Мила Христова е вицепрезидент на Асоциацията на българските футболисти. Има магистърска степен по маркетинг от УНСС, както и по право от Нов български университет. Завършила е следдипломна специализация за ръководни кадри на спортни организации в университета „Бъркбек“ в Лондон. Владее отлично английски, френски и италиански език. Един от ресорите, за които отговаря в Асоциацията на българските футболисти е женският футбол. Участвала е в обучителен семинар за управление на женския футбол, организиран от ФИФА в Цюрих, Швейцария.

Разговаряме с нея по проблемите на женския футбол в България и за инициативите на АБФ за популяризиране и развитие на този спорт у нас.

Асоциацията на българските футболисти организира националната програма „Децата и футболът" в продължение на 17 години. Разкажете ни малко повече за тази инициатива – какви са нейните цели и обхват? 

Главната цел на нашата програма е все повече деца да играят организирано футбол. По този начин се стремим да ги предпазим от вредното влияние на дрогата, тютюна и алкохола, на което те са много податливи в тази ранна възраст. Другата, не по-малко важна цел е всички отбори, които участват в нашите турнири, да получат реална материална подкрепа. Затова всички отбори получават пълна футболна екипировка, топки, обувки и други спортни пособия, които подпомагат тяхната тренировъчна дейност. Тази помощ е особено важна в условията на финансова криза и при големия недостиг на средства в родния футбол. За тези 17 години ние успяхме да организираме над 350 детски футболни турнира в цялата страна с участието на повече от 100 000 деца. Представете си, че това е населението на един средно голям град в България, какъвто например е Плевен. Децата, които участват са до 12-годишна възраст и правят своите първи стъпки във футболната игра. 

Лесно ли се създава нещо, което е толкова устойчиво във времето и как успяхте да задържите интереса към програмата през всичките тези години?

В началото беше много трудно. Днес вече националната програма „Децата и футболът“ се превърна в институция, стана важен фактор в нашия спортен живот. Децата и техните родители, треньорите и клубовете очакват с нетърпение всяко ново издание на програмата. Има няколко фактора, които определят огромния интерес към тази инициатива. За децата, които участват в турнирите това е първото истинско футболно състезание. А първият турнир е като първата любов – остава незабравими емоции и преживявания и се помни завинаги. Вторият фактор са терените, на които децата играят. Всички турнири се провеждат на най-добрите стадиони в градовете. И макар и за 2 дни децата се чувстват като истински звезди на терените, където играят техните идоли. Екипировката, която получават те също привлича техния интерес към футбола. Като се види облечено с цветовете на любимия си отбор детето придобива още по-голямо желание да бъде част от най-великата игра на планетата. Следващият фактор е примерът. За да изберат определен спорт в живота си, децата имат нужда от кумири, на които да подражават. Затова на всички наши мероприятия присъстват нашите най-големи футболни звезди. И не на последно място, искам да спомена ролята на медиите. Благодарни сме, че през последните години те обръщат голямо внимание на програмата „Децата и футболът“, защото без тях нашите послания не биха могли да бъдат достатъчно ефективни.

Тази година за първи път като част от програмата се проведе национален турнир по футбол за девойки до 15 години. Как се роди идеята за него?

Тази година Асоциацията на българските футболисти реши да насочи вниманието си към женския футбол в България. Началото бе поставено на една среща с капитаните на женските отбори, които участват в първенството на страната. На тази среща стана ясно, че женският футбол у нас се сблъсква със сериозни проблеми – липса на добри терени, липса на медицинско обслужване и застраховки, липса на интензивен спортен календар. Наше задължение е да помогнем за развитието на женския футбол и да съдействаме за разрешаването на тези проблеми. Първа крачка в тази посока е именно проведеният турнир за девойки. Обсъдихме възможностите с нашите приятели от Coca-Cola, които подкрепят програмата „Децата и футболът“ още от самото й създаване. Те приеха с огромен ентусиазъм идеята ни и я подкрепиха, за което искаме най-сърдечно да им благодарим. Така първият футболен турнир за девойки за купата „Coca-Cola” вече е факт. Искаме също да благодарим на Зоналния съвет на БФС в Пловдив, който подсигури цялостната организация и администриране на турнира. 

