Балканска футболна лига. Старата идея – на нов глас, сега подета обаче от хърватските медии. След като миналата година по идея на нашия ЦСКА бе повдигната завесата по тази тема, сега очевидно е имало продължение по нея, макар и останало малко в тайна.

За отборите от балканския регион, плюс някои страни от Централна и Източна Европа, е ясно едно. У дома ни е тясно, а в Европа – прекалено широко. Водещите ни тимове искат контакт със сходни по класа отбори. На вътрешната сцена получават конкуренция в изключително ограничени размери, а на Стария континент самите те не са конкуренция за останалите. С малки изключения, разбира се, достъпът до групите в двата евротурнира е твърде лимитиран и ще става все по-лимитиран, очевидно. По някой румънски, хърватски и сръбски тим, дори може и български, все пак ще прескача за кратко отвъд европейския футболен Шенген, но по-скоро като изключение от правилото. Всеки не може да бъде БАТЕ Борисов, нали...

Затова има логика в Балканско-Средноевропейската, или ако щете в Балканско-Източноевропейската лига. Въпросът е не как ще се нарича тя, а да се организира с благословията на УЕФА. Да се облече в подходящата форма и формат и да бъде официална надпревара под егидата на европейската футболна централа.

Засега скептицизмът надделява по този въпрос, но желанието поне е налице.