От началото на сезона в българските първенства за сезона в Първа лига, Втора лига и Елитната юношеска група до 19 години едва един мач е попаднал под подозрение, че е манипулиран в полза на печалба от залагания.

Това заяви заместник-изпълнителният директор на БФС Павел Колев на днешната пресконференция по повод подписването на договор с компанията Спортрадар. На въпрос кой е този мач, Колев отказа да отговори. В темата се включи Марио Костурков - офицер по сигурността на БФС. "Мачът е предоставен на различни органи, които могат да предприемат законни стъпки за налагане на наказания. Няма как да ви кажа сега кой е мача. Но ако се стигне до процедура и наказания, ще го научите, каза Костурков.

Той добави, че от 2014-а година, когато е поел поста към момента тези случаи за сигнали от УЕФА и Спортрадар, касаещи българското първенство, постепенно намаляват. Тогава бяха в рамките на 53 или пък 47 мача на сезон, а сега са доста, доста по-малко, добави бившият топ-полицай.

"Имаме ясна тенденция към намаляване. От 2009 година насам Наказателният кодекс третира проблема. Имаме условни присъди, може би хората започват да си дават сметка, че ако се занимават с такива явления, негативите ще бъдат много повече от евентуалните им печалби. Смятам, че в бъдеще престъпленията срещу спорта ще бъдат наказвани много по-строго. Александрос Геронтикос от Спортрадар заяви, че тяхната платформа е хващала уредени мачове в баскетбола, хандбала и в крикета, а има случаи и в сумото./БТА