Защитникът на ЦСКА и националния отбор на България - Петър Занев, беше потърсен за коментар от руския вестник “Советский спорт” относно т.нар “расистки скандал”, който се разигра около мача България- Англия.

Опитният футболист, който в момента е капитан на армейците, е доволен от работата на полицията по издирването на провокаторите. Занев е доволен, че полицията вече е установила тези мерзавци и разказва в интервюто.

"Цяла Европа обсъжда този скандал. Банерът No respect в противовес на призива на УЕФА за респект, уважение и борба с проявлението на расизма във футбола, засили убеждението, че акцията на националния стадион по време на мача е била планирана предварително”, питат журналистите от руския вестник.

"Може и така да е, но не става дума за всички привърженици, а за малка група от провокатори, които правоохранителните органи вече установиха. Изглеждаше мерзко. Всички тези скандирания, нацистки лозунги. Но е неправилно да се правят изводи за България и за българите по поведението на 10-15 човека. А британската преса сега лее гнусотии по цялата ни страна. Това е крайно неприятно.

"Президентът на БФС Борислав Михайлов вече подаде оставка и такава постъпка предизвиква уважение. Уронен е сериозно престижа не само на футбола, но и на цялата страна. За нас, като членове на ЕС, това е крайно неприятно. Разберете ме, българските привърженици винаги са се отличавали с коректност и уважително отношение към съперника. А сега са изля всичко това наведнъж. Ние допуснахме шест гола и тези фенове направиха всичко това.

Занев е попитан дали смята, че България ще се отърве от санкции. "Надявам се на адекватна реакция от европейските чиновници. Те трябва много внимателно да проучат всички обстоятелства. Там на стадиона наистина имаше някаква банда от 15 мерзавци. Но България няма проблем с расизма. В нашия национален отбор всички мразят расистите. И ще бъде много неправилно, ако ни отнемат някакви точки и ни изключат от евентуално участие в турнири, разказва Занев.

"Трябва да бъдат наказвани тези провокатори. Аз бих ги нарекъл умствено изостанали. Крият си лицата с маски, но както разбирам полицията ги е установила и разпознала, завършва левият бранител.