Драматични и силни мачове във футбола и волейбола се играха по време на Националната универсиада София 2018. В мащабното спортно събитие участват около 1 500 студенти от 25 университета, борейки се за медали в общо 15 вида спорт. 

В поредния състезателен ден се изиграха двете полуфинални срещи в Националния университетски шампионат по футбол. В първата среща Югозападният университет "Неофит Рилски" и Минно-геоложкият университет "Св. Иван Рилски" завършиха 2:2 в редовното време. След изпълнение на дузпи, ЮЗУ победи с 7:6. Във втората среща, два пловдивски университета се срещнаха на централния терен на НСА и премериха сили в турнира. ФК "Евроколеж" към Европейско висше училище по икономика и мениджмънт победи Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" с убедителното 6:1. 

Двата загубили отбора – на Пловдивския университет и на Минно-геоложкия университет – получиха бронзовите медали. А в спор за златното отличие, в последния състезателен ден от Национална универсиада София 2018, ще се срещнат футболните отбори на ЮЗУ "Неофит Рилски" и ЕВУИМ - Пловдив. Мачът ще се играе на 17 май от 17:00 ч. на стадиона на НСА "Васил Левски".

Изиграха се и мачовете в групите по волейбол за 1/4 мъже и 1/4 жени. Пред многобройна и емоционална волейболна публика завърши поредният състезателен ден от Универсиадата. Победители при жените станаха отборите на НСА и Пловдивският университет. При жените нямаше драма и изненади – очаквано, отборът на НСА победи убедително в групите. ПУ "Паисий Хилендарски" успя да стигне до финала, като от много години насам отбор от този университет не бе участвал в Националните универсиади. При мъжете се получи детрониране на шампиона от последните 2 години – ЮЗУ – и на финала ще се срещнат момчетата от УНСС и НСА. Мачът ще се играе днес, на 16 май, от 16:00 ч. в многофункционалната спортна зала на НСА "Васил Левски". 

В рамките на петия пореден ден от Националната универсиада се проведоха още мачове по баскетбол и хандбал, състезание по ориентиране и финали мъже и жени при тениса. 

Бяха наградени със златни, сребърни и бронзови отличия най-добрите състезатели в тениса. При жените медалите в тази дисциплина обраха момичетата от НСА, като само първото място им се изплъзна. С бронзови медали се класираха Габриела Мартинова и Мария Кефалова от НСА. Среброто взе също възпитаничка на НСА – Ваня Иванова. Виолета Дьомнова от Софийския университет взе златния медал. При мъжете в тениса ситуацията не бе по-различна. Софийският университет със състезател Тед Бачев пребори в мача за златото Ивайло Иванов /НСА/, за който остана среброто. Трето място си поделиха Ваньо Василев /НСА/ и Владимир Василев /УАСГ/. 

Бяха наградени и медалистите в ориентирането - спринтова дистанция. Отличията тук си разделиха Иван Сираков /ВТУ/, Стефан Йорданов /СУ/ и Апостол Атанасов /ВТУ/. При жените съответно златото взе Кристина Иванова /ЮЗУ/, сребро – Лиляна Гоцева и бронз – Антоанета Дяксова /СУ/.