Българският треньор Ангел Червенков сподели специално за Гонг впечатленията си от работата в Украйна, където бе начело на ФК Севастопол. Специалистът извел Литекс до шампионска титла намекна, че напуска клуба, който спаси от изпадане и разкри как се мисли за футбол по време на реални военни действия:

- За мен Украйна определено не бе авантюра. Поканиха ме от Севастопол за втори път да работя в този клуб. Вие много добре знаете силата на украинското първенство. Неслучайно то е в топ 10 на европейските първенства. Така, че това беше едно сериозно предизвикателство и сериозна работа, която трябваше да се свърши. Мисля, че в края на шампионата и нашите ръководители, и феновете ни бяха много доволни от това, което свършихме.

- Свършихте работата си, спасихте Севастопол от изпадане.

- Това не стоеше на дневен ред. Когато говорих с ръководството, те дори поискаха максимално да се изгради отбор за следващата година, да се допълни с по-сериозни попълнения и да се атакуват местата, които дават възможност да се играе в Лига Европа.

- Оставате ли в Украйна?

- По принцип имам договор за още една година, но с оглед на ситуацията, която е в страната.... Град Севастопол се намира в Крим, а знаете, че полуострова вече е под руски флаг и нещата са много сложни. Най-вероятно ФК Севастопол няма да може да продължи да участва в премиер-лигата на Украйна.

- Как може да се мисли за футбол в условията на реални военни действия?

- Наистина беше много трудно. Не е никак приятно в такава обстановка да се мисли, да се държи концентрация, да се изисква максимално влагане на футболистите, както и на колегите, разбира се. Просто попаднахме в много тежка ситуация, но все пак трябваше да си вършим професионално задълженията докрай.

- Вие и отборът Ви имали ли сте предупреждения, че не трябва да се тренира, че не трябва да се играят мачове предвид ситуацията в Украйна?

- Препоръки имаше, но аз лично като старши треньор не съм отменил нито една тренировка. По самите улици в нашия град хората бяха жестоко стресирани. Никак не е приятно да чуваш шума на вертолети и изтребители над теб, да виждаш военни камиони, които са около теб. Най-радостното е, че всичко се размина без стрелба и без жертви в самия град. След референдума нещата и в Севастопол, и в Крим се успокоиха.

- Вие лично притеснявал ли сте се за здравето и живота си?

- Ако кажа, че не съм се притеснявал ще излъжа. Нещата бяха наистина много сложни. Ние пътувахме и в други части на Украйна, където се водеха и демонстрации и военни действия. Така например беше в Мариопол, когато гостувахме на Иличовец. Не беше отнай-приятните неща, но попаднахме в такава ситуация. Да се надяваме, че нещата ще се успокоят в Украйна и хората ще могат да си вършат работите по най-спокойния начин.

- Имаше ли зрители по трибуните на стадионите по време на тези събития?

- Определено да! Радващо е, че футболната федерация на Украйна взе такова решение и рискува, че футболът трябва да обедини хората. И те наистина бяха на трибуните и подкрепяха своите отбори. Дори имаше много положително настроение към гостуващите агитки. Домакините скандираха името на гостуващия отбор! Имаше едно такова братско и топло отношение.

- Сега накъде, след като на този етап Украйна приключва за Вас като дестинация?

- Аз чакам официално да се потвърдят нещата. Ако няма някакво развитие там, просто ще трябва да потърся ново предизвикателство.

- С оглед на работата, която свършихте, появяват ли се и оферти вече?

- Засега няма нищо конкретно, но наистина резултатите и фактите са такива, че успях с този отбор, който не разполага с голям потенциал, да постигнем няколко клубни рекорда, които остават в историята. Като най-високо класиране, най-много събрани точки, най-много вкарани голове при най-изразителната ни победа, най-добро представяне на отбора на чужд терен, което си беше основен проблем пред клуба. Отсега нататък ще видим! Наистина ще се наложи да разглеждам други оферти!