Иван Колев Вуцов и Димитър Душков Пенев бяха гости в централното студио на Дарик радио по повод 18-годишнината на медията. Водещ на разговора пък бе култовия човек от екипа на Гонг Ивелин Райчев. Тримата говориха за отминалите футболни времена, за първото спортно предаване по Дарик, за Бразилия с Гаринча и Пеле, за Световното в САЩ, за левскарите и цесекарите, за Юнайтед и Сити, за Карлос Тевес…

Ето част от спомените на Вуцата:

С Пената намираме място като представители на спорта тук, надявам се. Предполагам, че няма да ни питате за подслушванията и СРС-та. Искам да честитя на Дарик 18-годишнината, благодаря за поканата.

Спомням си, преди 18 години, бях изпратен да пазарувам горе на Малинова Долина. Отидох на пазар, а едно момче изтича и ме пресрещна, каза ми: „Откриваме радио, ела да говориш. Аз му казах, че не съм облечен, че не съм готов. „Ние няма да те снимаме, ще говориш по радиото”, ми отговориха. Така участвах в първото предаване на Томислав Русев. Добре поговорихме.

Дарик радио успя да се утвърди като едно водещо радио, с голяма слушаемост, много хора чакат спортните новини в 17 часа. Това е голяма придобивка за спорта. За това дано да карате не 18, а 118 години.

И сега не ми е смешно като стане дума за онзи феноменален автогол. Тогава за втори път участвахме на финали на Световно. Първото в Чили, след това в Лондон. Попаднахме в един сандвич между настоящия тогава световния шампион – Бразилия, и Португалия с Еузебио, които се класираха трети. И традиционно силния отбор – Унгария. Тогава където ни хванеха унгарцте, там ни биеха. Те дълго време все още мъчат да намерят себе си, това, което бяха пред 60-те години. Тогава бе една силна тройка за противници. Ние имахме скромни възможности. Не сме подхранвали илюзии, че можем да направим кой знае какво. Отпаднахме ние и Бразилия. Ние разкрихме слабостите на Бразилия. Видя се, че световният шампион не е във форма. Гаринча и останалите бяха участвали на едно-две първенства. Тогава загубихме след два фаула – на Пеле и на Гаринча. Дълго време ще се помни. Щом помните автогола на Пенев с Израел, дълго ще се помни и моя с Португалия...

Тогава не се даваше да излизаш на терена да загряваш на тревата. Терените се пазеха. Загрявахме в едни зали. След това ни събраха двата отбора пред изхода на стадиона, терена, в Ливърпул. Естествено беше ми интересно Гаринча, Пеле – светила. Не можехме да се видим с тях на тренировките от предните дни. Тях ги пазеха, нас ни криеха. От какво се криехме, нямам идея. Никога няма да забравя това, като видях Гаринча, мислех, че бразилците се подиграват с нас. Всеки спортист може да има дефект в краката, неговите крака обаче гледаха в тотално различни посоки. Леко накуцваше. Никога няма да забравя втория гол, който ни вкара от фаула. Не мога да го характеризирам как точно и с какъв фалц ни го вкара. Как мина над стената… Имаше известно неспокойствие в нас. Излязохме първи срещу Световния шампион. Не сме били от тези страхливите. Беше приятно вълнение. Беше и впечатляващо отношение към Световния шампион. Това ми беше последното силно първенство. Поиграх още малко, след това едни млади и добри момчета заеха нашите места.

Искам да се преклоня пред Митко, за това което стана през 1994 година. Тогава направихме една, че две, че три, че четири победи. А дотогава не бяхме записали успех.

Всеки има принос за успеха на националния отбор – футболистите, треньорите, ръководители и публика. Трябва да се намери точната амалгама между тези структури, за да успее нашия отбор. Защото той има силите и възможностите за това.

Има ли силни Левски и ЦСКА, има и силен национален отбор.

Хората виждат какво се случва в град като Манчестър – Юнайтед и Сити си разменят хората. В първите мачове, Тевес освиркван на „Олд Трафорд” и обратното, но това е нормално, в световен мащаб тези неща са надживени. Тук при нас обаче се говори за онзи левскар, другия цесекар, много сме назад.

С Пената може да сме остарели, но не сме оглупели. Щом сме се довлекли дотук, значи сме добре със здравето. Не се сърдим на никой. Но ако ни потърсят, ще се отзовем и ще кажем какво мислим, ще дадем нашия анализ.