Наставникът на шампиона на България по футзал Амиго Северозапад Делян Койчев, както и капитана и играещ помощник треньор на тима Владимир Бахъров дадоха специално интервю за Gong.bg.

В него те говориха за спечелената титла на страната през миналия сезон, за предстоящото дебютно участие на отбора в ШЛ, както и за проблемите на българския футзал.

- Здравейте, казвам добър ден на треньора по футзал на Амиго, шампион на България, както и на Владимир Бахъров, който е помощник-треньор и капитан на отбора. Как сте момчета?

ДК: Много сме добре, развалнувани сме много от участието ни в ШЛ, все още сме щастливи, че сме шампиони на България и шампиони на София. Очакваме с нетърпение да заминем за Австрия.

Вл: Абсолютно да, потвърждавам думите на старши-треньора. Момчетата са в приповдигнато настроение, ентусиазирани. Направихме сравнително добра подготовка, така че има всички предпоставки да се представим добре.

- Ще ви върна така малко назад през миналия сезон. Кой беше водещият фактор, който положи основата на тази спечелена титла?

ДК: Основният фактор за спечелената титла, според мен е колектива и силните футболисти, които имаме в отбора. За мен това е най-важното, нямат значение другите неща. Някой път може да има някой много силен отбор без никакви пари и без никакви спонсори, просто така като приятели и колектив. За мен най-важното нещо са силните футболисти.

Вл: Взе ми думите от устата. За мен също наистина колектива беше водещия фактор, чрез него съумяхме да постигнем тази цел.

- Колко голям бе успехът срещу Черно море, действително защото вие така спряхте варненската хегемония, ако мога така да я нарека?

Вл: Да, така е наистина, знаем, че през годините Варна доста добре се представя, постигнаха наистина една сериозна хегемония и сме много щастливи. Беше ни изключително трудно и срещу двата варненски отбора както на полуфиналните срещи, така и във финалната среща. Стигна се до 2 от 3 победи и при двата плейофа. Така че беше изключително трудно наистина, но така може би е по-ценно и по-истинско. Беше трудно, но се справихме.

- Какво е настроението в отбора преди предстоящото участие в ШЛ?

ДК: Всички са доста развалнувани и те също го очакват с нетърпение. Настроението е много добро, сега изиграхме две контроли с гръцките шампиони, в едната победихме в другата загубихме, но се представихме доста добре, доста силно и всички очакват и те с нетърпение и с много добро настроение. Всичко е наред, имаме нова екипировка, нямаме контузии и да чукна на дърво всичко е наред.

- Изпреварихте ми въпроса, щях да ви питам за контролите с Дукас, колко важни бяха те, защото знам, че това е един доста сериозен отбор?

ДК: Ние с Влади обсъждахме, че е много важно да направим поне две много силни контроли, с някой много силен съперник. Направихме няколко контроли тук в София, срещу ЦСКА, срещу ФКГ и срещу Левски също, които бяха полезни. В тях използвахме и новите футболисти, понеже имаме няколко нови момчета. Използвахме и старите футболисти. По-опитните играха по-малко. С гръцките шампиони целта беше да обиграваме главно футболистите, които са опитни, които ще играят главно в Австрия. Мисля че беше изключително полезно за нас, така да се каже леко вдигнахме нивото. Срещахме се с много силен отбор, гърците са наистина много силен съперник, имат 7 национални състезатели, 3-ма бразилци и имат огромна организация, тренират по 2 пъти на ден, много силен отбор. Много сме доволни, че постигнахме тези резултати.

Вл: Това ни бе една генерална репетиция преди това, което ни предстои след няколко дни.

- Смятате ли, че през този сезон отборът ви е по-силен в сравниение с този, който победи Черно море във финала през миналата година?

Вл: Аз лично смятам, че да. С оглед на попълненията, които взехме, мисля, че наистина сме вдигнали нивото и към това и се стремим. Искаме да развиваме всеки един състезател индивидуално и като цяло колективно да израстваме като отбор. Мисля, че сме на прав път.

ДК: Сега сме много по-уверени, заради това, че станахме шампиони. От начало нямаше как да сме така, защото бяхме се събрали различни футболисти от различни отбори, нямахме подготовка нито тактическа, нито физическа. Сега сме много по-уверени и мисля че това е много по-добре за нас.

- В групата ви в ШЛ присъстват отборите на Фортуна ,Гентофте, Пиф Салтайрис. Кои смятате за най-сериозен съперник?

ДК: Значи, датските шампиони са изключително силен отбор, те типично за скандинавски отбор разчитат на силова игра, нямат много технични футболисти, които да правят финтове, но играят много агресивно и много силово. Със сигурност ще имаме с тях много здрав мач и голяма битка, като не знам дали ще се справим, ще пробваме. За другия отбор, който е домакин не сме разучили нищо и не знаем, защото те продадоха най-силния си футболист Витиньо, който е и арменски национал, в АЕК Гърция, а пък взеха 4 или 5 нови състезатели. Взеха двама бразилци, капитана на Босна и Херцеговина, взеха един сърбин, а отделно имат и още чуждестранни футболисти. Реално те в момента си обиграват състава и ние нямаме преценка на какво ниво ще са.

Последно да кажа и за шотландския шампион, като тях горе долу ги познаваме. Те играха с Националния отбор и Влади повече може да каже.

