Само още две седмици ни делят от началото на сезона в А група. И тази не е първата година, в които официалните мачове в елитния ни шампионат стартират след тези в европейските клубни турнири. Но със сигурност ще бъде много по-различна.

Очаква ни непознат за страната ни модел на провеждане на първенството. Със само 10 отбора. И общо 36 кръга. Без рекордьора по титли ЦСКА. И без бронзовия медалист Локомотив София.

Черната дупка, поглъщаща милиони левове в бездната на българския футбол, най-накрая сграбчи здраво дори и тези, които уж бяха недосегаеми. С увеличаването на бройката на българи на престижни позиции в УЕФА намаля и броят на „нелегалните” участници в А група. Едва ли е случайно. А пък и покрай летните драми на „Българска Армия” и в „Надежда” пренебрегнахме най-значимото събитие, случвало се в демократичната история на страната ни. Европейското първенство за юноши до 17 години. Шампионат, който ни отрезви по отношение на преценката за нивото в България. Тактически, технически и физически изоставаме сериозно дори от тези държави, които са с реномето на „средняци”.

Дано обаче това не е поредният случай, в който оставаме само с досадните констатации. Понякога толкова настървено и шумно настояваме, че българските клубове са пълна катастрофа, че забравяме колко малко ни е нужно, за да се усмихнем. А сега като че ли не остана клуб в елита, който да не е готов за различна стратегия и посока на развитие.

В Левски се обърнаха изцяло към момчетата от школата. Може и да е по принуда, но на „Герена” талантите са налице. Някои от тях се откроиха по време на Евро 2015 за юноши до 17 години (като Илиян Стефанов и Георги Янев). Други имат зад гърба си победи над Швеция и Испания, пък били те и на юношеско ниво (Мики Орачев, Радослав Цонев, Борислав Цонев, Илия Димитров, Владислав Мисяк, Александър Любенов).

Изглежда в А група предстои сериозно побългаряване. С някои малки, но качествени изключения.

Даже и в шампиона Лудогорец са готови на подобна стъпка. Наличието на родените през 1995 година Александър Василев и Преслав Петров в основния състав за контролите в Австрия е показателно. В Ботев пък не се поколебаха да предложат професионални договори на седем от момчетата, донесли купата на Републиканското първенство за родените през 1996 година. Литекс също няма да изневери на традиция да промотира футболисти от своята Академия. Александър Георгиев е най-пресният пример, но ще има и още.

Няма да е чудно ЦСКА, при своето завръщане в елита, също да има солидна основа от собствени кадри. Кризата, игрова и финансова, всъщност е своеобразно намигване към непознатото. А то винаги е интересно.