Българският национал Ивелин Попов, който заедно с брат си Владислав спечели на търг фланелката, с която легендата Георги Аспарухов бележи знаменития си гол срещу Англия в контролна среща на митичния „Уембли“, заяви пред „Спортно шоу Гонг“ по Дарик радио, че футболната реликва трябва да бъде изложена на по-видно място.

На днешния ден се навършват точно 50 години от изпълнението на Гунди, а Попето коментира, че мястото на фланелката на емблематичната „деветка“ е в България.

„Разбира се, че съм горд, заслугата не е само моя, но и на моя брат, както и на наши познати, които живеят там (бел. авт. - Англия). Свързаха се с нас, предложиха ни и ние приехме идеята присърце. Така започнахме да наддаваме на търга, за да може да купим тази фланелка, за наша радост стана и спечелихме търга, след една седмица фланелката бе у нас“, започна Попов.

Въпросната фланелка е се озова на Острова, след като Гунди я разменя с английския национал Мартин Питърс, който по онова време е футболист на Уест Хем. Той я дарява на клубния музей, а след като „чуковете“ се местят на Олимпийския стадион в Лондон, шефовете на тима решават в новия музей на славата на отбора да бъдат изложени само артикули, свързани с историята на тима. Така рамкираната фланелка на играча на Левски бива пусната на търг.

„Доста хора имаше на наддаването. В Англия има много колекционери на футболни реликви, това е фланелка на един от най-великите български футболисти. Тази фланелка е много ценна, имаше наддаване, но мястото на тази фланелка е в България. Не мисля, че тази фланелка трябва да стои у мен и брат ми. Времето ще покаже. Мисля, че трябва да бъде на по-видно място и хората да се насладят“, казва Попов, който печели търга през 2017 година.

На питане дали Попето и брат му са търсени от някой музей, капитанът на националния заяви: „Никой не се свързал с нас, даже прочетох статията, която излезе по-рано, че анонимни лица са придобили фланелката. Аз съм споделял, че фланелката е у нас“.

„Когато съм си у дома, си я гледам, радвам ѝ се, пипам я, тя е рамкирана“.

„Ако трябва ще донеса фланелката на базата преди мача с Англия, само и само да ни донесе късмет“, каза Попов, във връзка с това, че България ще мери сили с Англия в квалификациите за Евро 2020. 

„При мен малко ситуацията е сложна. Имам 6 месеца до края на договора ми, имам варианти, но последната дума ще има Спартак. Зависи от много фактори, има варианти, но със сигурност нищо не мога да кажа“, продължи Попов. 

„Желанието ми е винаги е било да играя, така се чувствам жив и щастлив. В такава възраст съм, че съм натрупал опит. Искам да получавам повече игрово време“, отсече за финал Попов.