Интересен ли е футболът за момичетата и как решихте да включите и тях във Вашата инициатива? 

Естествено е най-популярният спорт в света да бъде популярен и сред момичетата. През последните години ФИФА, УЕФА, също и БФС обръщат сериозно внимание на женския футбол. Като футболна организация ние не можем да стоим встрани от този процес. В унисон с нашата политика беше естествено да се обърнем към момичетата, както правим това и за момчетата.

Колко девойки се включиха в турнира?

В първия турнир за девойки за купата „Coca-Cola”, който се състоя в Пловдив в началото на месец юни, взеха участие 8 отбора с около 180 състезателки.

Има ли бъдеще подобен турнир за девойки и може ли да се превърне в ежегодна инициатива?

На турнира в Пловдив участваха отбори от Южна България и един отбор от София. Нашата идея е в бъдеще да разделим страната на 4 зони и през годината да провеждаме 4 зонални турнира, в които да включим 32 отбора. Победителите от тези турнири могат да играят в национален турнир, който да излъчи републикански шампион за девойки.

Имаше ли на турнира момичета, които се отличават с талант и качества, за да се развиват като добри футболистки? 

Имаше, разбира се. Неслучайно на турнира присъства треньорът на женския национален отбор Троян Радулов, който старателно си водеше записки. Може би сред тези момичета е видял бъдещите националки на България.

Футболът е предимно мъжки спорт. Смятате ли, че жените имат място в него?

Не съм съгласна с това твърдение. Отдавна футболът вече не е само мъжки спорт. Днес той е част от еманципацията на съвременната жена. Искам да отбележа, че в редица страни като Бразилия, САЩ, Германия, Норвегия, Швеция и др. жените футболистки гонят по популярност своите колеги мъже. Мачовете на женските отбори вече са достатъчно интересни и оспорвани, дори и тези в България. Отдавна мина времето на онази шега, че най-интересното във футболните срещи на жените е краят на мача, когато състезателките си разменят фланелките. (смее се)

Как може да се популяризира футболът сред момичетата?

Организирането на подобни турнири е първата стъпка. Създаването на добри условия за тренировки и състезания също е от решаващо значение. Както и при момчетата, така и при момичетата примерът за подражание е много важен. През тази година за първи път организирахме допитване за най-добра футболистка като част от анкетата „Футболист на футболистите“. Така женският футбол в България вече има своите звезди – най-добрата футболистка Силвия Радойска от НСА и нейните подгласнички Вероника Гоцева от „Спортика“, Благоевград и Нина Георгиева от „Берое“, Ст. Загора – избрани единодушно от своите колежки. Поканихме тези звезди да наградят победителките в турнира и всички бяха много щастливи. Момичетата се снимаха със своите нови кумири и преживяха незабравими емоции по време на турнира. И неизбежно достигаме до ролята на медиите за популяризиране на женския футбол. Чест прави на Вашата медия, че обръщате внимание на нашия спорт. Надяваме се и други медии да последват Вашия пример. Очакваме и първата телевизия, която ще се реши да излъчи женски футболен мач на живо. Сигурна съм, че ще предизвика голям интерес.

Има страни, в които професионалният женски футбол е доста популярен. Възможно ли е в България жените да се занимават с футбол професионално?

Засега женският футбол в България е на аматьорски начала. В скоро време не се очертава възможност той да стане професионален. Проблемът е липсата на финансови средства. Знаете, че парите не стигат дори за мъжкия футбол, а още по-сложно е да се отделят средства за жените. Тъй като засега женският футбол все още няма значимо място в нашия спортен живот, не носи достатъчно престиж и реклама. Поради това не е привлекателна сфера за инвестиции. Разбира се, ние работим в тази посока, надяваме се с общи усилия да променим нещата и един ден в България да има женска професионална футболна лига. 

Можем ли да очакваме втори национален футболен турнир за девойки през 2017 г.?

Както вече споменах, на първия турнир в Пловдив участваха отбори от Южна България. Имаме намерение да не чакаме 2017-а, а още тази година да организираме още един турнир за девойки във Велико Търново с участието на 8 отбора от Северна България. Надяваме да поставим началото на една добра традиция за популяризиране и развитие на футбола сред момичетата.