Точно 3691 лева бяха събрани по време на Коледния благотворителен турнир по минифутбол, който се проведе във Варна. 

Надпреварата бе организирана с цел да помогне финансово на малчуганите Рали и Младенчо, които имат нужда от всички нас в битката си срещу редки здравословни проблеми. Сумата бе събрана от таксите на записалите се тимове и от дарения в специално поставени урни по време на турнира.

В шоуто се включиха цели 23 отбора, в чиито състави личаха имената на много известни бивши и настоящи футболисти. Коледната кауза, която ще се провежда от оранизаторите всяка година, е под надслов "Заедно в един отбор".

Финалният двубой бе решен след изпълнение на дузпи като до него достигнаха тимовете на Bon Tour и Навирачите. 

Символичните домакини дръпнаха с 2:0 на полувремето, но след почивката игралият в родната "А" и "Б" група Румен Николов изравни с два много красиви гола. При дузпите по-точни бяха играчите на Bon Tour и те триумфираха с трофея.

В съставите на тимовете в турнира личаха имената на куп популярни състезатели от близкото минало, както и на такива, които практикуват и сега любимата на милиони по света игра. 

Сред тях бяха Милен Петков, Валентин Станчев, Георги Мирчев, Диян Дончев, Георги Арнаудов, Румен Николов, Живко Бояджиев, Иван Караджов, Иван Найденов, Диян Генчев, Марин Ценов, Николай Минков, Генади Луго, Георги Димитров, Бойко Косев-Бобеца, Николай Станков-Деко, Иван Дюлгеров, Тодор Каменов, Стефан Дончев, Марин Петров, Георги Костадинов, Пламен Хаджийски, Мирослав Коларов, Вилиян Денчев и други.

Любопитното е, че участниците бяха разпределени в два потока с различен регламент. Най-важното обаче бе, че всички бяха обединени от каузата за малчуганите.

Ето и всички резултати:

Група "А"
Гетсби - Дубала 1:3
Алабарма Русе - Дубала 1:2
Аларма - Гетсби 0:3
(напред като №1 продължава Дубала, следван от Гетсби)

Група "Б"
Ботев-18- Pulse 1:1
Навирачи - Лудогорец 5:1
Лудогорец - Pulse 1:2
Ботев-18 - Навирачи 0:6
Ботев-18- Лудогорец 0:0
Pulse - Навирачи 1:3
(Напред като №1 продължава Навирачи, следван от Pulse)

Елиминации:
Спартак Ветерани - FC Varrna 2017 4:0
Любимец-13 - FC INTERSTARS 2:2 (4:3 след изпълнение на дузпи)
ЗС на БФС - Варварите 1:1 (2:3 след изпълнение на дузпи)
Албион - ЦСКА 0:6
Naval Academy - Bon Tour 0:5
Макао - Волов 3:1
Експресбанк - Играчите 3:8
Магнум - Владислав 3:4

1/4-финали, елиминации:
Спартак ветерани - ЦСКА 1:0
Владислав - Макао 2:4
Любимец-13 - Варварите 1:2
Bon Tour - Играчите 3:3 (1:2 след изпълнение на дузпи)
Полуфинали, групова фаза
Дубала - Pulse 6:1
Гетсби - Навирачите 2:5
Полуфинали, елиминации:
Спартак - Макао 2:2 (1:2 след изпълнение на дузпи)
Варварите - Бон Тур 0:4
Финал, групов поток
Дубала - Навирачи 2:3
Финал, елиминации:
Макао - Bon Tour 2:4

Grand Final
Bon Tour - Навирачи 2:2 (2:0 след изпълнение на дузпи)

Кои са Рали и Младенчо?

Приятелите на Рали
Рали е детенце, родило се нормално и около шестия ѝ месец постепенно започва да се променя. В рамките на няколко месеца Рали губи силите си, контрола на главичката, спира да се обръща, изчезва хубавата ѝ усмивка, спира да гука и плаче и вече не се интересува от играчките си и от заобикалящите я любими хора. След прегледи при множество лекари, през месец май, постъпва в детската болница в София и се установява, че Рали има дефицит на витамин Б12. Всички симптоми, които Рали има съвпадаха. Семейството и веднага започва терапия с големи дози Б12. Ефекта е моментален, но за съжаление не всички симптоми изчезват. Това поражда съмнения, че може би има и още нещо. Родителите на Рали продължават изследванията с ядрено-магнитен резонанс, който дава основание на лекарите да се съмняват за митохондриално заболяване. Неподходящата упойка за ЯМР, допълнително влошава състоянието ѝ като отключва епилептични пристъпи. Тогава Рали отново постъпва в детската болница в София и там успяват да овладеят пристъпите. Междувременно в пуснато пълно екзомно секвениране. Резулатът за съжаление не е добър. Рали е наследила мутация на митохондриалната ДНК-а. Тя страда от изключително рядко заболяване - Синдром на Лий. С прости думи - митохондриите в клетките не могат да произвеждат достатъчно енергия, за да ги захранват и клетките умират.

Сега Рали приема две лекарства, благодарение на които няма пристъпи. Също така, за да се забави прогреса на болестта, Рали ежедневно е подпомагана с множество витамини и антиоксиданти. Този богат “коктейл” за нея е жизненоважен като въздуха, и ѝ помага да усвоява нови неща, макар и много бавно. 

"Тази болест е много тежка и все още нелечима, но ние правим всичко възможно да подобрим състоянието на Рали, за да има тя по-добър живот. Трудно е, и затова имаме нужда от вашата подкрепа!", допълват още родителите на Рали.

В помощ на Младенчо

Младен се ражда напълно нормално и здраво дете. Развива се добре, прохожда на време, започва да изговаря своите първите думички, докато един ден, когато става на година и половина му се поставя поредната ваксина Пентаксим в крачето. Малко след това започват проблемите на детето, започват да му се изкривяват крачета, започва да не може да стъпва, скоро след това спира да се храни и говори. Междувременно му е направена операция, която допълнително влошава състоянието му. Семейството е съкрушено. Последвали са множество прегледи и консултации със специалисти, като заключението е, че Младенчо е със Спастична метахронична парализа левкодистрофия.

Нека на Коледа бъдем заедно от един отбор и помогнем на тези две прекрасна слънца! Заедно можем повече!