България ще бъде представена на “малкoто световно” по футбол от детския отбор на Литекс (Ловеч), които са тазгодишните победители в “Данониада”

На 22 септември в Ню Йорк започва 17-ото издание на “малкото световно” по футбол – Международна купа “Данон”. В турнира традиционно участват отбори от 32 държави, а България ще бъде представена от победителя в “Данониада” 2017 – децата от школата на Литекс. 

Според правилата на международния турнир, всичките 32 участници са разпределени в 8 групи по 4 отбора. Според вече изтегления жребий, в първия ден на турнира нашите момчета са в група Б и в първата фаза на турнира ще  премерят сили срещу тимовете на Бразилия, Австрия и Тунис. 

“Пожелавам на победителите в националната фаза да представят достойно България, като покажат максимум умения и положат максимум усилия. Турнирът е силен, няма слаби съперници и на всеки мач трябва да се гледа сериозно. Успех на момчетата!”  –  каза звездата на българския футбол и патрон на “Данониада” Димитър Бертбатов, малко преди заминаването на българския отбор за САЩ. 

Досега най-доброто класиране на български отбор в Международна купа “Данон” е десето място - през 2014 г. в Бразилия с отбора на “Черноморец” (Бс), и през 2015 г. в Мароко с отбора на Ботев (Пд). Малките канарчета имаха и успех срещу тима на 
Бразилия с 2:1 в полуфиналните мачове. 

Нов момент в организацията на Международната купа “Данон” през 2017 г. е провеждането на отделен турнир само за отбори, съставени от момичета до 12 годишна възраст. В първото издание за момичета ще участват 6 отбора – Бразилия, Канада, Франция, Италия, Испания и домакините от САЩ. 

И през 2017 г. патрон на Международна купа „Данон” е световноизвестният футболист и треньор на “Реал” (Мадрид) Зинедин Зидан. Неговата подкрепа за турнира е още един стимул за милиони деца по света да спортуват, да вярват в мечтите си и да не спират да ги преследват!