Със завръщането на Станимир Стоилов в Левски все по-сериозно се обсъждат вариантите за трайно излизане от кризата на финансово и управленско ниво. Още при преговорите със Сираков Мъри е споделил идеята, че клубът трябва да се управлява по модела на грандовете в Испания.
 
Конкретната идея обаче е след учредяването на сдружение на привържениците, те да започнат да издържат Левски с парите от членския внос, който ще събират. Коментираната сума е 20 лева на месец.
 
Настоящият мажоритарен собственик Наско Сираков е готов да предостави акциите без никакви финансови претенции на подобен юридически субект. Няма да е изненада, ако той бъде конструиран на базата на някои от вече съществуващите фенски организации.
 
Привържениците на Левски вече на няколко пъти доказаха, че са способни да генерират сериозен финансов ресурс. На практика това, че „сините“ все още не са фалирали, се дължи най-вече на ангажираността и активността на запалянковците. В момента отново те са призовани да осигурят приходи, за да се покрие увеличената заради липса не регулярни плащания в последните месеци вноска към НАП.
Според предварителните разчети Левски ще започне процес на трайно стабилизиране, ако поне 20 000 души се ангажират с плащането на по 20 лева всеки месец. Елементарните изчисления показват, че това ще осигури по 400 000 лева на месец и близо 5 000 000 лева годишно. Към тази сума ще се прибавят приходите и по другите пера в бюджета. Очакванията са при добри резултати още повече фенове да се ангажират.
 
Юридически е възможно хората с по-големи възможности да плащат повече и да имат по-голям глас в процесите на управление, а и по-голям от дял при разпределението на евентуални бъдещи дивиденти. Привържениците, които формално ще станат и акционери, ще избират президента на мандатен принцип. Идеята е избори да има на всеки три години. Кандидатите ще се конкурират спрямо финансовия принос, който ще осигурят за клуба.
 
Още новини четете в днешния брой на "Мач Телеграф"

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.