Легендата на Левски и националния отбор Даниел Боримиров е на работното си място. Бившият ас на „сините“ ръководи клубната школа, а днес телефонът му не спира да звъни. Дани е рожденик и навършва 46 години. Наблюдава финала на двустранна игра на един от отборите в академията на Левски. Част от момчетата знаят, че Боримиров празнува и му стискат ръката с дежурните пожелания за здраве и късмет. Дарик радио и gong.bg изчакват търпеливо за кратко интервю по повод празника на Даниел и работата на школата, която е „командировала“ 13 футболисти в мъжкия тим:

Чувствам се добре и зареден с енергия. Очаквам една успешна година за нашия клуб.

-Намираме ви на работното място, какви са най-близките професионални планове?

-Преди всичко работим, за да изградим футболисти за първия отбор. Радващо е, че на този етап работата дава ефект. Хубаво е, че Стойчо Стоев е с 13 футболисти от школата на лагера в Свиленград. Това не е случайно.

-Вярвате ли, че някои от тези момчета ще се наложат трайно, както се случва при Краев и братята Цоневи?

-В това число държа да сложа и Мики Орачев. Илия Димитров също от дълго време е в първия тим. Надявам се всяко едно от децата, което получи шанс, да се възползва. Те трябва да работят добре, за да ги забележат треньорите от първия отбор.

-Един от младите в първия отбор носи фамилията Боримиров. Може ли да стане традиция в първия отбор на Левски да играе Боримиров?

-Всичко си зависи от самия него. Дал съм му много ценни съвети и смятам, че на този етап се развива добре. Той е в най-объркващата възраст и е много важно да не се поддава на изкушенията и страничните дразнители. Понякога момчетата се подвеждат. На тази възраст трябва да са здраво стъпили на земята и да мислят само за футбол. Щом си тръгнал по този път, трябва да знаеш, че футболът значи и лишения. Трябва да имаш приоритети, които да следваш, а удоволствията след свършената работа няма да избягат.

-Преди време показахте вашия план за развитие на школата. Изпълнява ли се?

-Смятам, че се развива добре. Заложено е до 2018 година да имаме 30 % момчета от школата в първия отбор на Левски. Имаме доста деца и юноши, които са в първия отбор. Работим с пълна сила, за да изградим от нашите деца още по-силни футболисти.

-Как се справя треньорският екип, който работи с вас? Прави впечатление, че отборът на Димитър Телкийски се справя отлично...

-Не е само отборът на Мечо Телкийски. Много добре върви и отборът на Краси Петров, както и съставът на Борислав Кьосев. Добре се представя и селекцията на Георги Тодоров. Имам забележки към отбора на Йордан Петков, това е съставът от елитната група до 19 години, но там имахме доста контузени футболисти, а и някои момчета ни напуснаха в последния момент през лятото, което се отрази. Те го направиха по редица причини. В този отбор имаше отлив на футболисти и изведнъж се почувства спад в играта. 

 -Какви са плановете на ръководството, имате ли информация и желание да се подобри базата?

-Надявам се в близко бъдеще това да се случи. Дано да съумеем да изградим още един-два терена, за да избираме по кое време да тренират децата. Сега това се случва през целия ден. Отборите тренират от 9 сутринта до 20.30 вечерта, за да влязат в график. Всички тренират по определено разписание.