Кирил Десподов от Лудогорец е Футболист на годината на България за 2021-а година. Той беше избран за победител в анкетата с 203 точки.

Десподов печели 61-ата анкета, но за него това е втори подобен приз. Той вече беше избран за Футболист на годината през 2018-а година, след което последва трансфера му от ЦСКА в италианския Каляри. Към момента 25-годишният Десподов има 26 мача и 3 гола за националния отбор, в три мача е носил и капитанската лента на България.

Второто място е за Мартин Камбуров от Берое със 156 точки, а трети е Георги Йомов от ЦСКА със 72. 

Всички призьори иначе бяха нагредени, а в текста може да видите как точно бяха разпределени статуетките:


Първият приз за вечерта отиде при легендата Мартин Камбуров, който заслужи специалната награда на основния организатор на събитието - "Дакс Медия" и Весела Лечева. Юрген Матай от ЦСКА пък спечели приза за „Най-красив гол“, след като централният бранител на „червените“ реализира фамозен гол във вратата на ЦСКА 1948 в пореден мач от първенството на България.

Специалната награда "Лъвско сърце - Трифон Иванов" за 2021 година отиде в ръцете на д-р Валентин Великов.  Лекарят на Лудогорец бе под светлините на прожекторите на UEFA EURO 2020, когато бе част от професионалните медици, върнали Кристиян Ериксен към живота. 

Наградата за „Най-прогресиращ млад играч“ за 2021-а година също бе връчена. Трети от общите гласове на журналистите бе поставено крилото на Спарта Прага Мартин Минчев. Втори остана юношата на Левски – Марин Петков, а призът за №1 през миналата година отиде за вратаря на Славия – Светослав Вуцов.

В церемонията място намери и подреждането за „Най-добър чужденец в efbet Лига. Сред избраниците бяха постигнали най-голям брой гласове Жорди Кайседо, Греъм Кери и Юрген Матей от ЦСКА, Дориан Бабунски от Ботев Враца, Каули Оливейра от Лудогорец. В крайна сметка най-добър чужденец за 2021-а година не беше един, а двама и това бяха двамата футболисти на „червените“.

За най-добър вратар пък бе посочен вратарят на Славия - Светослав Вуцов. Така той стана не само най-перспективен млад играч, а и най-добър вратар, след като пребори конкуренцията с изявите си с "белите". При продължението на футболното поле пък бе посочен най-добрият защитник за годината в родния шампионат, а трета награда за вечерта спечели защитникът на ЦСКА - Юрген Матей.

Полузащитник №1 за годината пък беше посочен Ивайло Чочев от ЦСКА 1948. Чочев спечели с 26 гласа, а с 21 на второ място остана Тодор Неделев, докато с 10 остана третият Кирил Десподов. 

При нападателите пък на първо място бе поставен нападателят на Берое - Мартин Камбуров. Рекордьорът по голове в efbet Лига за сетен път спечели този приз. Рекордьорът по голове в елита изпревари Кирил Десподов, Георги Минчев, Димитър Илиев, Спас Делев и Жорди Кайседо.

Последва номинирането за треньор на годината, а изборът бе между Илиан Илиев, Любослав Пенев, Николай Киров, Станимир Стоилов и Стойчо Младенов. Наставникът, който бе на трета позиция, беше предводителят на Левски - Станимир Стоилов. На втора позиция за работата си през 2021-а година застана Стойчо Младенов от ЦСКА. Треньор №1 на България със 165 точки стана наставникът на Черно море – Илиан Илиев. 

Кулминацията за церемонията настъпи и следваше да се избира Футболист на годината. На пета позиция бе поставен плеймейкърът на Ботев Пловдив Тодор Неделев. Четвъртото място пък бе за Петко Христов от Специя. Футболист №3 на България за 2021-а година стана Георги Йомов от ЦСКА със 72 точки. Футболист №2 на България за 2022 е Мартин Камбуров със 156 точки. Футболист №1 на България за 2021-а година пък бе избран Кирил Десподов от Лудогорец с 203 точки.

Всички победители в анкетата "Футболист на годината" в България за 2021 година в отделните категории:

Футболист номер 1 на България за 2021 година:
1. Кирил Десподов (Лудогорец) - 203 точки
2. Мартин Камбуров (Берое) - 156 точки
3. Георги Йомов (ЦСКА) - 72 точки

Треньор номер 1 на България за 2021 година:
1. Илиан Илиев (Черно море) - 165 точки
2. Стойчо Младенов (ЦСКА) - 156 точки
3. Станимир Стоилов (Левски) - 91 точки


Награди по постове в Първа лига:
Най-добър вратар в Първа професионална лига на България за 2021 г.
1. Светослав Вуцов (Славия) - 51 точки
2. Даниел Наумов (ЦСКА 1948) - 12 точки
3. Кристиан Кахлина (Лудогорец) - 11 точки

Най-добър защитник в Първа професионална лига на България за 2021 г.
1. Юрген Матай (ЦСКА) - 86 точки
2. Антон Недялков (Лудогорец) - 8 точки
3. Андреа Христов (Славия) - 5 точки

Най-добър полузащитник в Първа професионална лига на България за 2021 г.
1. Ивайло Чочев (ЦСКА 1948) - 26 гласа
2. Тодор Неделев (Ботев Пловдив) - 21 гласа
3. Кирил Десподов (Лудогорец) - 10 гласа

Най-добър нападател в Първа професионална лига на България за 2021 г.
1. Мартин Камбуров (Берое) - 37 точки
2. Жорди Кайседон (ЦСКА) - 35 точки
3. Кирил Десподов (Лудогорец) - 24 точки

Най-добър чужденец в Първа професионална лига на България за 2021 г.
1. Жорди Кайседо (ЦСКА) - 39 точки
1. Юрген Матай (ЦСКА) - 39 точки
3. Греъм Кери (ЦСКА) - 8 точки

Най-прогресиращ млад играч на България за 2021 г.
1. Светослав Вуцов (Славия) - 54 точки
2. Марин Петков (Левски) - 20 точки
3. Мартин Минчев (Спарта Прага) - 17 точки

Футболист на годината - женски футбол 2021 г.
1. Симона Петкова (Йънг Бойс, Швейцария) - 53 точки
2. Евдокия Попадинова (Наполи, Италия) - 45 точки
3. Лиляна Костова (Чарни Сосновец, Полша) - 8 точки

Специален приз "Лъвско сърце-Трифон Иванов" за мъжество и характер:
Валентин Великов, лекар на Лудогорец:

"Най-красив гол" за 2021 годиба:
Юрген Матай (ЦСКА)

Специална награда на ДАКС Медия за рекорден брой голове:
Мартин Камбуров (Берое)