Управителят на "Спортсклиник Еуровита" доктор Бисер Бочев разясни пред Гонг, как се е стигнало до членството в организацията FIFA Medical Centres of Excellence. Преди дни две български клиники - "Спортсклиник Еуровита" и Специализираната болница за активно лечение по травматология, ортопедия и спортна медицина "Проф. Д-р. Димитър Шойлев" получиха най-голямото признание в света на спортната медицина. FIFA Medical Centres of Excellence е световна организация на най-елитните медицински центрове за спортна медицина и към момента в нея членуват 33 клиники в цял свят.

- Това е много радостно събитие за нас! Голяма чест и огромна отговорност да бъдем приети във FIFA Medical Centres of Excellence. От двайсетина години световната футболна централа много сериозно и задълбочено работи по това да подобри здравословното състояние и просперитета на футболистите по целия свят, намалявайки травмите. В тази връзка са разработени много програми, включително тренировъчни, има цял център за изследвания и проучвания в медицинската област и във футболната медицина. Тези програми и тези контакти, които са правени с водещите специалисти са довели до факта, че през годините FIFA е започнала да номинира и подкрепя болници, които предлагат такъв тип менажиране на спортните травми, които да доведат до по-доброто възстановяване от едната страна и от друга намаляването на броя и най-важното – превенцията на футболните травми във всяка една област.

- Колко време Ви отне за да станете час от FIFA Medical Centres of Excellence?

- Като цяло идеята възникна при нас преди около три години, а от една насам работим задълбочено. Моята концепция бе, че ние би трябвало да сме сравнително атрактивен център, тъй като ние имаме нечестият вариант на структура, която покрива спортните травми и превенцията към тях от-до. От превенция, през диагностика до лечение – оперативно и консервативно плюс физиотерапия.

Тоест от предпазването на рисковите фактори, през ако е имало травма или някакво страдание през лечението му, до пълното връщане на терена. Съответно – Спортна болница "Проф. Д-р. Димитър Шойлев" в Дианабад има традициите и също модерните практики и за това за нас беше удоволствие да работим заедно. Поздравявам целия екип на двете клиники за добрата работа по подготовката на процедурите за акредитация за FIFA Medical Centres of Excellence.

- Какъв според Вас ще бъде ефектът за българските футболисти и докторите, които работят с тях?

- Надявам се положителен. Ние сме отворени и това, което можем да получим като контакти, като съвети, като препоръки от световната футболна централа, със радост бихме го предложили на всички наши колеги, както и на състезателите. Тук е мястото дебело да подчертая, че много важна роля в целия този процес на акредитация, а и преди това и на кандидатстване имаше Българският футболен съюз, с който ние от години работим прекрасно.

При всички положения процедурата изисква съответната футболна централа да подкрепи здравното заведение или заведения, които кандидатстват за такива центрове. Много благодаря лично на Борислав Михайлов, като президент на футболния съюз. Той взе присърце идеята и лично координираше и даваше инструкции за нещата, които БФС трябва да направи. Така, че аз съм много благодарен – и в лично качество, и на футболния съюз като цяло.

- Да го кажем по по-прост начин, този акт отваря ли повече врати?

- Сам казвате, че членството в това семейство на медицинските центрове акредитирани от FIFA е едно голямо постижение. От друга страна това предполага, че колкото и нескромно да звучи и ние влизаме при добрите.

- Процесът е двустранен – при Вас може да идват футболисти от страни, които нямат заведение акредитирано по FIFA Medical Centres of Excellence.

- Със сигурност всеки един футболист или спортист като цяло може да потърси второ мнение. Дали в друга държава, дали при по-големи. При всички положения това членство и този статут ни дава контакти с наистина всички водещи специалсти във футболната медицина в Европа и в света.

- Казахте няколко пъти „превенцията”. Най-хубаво е да не се контузват футболистите и спортистите като цяло. Какво може да се направи по този въпрос според Вас?

- Комплекс от мероприятия. От една страна превенцията за рисковете във футбола (тук не включваме само спротните травми, но тук са за жалост и случаи на внезапна сърдечна смърт, внезапни случаи при които има риск за живота на самия състезател), то тогава в най-добрия случай трябва редовно и задълбочено да се провеждат изследвания, които първо да видят този риск и чак тогава да се започне мероприятие и мениджъмнт на отстраняването на тези рискови фактори.

От друга страна, много-много важно е как се провежда подготвителният процес на състезателите. Има разработени програми от FIFA – например „Eleven +”, която изключително много се промотира на всички форуми и която е доказала своята целесъобразност.

Това е програма за трениране и най-вече за загрявка на футболните отбори. При нея е доказано, че специално мускулните травми намаляват с между 30 и 50 процента. При някои от видовете подготвителни мероприятия за определени мускулни групи, травмите намаляват дори с 60 процента. Ето това е превенция.

- Какво трябва да направите Вие за да заслужите доверието на FIFA, т.е оттук нататък тази акредитация трябва ли да се защитава, може ли да се отнеме?

- Статутът като FIFA Medical Centres of Excellence е за 5 години като ежегодно ние трябва да даваме отчет за свършената работа, по проектите които сме заложили и да залагаме нови проекти. Естествено, че контролът е строг, но мисля, че няма да се посрамим.

- Предвиждате ли някакви други проекти с останалите спортове извън футбола?

- Ние имаме отношение с волейболната федерация, имаме отношения с отделни състезатели по лека атлетика при това водещи, имаме отношения с художествената гимнастика и с други федерации. Слава Богу, че тук имаме специалист от калибъра на доктор Иван Василев, който е притегателна сила за много от водещите ни спортисти.