Авторът на биографичната книга за Наско Сираков Павел Колев сподели интересни факти от кариерата на големия български нападател, които в подробности са описани в книгата "Наско Сираков Единакът".

При представянето на книгата, Колев разказа затова как Сираков случайно е станал нападател и за контузията, която до голяма степен му попречва да направи още по-добра кариера. Авторът на книгата разкри още, че легендата на Левски е бил близо до трансфер в Реал Мадрид, както и че е получавал предложение да пренася куфарчета с пари в чужбина.

Ето част от разказаното от Павел Колев:

Наско Сираков става късно нападател, започнал е като десен защитник, като десен халф. Този отбор на Левски по-възрастните хора го знаеха наизуст. Става нападател по принуда, тъй като Левски, които по това време са Витоша, нямат нападател и решават, че Наско Сираков става за нападател. Той започва да вкарва гол след гол и за 2 години става сред най-нашумелите имена в Европа.

Най-драматичният момент е фактът, че той на практика не успява да покаже нищо от това, което може, заминавайки за Сарагоса.

След подготовката по договора с Витоша, Сарагоса трябва да участва на приятелски турнир в София и Сираков се контузва на тренировката преди мача. Задължен е да стане член на партията, карат го да види 4-5 часа в един коридор в районния комитет на партията и закъснява за тази тренировка. С мръсна газ потегля към Герена, той влиза, участва в тренировката и в края къса коленни връзки, менискус и т.н. На практика година и половина след това не играе футбол, претърпява футбол. Той постига много след това, но истината е, че преди тази контузия е имал потенциала и е бил от нападателите, които са очаквали много по-светло бъдеще.

Включително е бил следен от Реал Мадрид, чийто президент по онова време е бил много близък с президента на Сарагоса. Гледал е няколко негови тренировки в първия му месец в Сарагоса и директно казва 'Това момче ще го следим една година и след една година искам да го купим. Не ме интересува каква цена ще сложиш, искаме да го купим'. За съжаление нещата не се развиват така. Фактът, че се връща изобщо във футбола е някакво чудо. След тази контузия никога не се усеща както преди. Това му повлиява доста, за да не успее да направи кариерата в чужбина, която е заслужавал да направи.

Сираков, както и популярните ни футболисти, играещи в чужбина, по времето, в което се сменя режима, е бил един от тези, които са посетени от хора с черни куфарчета, предлагащи му едни солидни суми, които той да завърти в чужбина и да изчисти. Това е било практика по онова време. Той им отказва с ясното съзнание, че това нещо ще хвърли живота му в съвсем друга посока.