Най-успелият български футболист за всички времена Христо Стоичков обеща в ефира на Дарик радио уникален за България стадион в Пловдив. Той настоява работата по него да бъде оставена в ръцете на испанската строителна компания „Абелсир”, която е готова да инвестира близо 100 млн. евро. Кавалерът на „Златната топка” е категоричен, че дострояване на сегашното съоръжение е невъзможно и то задължително трябва да бъде разрушено.

Стоичков сам поиска думата в сутрешния блок на Дарик Пловдив, след като чу позицията на главния проектант на стадиона Валентин Маринов. Архитектът счита, че съоръжението може да бъде укрепено и достроено, което ще гарантира капацитет от 50 000 седящи места и ще запази уникалната му за страната визия. Според Маринов реконструкцията ще струва максимум 20 млн. лева. Ето какво каза в отговор по темата легендата на българския футбол:

- От това, което видях на стадиона в последните дни мога да кажа, че стадион „Пловдив” е една руина. Как ще облекат една руина с 20 милиона, при положение, че аз не бих допуснал децата си на нея?! Инвеститорите са налице и са казали, че стадиона трябва да се бутне и на негово място да се построи нов. С тези пари може да му сложат само една пижама. Ние искаме на този стадион да се играят европейски първенства на юноши и младежи, защото такъв шанс има.

- Какво представлява проектът на инвеститорите?

- Само ще ви кажа, че тази строителна фирма е направила 27 стадиона в различни точки на света. Тези хора се занимават с нещо велико, а не с „обличане”. Общинарите в Пловдив искат 20 милиона евро от държавата за стадиона. Това няма как да стане в тези времена. Представете си, че не дай си Боже се случи инцидент с този стадион, какво правим тогава...?

- Не е ли редно все пак експертите да се изкажат за състоянието на стадиона?

- Съгласен съм с това и го искам. Г-н Борисов настоя да се изпратят експерти, които да извършат оглед. И без тях обаче можем да видим фугите, които са по 50-60 см. Да влезнат и да погледнат основите на стадиона, цимента... От съблекалнята се вижда небето, бе, хора!

- От общината казаха, че са изпратили исканите от „Абелсир” документи. Готови ли са испанците да започнат работа?

- Когато зам.-кметът Тютюков каза, че са изпратени документите, звъннах в Испания да видя дали наистина е така. Оказа се, че вчера следобед са получени някакви документи. Някакви казвам! Затова му казах на Тютюков, че между мен и него вече връзката е свършена./б.а. Тютюков твърди, че разполага с обратна разписка с датата 13 юни/

- Значи някой лъже...

- Да. Оттук нататък аз се заемам със събирането на документите за стадион „Пловдив” и изпращането им в Испания. Ще присъствам на обществените обсъждания, които общината организира по въпроса. Лично ще заведа майки, бащи, деца да се уверят с очите си за какво става въпрос. Защото е много лесно да вземеш някой друг процент комисионна, за да кажеш как трябва да стане. Да, картинката със завършения вид на стадиона е много красива, но когато започнеш да го правиш не е така.

- В крайна сметка експертите ще кажат тежката си дума...

- Да. И тогава министър Росен Плевнелиев ще каже става или не става, но според мен на 99.9 % стадионът няма да се реконструира.

- Испанците поискаха срок за размисъл след посещението си в Пловдив. Да разбираме ли, че със сигурност искат да инвестират в стадиона?

- Имат готовност. Искат да направят и новия стадион в София, искат и стадион „Септември”. Искам да попитам къде беше Славчо Атанасов, когато тези хора бяха на оглед? Къде беше той, когато ние дойдохме заедно с министъра на спорта и хора от общината?

- Не знам.

- И аз не знам. Тогава няма да ми казва „Ти ги доведи, аз ще говоря с тях”! Ще ги доведа и ще говорят с г-н Борисов, с теб няма да говорят.

- Един въпрос извън спорта. В един от вестниците днес виждам заглавие „Камата рита за ГЕРБ”. Хората говорят, че всичко това има политически характер. Как ще го коментирате?

- Вече съм казвал, че от политика не разбирам, така че не ме месете в нея. Както съм ритал с президентите Желев, Първанов и Петър Стоянов, така ритам и с Бойко Борисов. Ходя да тичам със Свилен Нейков, ходя на събрания със Стефка Костадинова и Боби Михайлов, събирам се със спортни деятели – това е моята политика. От другата не разбирам и никога не съм имал желание да бъда в нея. Моята политика е на стадиона, така че да не си слагат медали, че ритам с тоя и оня. Ритам, с когото ми е кеф.

- Значи продължавате да твърдите, че политиката не ви е интересна...

- Не ми е и никога не ми е била. Ако имах апетити към нея, преди да поема националния отбор, когато не се бях прибирал 5-6 години, тогава имаше вариант да опитам да стана министър или да влезна в олимпийския комитет. Прекалено много уважавам Стефка Костадинова, Борислав Михайлов и Свилен Нейков, така че ме оставете на мира, в политиката не съм се месил. Това, което искам е да помогна. Да докарам хора, които ще направят нещо уникално за България. Повтарям – те ще направят уникални стадиони. Така че, да не ми държат сметка с кого ритам и с кого съм близък. Политиката няма нищо общо с това, че ще направя един стадион, да се запомни, че съм дал нещо на Пловдив.

Очаквайте по-късно мнението на арх. Валентин Маринов за състоянието на стадион Пловдив