Вл: Да, голяма част от момчетата, които са в националния отбор на Шотландия са и в този отбор, така че имаме представа. Както каза и старши треньора датчаните за мен фаворит в групата, като австрийците също не са за подценяване, та дори и шотландците.

ДК: Само да добавя, датчаните са 8 пъти шампиони на страната си и имат 12 национални състезатели и самият треньор на клубния отбор води и националния отбор, което означава на практика, че ние ще играем срещу националния отбор на Дания.

- Смятате ли, че тази група би била предолима за вас?

Вл: Аз лично да, иначе няма смисъл да отиваме. Ще е трудно, може би е ясно на всички, но аз вярвам в това нещо и ще дадем всичко от себе си за да продължим, пък каквото стане.

ДК: И аз я смятам за предолима, въпреки че ще излезем срещу опитни отбори, такива с традиции и успехи. Ние трябва да отидем с увереност, че може да спечелим. Особено след тези две контроли, в които се видя, че най-малкото физически сме доста добре.

- Вие сте доста млад отбор, очаквахте ли да спечелите титлата преди началото на миналия сезон?

ДК: Ние се събрахме набързо и инцидентно и първоначалната ни цел беше да спечелим регионалното първенство. Апетита обаче идва с яденето, като станахме шампиони на София, в последствие целта ни стана да бъдем шампиони и на България. Разбира се, беше много трудно, защото варненските отбори са съставени от много опитни и добри състезатели. Има две или три момчета, които са на много високо равнище с много опит и качества и факта, че бяха разделени в различни отбори им оказа лоша шега. Нямаха достатъчно подготовка и тренировки и ние успяхме да се преборим с тях.

Вл: Аз само мога да добавя, че още в началото на сезона никой не ни бе поставял цели или някакви ултиматуми да станем шампиони на всяка цена. Общо взето, както каза и старши треньора, станахме шампиони на София и „апетита дойде с яденето“.

- Футзалът не е много популярен спорт в България, какво бихте дали като съвет за да може този спорт да се популяризира повече и да е на по-високо ниво в държавата?

Вл: Основното нещо, което е според мен трябва да се започне със сериозна реклама, сериозен рестарт на цялата структура по организирането на първенства на националния отбор. Трябва да се направи една ревоюция. Много сериозна реклама, да започне да се мисли за детско-юношески школи, турнири, разменяне на опит между различни държави, посещаването на семинари, треньори, като цяло в това трябва да се мисли. Естествено пътят е много дълъг и трябва много търпение, средства и организация, но без това нещо няма как да се развие който и да е било спорт. Не само в България, а където и да е било, така че според мен това са ключовите неща, върху които трябва да се набляга. Надяваме се в лицето на нашия отбор това да се случи за в бъдеще, опитваме се и ние с каквото може да подпомагаме. Много е важна ролята на самите клубове в България, без значение колко са и от кои градове са, тяхната роля е изключително важна в популяризирането на този спорт. Аз винаги съм казвал, че треньорите винаги са най-големите носители на това нещо, трябва да го предават както на своите състезатели, така и на фенове на деца и като цяло. Така че общо взето е това, което според мен трябва да се случи.

ДК: Аз мога да добавя че футзалът е една магия и страхотен спорт, и че в България до много малко хора достига, не знам защо може би от рекламата, може би от това популяризиране на минифутбола, знаете че има стотици да не кажа хиляди отбори в България по мини футбол, които може да се насочат и към футзал, защото те имат организацията, почти професионална организация, както за един голям отбор. Имат си президенти, имат си екипировка, някои дори взимат премии, всичко имат просто трябва да се насочат към футзала да видят тази магия, защото те са вече завладяни от магията мини футбол, мини футбол и футзала са почти едно и също. Просто е малко по-сериозна организацията за футзал.

- За финал на разговора ни - до къде смятате че може да стигне отбора ви в ШЛ в предстоящия сезон, и имате ли поставена цел за него, защото вече казахте за миналия, че не сте имали такава?

Вл: Не, значи на първо място това което искаме да се представиме колкото се може добре в Австрия в ШЛ, естествено целта ни е да се класираме, ако не се случи няма да има никакви проблеми или някакви сътресения със случея, продължаваме напред. Другото което според мен е много важно да нямаме контузии наистина, това е доста важно, защото след това все пак живота продължава, съответно и ние ще си продължим тренировъчния процес. Конкретно за следващия сезон не сме си поставяли цели, искаме първо да минем груповата фаза на предварителния кръг в ШЛ, спрямо нашето представяне програмата ни може да се промени, ако се класираме по-напред ще имаме и други мачове да плануваме, ако пък не се класираме програмата ни ще е друга, така че към момента нямаме поставени цели за следващия сезон. Съсредоточили сме се в доброто представяне в ШЛ.

ДК: Нямаме конкретни цели, ние не сме професионален отбор, който да гони някакви конкретни цели, то по подразбиране, целта е да сме пак шампиони в София и България и се надяваме да се вдигне нивото на футзала в България, като цяло.Покрай нашия отбор и покрай това, че ние ставаме по-добри да сме полезни на другите отбори като Левски, ЦСКА, ФКГ. Дано нашият успех донесе импулс и на другите. Ако няма силни отбори във футзала няма и да има силно първенство. 

Автор: Божидар Младенов