Учениците от ПМГ спечелиха детския футболен турнир в Кюстендил, посветен на 100-годишнината на „Левски", организиран от Националния фен клуб на „Левски" и кюстендилския фен клуб „Торсида- Кюстендил". Те надиграха на финала отбора на 6- то ОУ с 3:0. На полуфиналите, ПМГ надигра Спортното училище с 2:0, а 6-то ОУ се наложи над 3- то ОУ с 3:0.


Победителите получиха купа и златни медали от главния селекционер в школата на „Левски" Пламен Николов и председателят на местния фен клуб Слави Велинов.

Сребърните отличия останаха за достойния финалист, децата от 6- то ОУ, които бяха окичени със сини шалчета.


Най- добрият играч на турнира, Мартин Борисов от ПМГ бе награден от бившия футболист на синия отбор Даниел Младенов, който му връчи екип на „Левски" с името „Mladenov" на гърба.


Седем отбора се включиха в турнира, с ученици 5- 6 клас. Мачовете започнаха на стадион „Осогово", но заради дъжда бяха преместени в закритата многофункционална зала на комплекса, където се игра и финала.


„Това е начало на поредица от турнири. Целта е децата да спортуват, да показват най-добрите си футболни умения ,разбира се ще бъдат наблюдавани от съгледвачи от школата и най-добрите ще играят в Левски", каза на откриването Тони Калчев, председател на фен клуб „София Запад".


Благодарности към община Кюстендил отправи председателят на „Торсида- Кюстендил" Слави Велинов. Гост на турнира бе председателят на ОС Иван Андонов.


Сред зрителите бяха бащата на един от любимците на сините фенове Илиян Стоянов, родителите на юношата на синия отбор, който тази пролет проби при мъжете- Владислав Мисяк, бившият футболист на „Левски" Владислав Стойков и стотици други.


„Тук ни е събрала една голяма любов, към любимия отбор и синята идея , а тези прекрасни дечица са нашето бъдеще. Надявам се някои от тях да е бъдещия Гиби, Наско, Гонзо или Пацо Николов, и дай боже Гунди, нашата най- голяма легенда. Да пожелая успех на турнира, много бъдещи срещи от подобен характер, защото левскарите от Кюстендил, от България заслужават това, което се случва. Надявам се нашият любим отбор да се вдигне, да се отлепи от дъното , където за съжаление се намира в момента и по- щастливи да празнуваме и догодина, и години занапред. Само след 1 седмица ние празнуваме нашия 100- годишен рожден ден. Искрено се надявам всички да бъдем там, да се порадваме, да помечтаем за бъдещето, Само Левски", заяви фенът на „Левски", зам.- окръжният прокурор Ангел Байрактарски. Той призова за минута мълчание и поклон пред паметта на 12- годишния Кирил Карамфилов.


„Преди няколко дни, нелепо намери смъртта си едно малко момченце, което обичаше футбола и спорта, който не беше от Левски, беше цесекарче, но имаше прекрасна душа и днес може би щеше да бъде тук, нека си спомним за него - Кирчо Карамфилов".


Атракцията на турнира бе мача "Бащи и синове", всички носещи синята идея в сърцето си.

„Радвам се, че съм бил част от 100 годишнината на този клуб, 14- 15 години играх. Надявам се от тези деца да има някои бъдещ левскар, да играе в мъжкия тим на Левски, като Владислав Мисяк. Пожелавам му успех, добре върви, добре се развива и дано стане една от основните фигури в Левски. Има и такива моменти, всеки отбор е минал през кризи, дано това де е последната година, когато отбора играе слабо и непостоянно. Надявам се да се направи една добра организация и догодина отбора да се върне там, където му е мястото- шампион. Левски има може би най- добрата школа в България и се надявам за в бъдеще треньорите да имат по- голяма смелост и да дават път на момчета от школата, а не на чужденци, които не доказват, че заслужават мястото си в отбора", каза за Дарик Пламен Николов, главен селекционер в школата на Левски.

Ето и всички отбори в синята надпревара.