„Увеличаваме с 15 % бюджета на програмата за развитие на детско-юношеския футбол през следващата година“, заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев при отчета на първата програма на БФС за работа с подрастващите, която беше финансирана от спортното министерство с 1 млн. лв. В разширената програма за детско-юношески футбол през 2017 г. ще бъдат включени 16 отбора.

През 2016 г. програмата за развитие на детско-юношеския футбол обхвана 12-те най-добре представящи се детско-юношески футболни школи, като основен критерий за подбора им беше бройката състезатели, участвали в националните отбори за последните 5 години. 

12-те клуба бяха представлявани от 3 възрастови групи – до 19, до 17 и до 15 години, които бяха разпределени в 3 подготвителни центъра в градовете Банско, Трявна и Сливен. За всяка една възрастова група бяха организирани 12-дневни лагери, като отборите бяха разделени по четири в трите центъра и имаха възможност да играят контролни срещи помежду си. ОТ БФС и клубовете благодариха на спортното министерство, че за първи път се прави подобна програма, която се е оказала изключително полезна за всички.

При реализирането на програмата за тази година за първи път бяха направени функционални изследвания на футболистите в различните възрастови групи. Техническият директор на БФС Павел Панов отчете, че при изследванията сме показали ниво като за максимум 3 по шестобалната система. И това пречи на развитието на футбола. На отчета присъстваха още вицепрезидентът на футболната ни централа Йордан Лечков и членът на изпълкома Емил Костадинов. В залата бяха и шефовете на водещите школи като Левски, ЦСКА, Лудогорец и други. По време на функционалните изследвания са обследвани повече от 600 състезатели (около 200 във всяка възрастова група), съобщиха от БФС. На база на резултатите и анализа към тях са изготвени оценъчни таблици, които са предоставени на клубовете и ще бъдат полезни за тях при работата им за развитие на качествата на състезателите и подобряване на резултатите.  „Положението в детско-юношеския футбол не е розово. Важното е, че този проблем не се крие. Това ни дава аргумент да продължим работата по тази програма и дори да я увеличим“, добави министъра.  „Много лесно е да се прикрият проблемите и да се усвоят парите. Не искам анализите да се приемат като нападки към даден треньор или клуб. Но трябва всички клубове, треньори и родители да разберат, че по този начин децата няма как да се развиват“, допълни министър Кралев.
Според него големия резерв е в работата на спортните училища в страната, като на някои места не се работи въобще по селекцията. Той даде пример с училището в Плевен, където има 100 деца в специалност „Футбол“, а в същото време „Спартак“ изнемогва откъм кадри. „Тези проблеми не са само там. Има ги и на други места и в други спортове. Във спортното училище във Варна няма нито един футболист на Черно море или Спартак, допълни Красен Кралев. „Сериозно ще ревизираме работата на спортните училища, защото при селекцията се правят огромни компромиси“, категоричен беше министърът. 

От ММС предвиждат през следващата година приема на деца в специалност „Футбол“ на спортните училища да се извършва под контрола на ръководителите на детско-юношеския футбол към БФС. Треньорите в училищата ще работят по методика, разработена от футболния съюз. За самите тях също се предвижда специално обучение. Има идея в София да бъде създадена академия под егидата на БФС, като се ползва базата на държавното спортно училище „ген. Владимир Стойчев“. В нея ще бъде направена отделна селекция и ще бъде подсигурен целият необходим персонал – от диетолог, до лекар и масажист.