поява може и отново да показва пътя към съживяването на националната ни гарнитура – български деца, които прекарват голяма част от футболната си школовка в чужбина.

ЦСКА Лудогорец Доминик Янков

източник: Антон Узунов

Лудогорец намери своята българска перла, но може ли Янков да е и отговорът на търсенията на българския футбол за нова звезда? Добре е известно, че младокът все още не е избрал кой национален отбор да представлява, имайки възможност да направи избор между България и Канада. Много е вероятно мислите му да са насочени към възможността да играе редом до звездите на Байерн Мюнхен и Лил – Алфонсо Дейвис и Джонатан Дейвид. При всички положения обаче остава надеждата, че България ще привлече талантът, който да е част от представителния ни тим за десетилетие напред. Това само по себе си може да е важна крачка напред за родния футбол.

 


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.