За първи път от дълги години български съдия свири мач в най-престижния клубен турнир в света - Шампионската лига. Във вторник Станислав Тодоров и българската му съдийска бригада ръководиха успешно двубоя Динамо Загреб - Динамо Киев (1:1), който бе първо прекъснат от силен снеговалеж, а след това бе подновен, за да се стигне до допълнителното време на стадион Максимир, когато Тодоров отсъди дузпа в полза на домакините, която хърватите вкараха и за първи път в последните си 12 мача в груповата фаза на ШЛ не загубиха.

- Поздравления от нашия екип за доброто съдийство вчера! Атмосферата как ти се стори, какво е да свириш мач от Шампионската лига?

- Първо благодаря от мое име и от името на цялата бригада, която бяхме. Чувството е много хубаво. Приехме наряда с гордост и желание, защото от дълго време не сме имали българска бригада да свири в Шампионската лига след отказването на Атанас Узунов - 11 години. За втори път български съдии свирят на такова ниво.

- Какво е най-различно от всички мачове в България, които си свирил, какво ти прави впечатление, какво е най-различното?

- Мога да кажа, че организацията тук е на много високо ниво, нещата се гледат от много хора, имаше трима или четирима делегати на срещата, много хора са включени от УЕФА в организацията на тази среща.

- Наложи се, така в кръга на шегата, когато българи свирят, веднага трябваше да стане нещо - силен снеговалеж прекъсна мача за няколко минути. Как се чувстваше, сам ли взе решението и какво си помисли?

- Ние сме свикнали на трудности и това само ни помага в някои моменти. Разбира се, отговорността за мача я нося аз като главен съдия и реших, че не може да продължи мача, защото не се виждаха никакви линии, нито наказателното поле, нито голлиния, нито странични. Беше наложително спирането на мача, докато го начертаят и го поизчистят малко.

- От репортажа, който видяхме и прочетохме отзиви във вестници в Украйна и в Загреб, няма никакви претенции към вашето съдийство. Ти, а и цялата бригада, доволни ли сте, вие си знаете най-добре?

- Много сме доволни от представянето на мача, защото въпреки тежките условия за игра и двуострия двубой, имахме и една ситуация, която стана буквално в последните секунди на изтичането на допълнителното време, което показахме - една дузпа, която свирихме и за наше щастие и късмет - беше наистина дузпа, защото това в последните 10 секунди е тежко решение.

- Видя се в репортажа и че Ники Йорданов, като съдия зад вратата, се нагърби, помогна ти, посочи и той бялата точка...

- Да, разбира се, това са инструкциите, всеки един трябва да има част, за която да отговаря и трябва веднага да подаде сигнал, след като е видял.

Станислав Тодоров: Да си съдия в Шампионската лига е много хубаво

източник: снимки: Reuters

- В кръга на шегата, често се коментира напоследък, че от петия и от шестия съдия едва ли не няма нужда и те са безполезни, българска бригада сякаш показа, че има нужда и от пети съдия да речем?

- Абсолютно, аз не съм на това мнение и мисля, че от съдиите зад вратата има голямо значение. Това, че в някои срещи се допускат грешки, го има и е факт, но за мен допълнителните съдии имат голямо значение.

- Не искам да те натоварвам с такава оценка, но поне ние, и обществеността като цяло, си мислим, че е по-лесно да свирите навън, отколкото да удържате натиска в България. Има ли нещо подобно?

- Не, не, аз мисля, че всяка една среща е много отговорна, независимо дали сме в чужбина или в България, защото за една част от секундата взимаш едно решение, което за единия отбор е положително, а за другия е отрицателно и понякога се получават полемики върху нашите решения.

- Дори някой да си мисли, че мачът е без значение, едно такова решение за дузпата е 500 000 евро повече или по-малко за клуба, който би я вкарал...

-Да, да, така е, едно решение там се равнява на голяма сума.

- Очакваш ли нови такива престижни наряди, за да свирите по-често в Шампионската лига оттук нататък?

- Да, надявам се и вярвам, че това ще стане, стъпка по стъпка и това ще стане.

- Поне аз си мисля, че всички вие ще имате по-голямо самочувствие в мачовете в България, и това е добре, когато свирите такива двубой навън...

- Не само ние, като участници в мача, но и за другите колеги, които идват след нас, имат възможността и те да израснат в съдийството и в УЕФА и да бъдат в по-предни позиции.

- Наистина за финал – за добре дошъл и за бърз преход те очаква двубой на Стадиона на мира в Перник, така че животът продължава...

- Разбира се, ние си имаме ангажименти тук, които трябва да ги вършим.

Станислав Тодоров: Да си съдия в Шампионската лига е много хубаво

източник: снимки: Reuters