На стадион "Георги Аспарухов" в София стартира изключително престижен турнир за юноши. 

Надпреварата под егидата на ЛукОйл включва домакина Левски още и силни тимове като Бенфика, Звезда, Рубин, Бешикташ и ПАОК.

Дарик радио разговаря с треньора на португалския гранд Бруно Фрейташ.

Младият специалист е сред най-обещаващите в академията, която бе призната за най-продуктивна през последната година.

Ето какво коментира пред Дарик Бруно Фрейташ:

-Ние участваме в такива турнири със задачата да видим как се развиват нашите футболисти. Международните турнири са много важни. Дават шанс да се развиваш и да добием ценен опит. Тези качества са важни, за да може някой ден момчетата да играят в първия отбор на Бенфика.

-Каква е целта на Бенфика в турнира?
-Тя е една. Ние искаме да се развиваме. Не сме започнали още първенството. Нашият сезон почва едната седмица и сега тренираме по два пъти. Ще видим какво е възможно да постигнем.

-Каква е тайната на успеха на вашата школа?
-Голямата тайна е талантът на нашите млади футболисти. После идва трудът на нас треньорите, ние трябва да развием този талант. Всеки ден трябва да подобряваме техните качества.

-Какъв е процентът на играчите, които стигат до първия тим? Сигурно е трудна задача?
-Трудно, но всяка година имаме напредък. Най-добрите стигат до основния състав. Тенденцията е такава и се надяваме да продължи.

-Имате ли политика да привличате деца от чужди школи? Сега ще видите българските момчета от Левски...
-Бенфика е отворен към всички. Имаме момчета от различни страни, деца от различни континенти. Отворени сме за всеки, който покаже нивото за Бенфика. Всеки добър играч може да бъде селектиран в Бенфика и ще е добре дошъл.

-Тук играят доста португалци. Познавате ли някои?
-В момента не знам кои са тук, но нашите кадри са пръснати по целия свят, а това е още едно признание за качеството на футбола ни.

След разговора Бруно Фрейташ разбра от екипа ни за присъствието в родния футбол на бивши кадри на Бенфика и с голям интерес разпита за представянето на Рубен Пинто и Давид Симао в България.