Старши треньорът на Лудогорец Станислав Генчев разкри кои са най-сладките, но и кои са най-трудните моменти за един млад специалист начело на „орлите”. Нaставникът даде обширно интервю за предаването „Домът на футбола” по DIEMA SPORT.

“Мачът с Ференцварош може би е най-важният мач за годината, защото ще ни позволи да излезем от групите, а това би бил особено голям престиж. В този мач ще има много по-голямо напрежение от нормалното, затова ни трябва спокойствие от мачовете преди това, да се надяваме на успех и срещу Черно море. Мачовете в Европа са най-приятни, защото играем срещу най-добрите отбори. Преди началото на груповата фаза шансовете ни не бяха големи, а сега имаме реалната възможност да излезем от групите”, започна Генчев.

„Няма как след първите две победи над ЦСКА и Ференцварош да имаме самочувствие, но с това дойдоха и големи очаквания. Напрежението дойде в повече, защото бяхме сочени за фаворити. Важното е, че поне в Москва показахме, че можем да се надиграваме с всеки и дори можехме да победим.”

„Работата на един млад треньор с обор като Лудогорец има и положителни, и отрицателни моменти. Ако не се лъжа, аз съм бил съотборник със седем от тях. Чувстват ме по-близък. Важното е те да са концентрирани само върху играта. Опитът няма с какво да се замени, със сигурност един опитен треньор, вижда нещата по друг начин. Колективът в отбора е страхотен, да няма скандали в съблекалнята.”

Станислав Генчев си спомни и за момента на неговото назначаване като треньор на Лудогорец.

„Бях в Аржентина, да наблюдавам играчи, когато разбрах какво се е случило в нашия мач, и в един момент започнаха постоянни телефонни обаждания, докато не ми се обадиха и от ръководството на Лудогорец да се прибирам, за да поема отбора. Така и не успях да наблюдавам мачовете в Аржентина, за които бях отишъл. Нещата се развиха доста бързо.

Трудно е когато водиш отбор с големи цели, и да държиш всички в оптимално добра форма - и физическа, и психическа. Във всеки мач трябва да са концентрирани и мотивирани. Може би това е най-трудното. Приятната част са победите, особено тези в Европа.”

„Преди Нова година имаме два много тежки мача в първенството - с Черно море и Славия. Важното е да запазим разликата от преследвачите, когато се работи по-спокойно нещата се получават по-добре, без напрежение. Важното е да се направи хубава подготовка, играчите да могат да си починат през зимата.”

„За българския футбол е полезно да има по-голяма конкуренция, не само за нас, за целия ни футбол. Когато играем срещу силни отбори, които се доближават по стил и игра с отборите в Европа, е много по-добре, давам пример с Локо Пд, играта им беше по-близка до тази на ЦСКА Москва и ние бяхме по-подготвени за този двубой”, коментира Генчев.

„След като изгледах двубоя с ЦСКА, мога да кажа, че съм и доволен, и не съм доволен. Доволен съм, че не допуснахме голово положение пред нашата врата, но не съм доволен, че не създадохме много положения. Имахме три ситуации за един мач, което за мен е малко, трябваше да създадем повече главоболия на ЦСКА. Щом не сме ги победили в два мача, значи, че те ни затрудняват най-много, но хубавото е, че те са най-голяма дистанция от нас. И ЦСКА, и Левски, и Локо Пд имат добри отбори и срещу всеки изпитваме трудности.”

Запитан за расисткия скандал на мача на националния отбор срещу Англия, треньорът на Лудогорец сподели: „Според мен не трябваше заради една шепа хора да става такъв скандал. Неприятна беше и загубата, разгромна, трудно се приема. Само лоши спомени имам от този мач, не искам да си спомням за него. Шансовете на националния отбор за класиране на Евро 2020 са добри, но неприятната част са групата, в която ще попаднем. Ако искаме да играем на европейско, ще трябва да се надиграваме с най-добрите.”

Дали скоро България отново ще има кавалер на Златната топка, по подобие на Христо Стоичков преди 25 години?

„В момента не виждам български футболист, които да играят на най-високо ниво. Ако някой успее да се развие, за да се бори за Златна топка. Надявам се да успеем да развием такъв играч”, завърши Станислав Генчев.