Антон Генов е на една крачка от мечтата си да ръководи срещи в групите на Лига Европа. След няколко седмици той ще стане първият български рефер, свирил мачове от тази фаза на турнира. В началото на седмицата Генов се завърна от семинара в Словения, където бяха събрани най-добрите 60 съдии на Европа. Половината от тях са в Елит категория и от тях ще се избират арбитрите за двубоите в Шампионската лига. Българинът е в Премиер категория заедно с още 30-ина рефери, които ще ръководят мачовете в Лига Европа.

„Много съм щастлив, не го крия. Трябваше да се преборя с много трудности, за да стигна до тук. Доволен съм не само заради себе си, а и заради по-младите съдии у нас. С въвеждането на двама допълнителни съдии, се увеличава бройката на реферите, които ще излязат на европейската сцена. Надявам се с моя помощ те да се покажат пред УЕФА, а пък дали ще бъдат забелязани, вече зависи и от тях”, заяви за bgreferee.org. Антон Генов.

Той разкри, че се е завърнал от Словения с два огромни сака, пълни с екипировка и оборудване на УЕФА. „Дадоха ми нова модерна система за аудиовръзка между шестимата рефери, която ще се ползва на мачовете в Лига Европа. Освен флаговете за тъчреферите, донесох и палки за допълнителните асистенти. Това е нововъведение, тъй като миналата година съдиите зад вратите не разполагаха с такива. Палките приличат малко на полицейски и подобно на флаговете, имат бутони. Имаме вече и нови сини фланелки. Казано накратко – в пълно бойно снаряжение сме, чакаме битките”, обясни Генов.

На семинара в Словения той и останалите рефери са държали видеотест с 20 спорни ситуации от мачове в Шампионската лига и Лига Европа. „В рамките на 10 секунди трябваше да отговорим на всеки въпрос. За някои положения дори и в Съдийската комисия на УЕФА имаше разнобой. Най-много дискусии имаше около степента на нарушенията и цвета на картоните. А главен лектор беше Пиерлуджи Колина, чиято дума се чува най-силно в Съдийската комисия. Той обърна внимание най-вече на непозволената игра в наказателното поле – блъскане, бутане и задържане. Италианецът заедно с французина Марк Бата и шотландеца Хю Далас са силните хора в УЕФА”, обясни българският топрефер.

Той и останалите съдии са преминали специален инструктаж за задълженията на двамата допълнителни асистенти – местоположението им по време на мач, тяхната активност, връзката им с останалите рефери. Сега Генов ще има за задача да обучи тримата ни съдии, които са заявени в УЕФА като допълнителни асистенти – Станислав Тодоров, Николай Йорданов и Георги Йорданов. Техните назначения ще ги прави Съдийската комисия на БФС, както и изборът за четвърти съдия и тъчрефери. В Словения Антон Генов разговарял с Кирос Васарас, който е член на Съдийската комисия на УЕФА. Бившият гръцки рефер беше на семинара в Сливен, където Генов не успя да покрие физическите нормативи.

„Беше запознат, че ми предстои семинар в Трявна и ми пожела успех. Бях сигурен, че този път няма да имам проблеми с тестовете. В Сливен също отидох подготвен, но получих криза. Затова седнах, отчетох грешките и си направих изводите. Промених в известна степен режима на хранене, начина на подготовка също. И това даде резултат”, разкри пред сайта на Асоциацията на съдиите Антон Генов.

Той тръгнал за Трявна веднага след завръщането си от Словения във вторник вечерта и пристигнал в балканското градче около 3 часа през нощта.