Българският съдия Антон Генов даде интервю в Спортно шоу Гонг, в което разказа своите впечатления от Световното първенство за ученици в Бразилия, на което бе един от реферите. Генов, който дори свири финала на Мондиала, призна, че ще запомни Световното с въведените за първи път хокейни дузпи.

“Температурите са 10 градуса, а там където бях 35 градуса, така че разликите са огромни. Ще се постарая това да не повлияе на формата ми за полуфинала”, сподели Генов, визирайки мача между ЦСКА и Литекс, който ще ръководи в сряда.

“Дали гарантирам добра форма ще се покаже по време на мача. Гарантирам, че съм в добро здраве, всеки ден имах мачове. Полетите бяха 3 за 36 мача, но до сега мач в българското първенство не съм отказвал, сега в края на кариерата ми няма да го направя, защото това е един от най-важните мачове през сезона”.

На въпрос, с какво ще запомни Световното за ученици, Генов отговори: “Ще запомня с регламента, с това, че имаше 24 отбора и нашият бе от най-добрите, класира се шести. Ще запомня с това, че Христо Стоичков е идол в Бразилия и постоянно го спираха за автографи. С хубавата обстановка с прекрасното време, с това, че в регламента имаше хокейни дузпи, за първи път се въвеждат сега. Ако всичко е наред, може да бъде въведено и в по-големи турнири. 10 секунди от центъра, вратарят може да излиза навсякъде”.

Реферът даде и подробности около хокейните дузпи: “Още четвъртфинала, който ръководих с Чехия и Турция приключи с равенство и трябваше да се изпълняват дузпи. Вечерта организаторите ни обясниха. Още втората дузпа вратарят на чехите, излизайки в големия пеналт, спъна противника, получи жълт картон, което означаваше 5 минути извън игра и трябваше да бъде заменен. Така турците спечелиха лесно. Тръгваш от центъра, имаш право до 10 секунди да изпълниш, обикновено се случва за 4-5 секунди, можеш да лъжеш вратаря, да го прехвърляш, каквото искаш. Първият асистент засича 10-те секунди. Той дава сигнал за началото и като минат 10-те секунди. Искат да стане по-атрактивен футбола, не знам дали ще бъде въведено това. Поканиха ни да си дадем мнението. Футболът е консервативен спорт, трудно се променят правилата, затова опитват при по-малките. Атрактивно е. Отборите, които бяха подготвени побеждаваха. Ако играе с ръка извън пеналта, също е жълт картон”.

На въпрос, дали наистина футболът в Бразилия е толкова популярен, Генов отговори: “Много популярен е, да. Навсякъде вечер по плажовете във Форталеза, се играе футбол може би денонощно. Не ги интересува каква е настилката, играе се футбол, боси. Добри са, те са огромна страна, 180 милиона, винаги имат повече възможност да избират”.

“Разхождахме се спокойно, предупредиха ни, че престъпността е голяма, личи си разликата между богатите и бедните, но никой не ни е притеснил”.

Относно своето бъдеще извън футбола, Генов коментира: “Не мога да казвам какъв ще ставам. Имам си добра професия, развивам се и сам, при всички случаи ще бъда и до футбола, защото това ми е хоби и втора професия повече от 25 години”.