Повече от пет години минаха от знаменития подвиг на Козмин Моци по време на квалификационния мач за място в Шампионската лига на Лудогорец със Стяуа. Тогава бранителят влезе в историята не само на българския, но и на световния футбол със спасените си дузпи, които помогнаха на родния първенец да участва в най-комерсиалния турнир по най-драматичния възможен начин. 

И отзвукът от тези негови изяви продължава да е даван за пример и в момента в родината му Румъния. Те бяха припомнени от легендата на северните ни съседи Хелмут Дукадам, който разкритикува една от настоящите звезди на националния отбор Никулае Станчу. 

Въпросният нападател не пожела да изпълни дузпа в решителен момент за отбора и това му навлече сериозни критики от бившия вратар, който с изявите си на финала на КЕШ през 1986 г. извоюва титлата за Стяуа срещу Барселона, спасявайки четири изстрела от бялата точка. 

"Никулае Станчу не е никакъв лидер на отбора ни! Той е лидер по пресконференциите и по празните приказки. Нека бъде лидер на терена, а не в миксзоната. Да беше взел топката като един истински лидер и да бие дузпата, вместо Георге Пушкаш."

"Вземи топката, бий дузпата, вкарай я и покажи мъжество. Направи така, както направи Козмин Моци по време на дузпите срещу Лудогорец в Шампионската лига преди години. Бъди истинския лидер на терена, а не пред журналистите", заяви Дукадам пред "Диги Спорт".