Председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Яне Янев бе събеседник в предаването "Денят" на Дарик. Той заяви, че има всички основания за това, някой от президентите на футболните клубове да бъде прибран в затвора.

Ето какво сподели Яне Янев в интервюто, поместено в  DarikNews.bg:

Казахте по-рано през деня, че ще бъде направена цялостна проверка на българския футбол от страна на Националната агенция по приходите. Какво ще проверяват данъчните във футболните клубове, ще се стигне ли до проверка на Българския футболен съюз?

Задължително и там трябва да има проверка, но се надявам в рамките на 10 дни в резултат на това, което сме възложили на изпълнителния директор на НАП, да се направи съпоставка между доходите на футболистите и най-вече за това какви отчисления са правени за осигуровки и какви са им реалните доходи. Доколкото знам, в момента НАП проверява над 800 футболисти от цялата страна.

Само доходите на футболистите ли будят притеснение?

Не, това е само един от многото проблеми. Останалите трябва да бъдат решени от компетентните институции - от прокуратурата, от Министерството на финансите със съответни наредби, от Националната агенция за приходите, а също така и от Народното събрание с редица законодателни промени.

Освен законодателни промени явно и изпълнителната власт трябва да е на ход. Какво очаквате да чуете от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и от колегите му Цветан Цветанов и Свилен Нейков, като ги извикате по темата на парламентарен контрол? Какво ще ги попитате?

Първо е необходимо взаимодействие между министрите, между прокуратурата, НАП и нашата комисия предвид законодателните промени, които би било редно да се съгласуват и да се унифицират с европейското законодателство. Защото е крайно време българският футбол като цяло да влезе в правилата на данъчно-осигурителното законодателство. Не може да продължава да бъде извън тези правила, защото този футбол е на територията на Република България и би било редно собствениците да се съобразяват с българското законодателство.

Кажете, господин Янев, колко време българският ни футбол стои извън тези правила на данъчно-осигурителното законодателство?

Години наред и всички правителства са се правели, че този въпрос не съществува. Аз чрез вашето авторитетно радио искам да благодаря на премиера Борисов, който проявява разбиране по темата. Преди заседанието на комисията аз го информирах за нашите намерения и след малко отново ще разговарям с него, за да му кажа какви решения взе нашата комисия.

Със сигурност отговорът ви на следващия ми въпрос кой се облагодетелства от това футболът да стои извън това законодателство ще е утвърдителен. Така че кажете кой се облагодетелства?

О, това трябва да бъде обект на много сериозно разследване и да се направи диференциация между коректните футболни клубове и тези, които днес се чудиха къде са им анексите към договорите. Другите дори не бяха чували за съответни трансфери на играчи. А една част от тях дори не ги беше срам да признаят, че нямат никаква администрация, че са им спрени телефони, факсове, мобилни телефони и дори ние, от комисията, се наложи да ги издирваме по други методи, за да ги поканим за изслушване днес.

Казахте по-рано днес: никой във футбола не е за този, който клати гората. Впечатленията ви, печели ли се от футбол в България, ако си президент на футболен клуб? Казахте, може би има предположения за това, че те са чудесно средство за пране на пари, макар че Тодор Батков каза, че не се перат пари, а се дават пари във футбола.

Аз не искам да коментирам позицията на когото и да било, докато компетентните власти не се произнесат. Но искам да изразя едно мое лично становище, че футболът е бизнес и от този бизнес някой печели в ущърб на държавата. От това по-лаконичен отговор е безсмислен.

Г-н Янев, при разговорът ни преди няколко седмици казахте, че нямате достатъчно информация по т.нар. Казанска афера. Да припомним, че става въпрос за мнимата продажба на четирима футболисти от столичния "Левски" в Русия. Батков днес обаче намеси и офицер от ДАНС в скандала. Дали това. . .

Това, което се чу в комисията - Батков каза за офицер от ГДБОП, който е свързан с Казанската афера и е помогнал на организатора на аферата да напусне страната. И доколкото разбрах, ставало въпрос за офицер от ГДБОП от Перник.

А дали това е достатъчно. . .

Нищо повече не каза Тодор Батков.

Дали това е достатъчно основание комисията ви да се заеме със случая? Какво бихте могли да предприемете оттук нататък?

Ако бъдем сезирани и ясно се дефинира корупционната схема, и особено с това държавата колко е ощетена, моментално ще предприемем действия.

Какви биха могли да бъдат тези действия?

Тогава, когато се запозная със сигнала, ще мога да ви кажа. Първо, ще възложа на експертите да направят необходимите анотации, а след това ще дам и направление кои институции да разследват всичко, свързано със сигнала.

Смятате ли, че в близко време и президент на футболен клуб може да се окаже зад решетките или поне да бъде сериозно разследван?

Има всички основания за това.

Някаква насока, столичен отбор ли или някой от провинциалните?

Получава се странен парадокс, че част от младите момчета футболисти, които иначе са добри професионалисти или част от тях с удоволствие ги гледаме на терена, на другия, житейския терен, са много зле поставени, защото не могат да решат собствения си проблем. Когато сега са започнали данъчните да ги разследват и да ги питат, след като се осигурявани и единственият им легитимен доход е бил в рамките на 240 или 270 лв., как могат да карат "Порше Кайен", "Бентли" или мерцедеси и беемвета последен модел? И да притежават няколко луксозни апартамента, и като седнат в модерните столични заведения, да харчат за едно сядане, да речем, 1000 лв., а това в никоя друга нормална държава не може да се случи. И тогава питам аз те досега толкова ли са билинеосведомени и така ли не са се сетили да поставят пред ръководствата на футболните клубове въпроса как трябва да бъдат осигурявани те и по какъв начин трябва да бъдат легитимни платци, и да бъдат здравно и социално осигурени върху цялата сума, която получават.