Зелена светлина за продажбата на близо 17 дка, с които да стартира строежът на стадион „Варна“ дадоха общинските съветници от комисията „Собственост и стопанство“. За да им представи предложението, на заседанието дойде изпълнителният директор на „Химимпорт“ Марин Митев. От думите му стана ясно, че парцелът ще бъде продаван на части на различни инвеститори, като вече има сериозен интерес към него. Той се намира с лице към бул. „Осми приморски полк“ по пътя за квартал „Виница“ ( в момента там им а борса за дърва – б.ред.) Според оценителите минималната цена за квадратен метър в района е 400 евро, но Митев заяви, че няма да бъде продавано на такава цена и ще бъде търсена по-висока. Съветниците изслушаха предложението без да зададат въпроси на изпълнителния директор на „Химимпорт“, а после гласуваха единодушно „за“.

Строителни дейности могат да започнат в края на месец май. Новият проект предвижда стадионът да бъде с капацитет за 22 000 зрители и да има 3-етажен подземен паркинг за 1500 коли. Необходимата инвестиция се изчислява на 75 млн. лв, но ще бъде редуцирана с 5 млн. лв. За завършване на грубия строеж са необходими около 50 млн.лв. За проектите, подготвителните дейности и укрепването досега „Химимпорт“ са изразходвали почти цялата сума от възлизащата на повече от 22 млн. лв. вноска, с която участват в дружеството „Спортен комплекс Варна“. В него компанията държи 65 %, а общината има 35 % заради апортираните си терени с обща площ 154 дка.

За изграждането на стадиона и паркинга са необходими 80 дка, а 14 дка са отредени за зелени площи и трафопост. Останалите 60 дка са предвидени за развиване на бизнес и именно част от тях е теренът от 17 дка, който ще бъде продаден. Парите от сделката ще са достатъчни да покрият сумата за завършване на грубия строеж, смята Марин Митев. Това би трябвало да означава, че от сделката се очакват около 28 млн. лв., след като по думите на изпълнителния директор на „Химимпорт“ завършването на грубия строеж се оценява да 50 млн. лв., а досега вече са инвестирани около 22 млн.лв.

Началото на строителството ще повиши двойно цената от 400 евро за кв.м, на която се оценява в момента земята в района, прогнозира Митев. Останалите 43 дка не се предвижда да бъдат продавани, а върху тях ще бъдат изградени бизнес-център и хотели, които да помагат при издръжката на бъдещото съоръжение. За неговото управление вече е регистрирано дружество.

Митев не се ангажира със срок, в който стадионът ще бъде завършен. Той напомни, че последният официален мач на „Юрий Гагарин“ е игран през 1993 г. а „Спортен комплекс Варна“ е създаден през 2005 г. и поиска за дружеството също 12 години комфорт. Идеята за неговото учредяване е била то да реновира и да поддържа стария стадион, а „Химимпорт“ да поеме финансирането на „Черно море“, която е 4,5 млн. лв. на година. Старото съоръжение обаче не отговаряло на изискванията на УЕФА и Съветът на директорите решил да бъде изградено ново, припомни Митев. Според него активни политически мероприятия в момента пречат на проекта, за чието забавяне не трябвало да бъде търсена вина у бивши и настоящи кметове и общински съветници.

Предложението за продажбата на 17 дка не е било необходимо да бъде разглеждано от Общинския съвет, но заради големия интерес към стадион „Варна“ от „Химимпорт“ са решили да има максимална публичност. Окончателното решение предстои да бъде взето на сесията на местния парламент следващата седмица, като председателят на групата на БСП обяви, че техните съветници ще го подкрепят.