„Отбор на надеждата“ ще вземе участие на девето поредно световно първенство по футбол за бездомни хора, след като кандидатурата му беше одобрена от организатора на турнира – шотландската фондация Homeless World Cup.

„Имам честта да поканя „Спортс Мениджмънт България“ да излъчи мъжки/смесен отбор, който да представлява България на световния шампионат в Тампере 2020“, пише в официалната покана от организаторите, която е адресирана до изпълнителния директор на „Спортс Мениджмънт България“ Виктор Кирков.

Социалният Мондиал ще се проведе във финландския град Тампере от 28 юни до 5 юли 2020 година.

„Ранните дати за провеждане на турнира през идната година ще ограничат сериозно времето ни за подготовка. Обикновено голяма част от нашите играчи са младежи в неравностойно положение в горен курс и са на училище до 30 юни. Планираме да обявим разширения състав на националния „Отбор на надеждата“ в началото на май и да започнем подготовка на 23 май“, коментира на специално събитие днес в Център на надеждата Виктор Кирков, който е създател и мениджър на успешния социален проект.

Изпълнителният директор на компанията, която е официален партньор на фондация Homeless World Cup за територията на България, съобщи още, че футболният специалист Борислав Фердинандов ще бъде национален селекционер на „Отбор на надеждата“ и през следващата година.

„Доволен сам от работата, която г-н Фердинандов свърши през последните 2 години и затова го поканих да води отбора на трето поредно световното първенство“, коментира Кирков. През 2018 и 2019 година, под ръководството на същия специалист, националният „Отбор на надеждата“ завърши на дванадесета позиция в крайното класиране на турнира.

"Отбор на надеждата" е проект за социална интеграция на хора в неравностойно положение, който постига 100 процента успеваемост при работата с националните си състезатели от 2011 до днес.