Допинг! Най-модерната дума в спорта последните месеци. Някак футболът успява да остане встрани от допинг скандалите или поне няма гръмки такива. Рутинно отбелязваме, че еди кои си футболисти са на допинг контрол след важен мач или някой отбор иска допинг контрол преди важен мач.

В сряда вечер българският участник в Шампионската лига Лудогорец бе подложен на проверка от допинг ченгетата на УЕФА. В проверката няма нищо сензационно или извънредно, напълно рутинно, единственото извънредно е, че предварително не е ясна само датата, на която шампионите ще бъдат тествани. Очаквана проверка, която е задължителна за всеки един участник в груповата фаза на турнира. Тази информация е толкова сензационна, колкото и новината, че Лудогорец е провел тренировка на стадион „Васил Левски“ преди мача с ПСЖ.

Истината е, че за допинг контрола във футбола се знае малко. За широката публика една такава проверка едва ли не означава, че УЕФА се съмнява във футболистите. Какво трябва да знаем всъщност? В следващите редове ще се опитаме да ви запознаем с някои интересни и любопитни факти свързани с допинг проверките във футбола.

Кой извършва проверките?

УЕФА разполага с отбор от допинг ченгета, които са основни фигури, когато става дума за допинг проверки. Тези хора са служители на УЕФА, а структурата на европейската централа свързана с допинга е под контрола на WADA. За УЕФА работят около 40 допинг ченгета в Европа, а в това число влизат и двама българи, които бяха ангажирани почти през цялото Европейско първенство това лято.

Какви са видовете проверки?

Основните проверки за допинг във футбола са два основни вида In competition testing (ICT) и Out of competition testing(OOCT). Първият тип е по-познат на публиката. Това е допинг контрола след мачове. Вторият вид проверка е тази, която бе извършена в Лудогорец, тази седмица. Изненадваща проверка по време на тренировка.

Особености на In competition testing (ICT)

Тестовете се провеждат след края на футболните мачове. По регламент се проверяват по двама състезатели от двата отбора. Жребият се тегли на полувремето на мача, а номерата на играчите се поставят в непрозрачни пликове без да се оповестяват. Теглят се по двама „титуляри“ за допинг проба и по две резерви. Пликовете се отварят в 75-ата минута. Избраните футболисти не се допускат да влязат в съблекалнята, а се насочват към стаята за допинг контрол. Ако някой от изтеглените на жребий играчи получи здравословен проблем по време на срещата и се наложи да бъде закаран в болница допинг ченгето трябва да разреши това да се случи. Това е причината УЕФА да изисква всички служители в това звено да са лекари, за да могат да вземат и такива решения. Всеки един състезател е длъжен да предаде минимум 90 мл. урина, като 60 мл. се отделят за проба А, а 30 за проба Б. 

Особености на Out of competition testing (OOCT)

Тестовете се провеждат в период извън официален мач, но около тренировка на отбора. Всеки един отбор, участник в груповата фаза на Шампионската лига, подлежи на най-малко един задължителен OOCТ тест в месеците на участието си . В тази връзка отборите определят Doping control liaison officer, който е длъжен да е наясно с местонахождението на играчите по всяко едно време. Всяка седмица участниците в Шампионската лига изпращат подборен план на УЕФА за тренировки и местонахождение на отбора в следващите 7 дни. На база този план УЕФА преценя кога да извърши проверката.

При OOCT проверка се тестват 10 футболиста картотекирани за съответния турнир (в случая Шампионска лига). Те могат да бъдат изтеглени i жребий (както се е случило с Лудогорец) или пък от УЕФА предварително определят имената на конкретни играчи (target group), които да преминат на допинг контрол. Ако някои от тези играчи не присъстват на тренировката по някаква причина до 1 час трябва да се осигури присъствието му.

При OOCТ тестовете могат да се вземат както проби само на урина, така и кръвни проби. Ако тестовете са само чрез урина са ангажирани две допинг ченгета, ако се вземат и кръвни проби участват трима представители на допинг „полицията“ на УЕФА.

До преди година допинг ченгетата са били задължени да се появят на тренировъчните бази 1 час след началото на тренировката и да проведат тестовете след нейния край. От този сезон УЕФА променя правилото и допинг ченгетата се легитимират час и 45 минути преди началото на тренировката с идеята пробите да бъдат направени преди нейния старт.

Задължителни допинг тестове

Всеки един отбор в Шампионската лига преминава през поне един OOCТ тест по време на участието си. Не след всеки мач от груповата фаза на турнира има допинг контрол. Изключение правят плейофните двубои в двата турнира, след които има задължителни IСТ тестове. За отборите участващи в ЛЕ не се предвиждат задължителни OOCТ тестове, но това не означава, че няма да бъдат направени. Реално всеки един отбор от системата на ФИФА и УЕФА ,независимо дали участва в международен турнир, може да бъде проверен за допинг извън мачовете. (Подобна проверка бе направена и насрочена от ФИФА на руския Ростов без да участва в турнирите).

Особености на работата на допинг ченгетата

Допинг ченгетата са задължени да пазят пълна конфиденциалност. Всяка седмица те изпращат в УЕФА работния си графит и свободните за работа дни. На база тези графици УЕФА назначава проверките и командирова представителите си за OOСТ проверките. ICT назначенията са на база месечни графици. Двете проверки се провеждат  при пълна конфиденциалност. Информация за допинг проверките има само в звеното на УЕФА свързано с допинга, както и двете допинг ченгета, които са ангажирани със съответната проверка. Туроператор, работещ с УЕФА, организира пътуването до съответната държава. На местно ниво допинг ченгетата сами избират начин за придвижване до съответната база и сами ангажират хотел. За обслужването на допинг ченгетата на местно ниво не се ангажират федерациите или други лица с цел запазването на тайната.

След края на проверката едно от допинг ченгетата е задължено да транспортира пробите до заявена лаборатория (най-често използваните са Виена, Кьолн и Лозана). Не се позволява пробите да се транспортират в карго-то на самолетите, а се носят като ръчен багаж. Допинг ченгетата имат 48 часа да транспортират пробите в съответната лаборатория. Кръвните проби се транспортират в специализирани хладилни контейнери.

Всеки един футболист, който дава допинг проба, е придружаван от допинг ченге в тоалетната с цел избягване на измами. В системата на УЕФА има и няколко жени, които са ангажирани с женския футбол.

Любопитно

  • Жребият за определяне на футболистите за допинг се тегли със специални плочки подобни на плочки за домино, с които разполага всяко едно допинг ченге. Плочките са с номера от 1 до 99 и преди жребия се избират номерата, които отговарят на номерата на футболистите.

  • Всяко едно допинг ченге трябва да се появи на назначение в специален костюм на УЕФА. Те нямат право да работят в „цивилно“ облекло.

  • Официалният език на комуникация е английският

  • Евро 2016 бе обслужвано от 14 допинг ченгета (в това число и двамата българи). Не бе регистрирана нито една положителна допинг проба. Отборите бяха подложени както на ООСТ, така и на ICT тестове.

Лудогорец

Участията на Лудогорец в груповата фаза на Шампионската лига са съпътствани от съответните проверки за допинг. Миналото участие разградчани бяха подложени на един OОСТ тест.

Този сезон мина на три поредни ICТ теста – двата мача срещу Виктория Пилзен и двубоя срещу Базел от първия кръг на групите. Допинг ченгета не се появиха на мачовете с Цървена звезда и Младост.

Конфузни ситуации

Слабото познаване на порядките на УЕФА, спрямо допинг проверките, води и до конфузни ситуации. През ноември 2014 година се появи информация, че ЦСКА иска допинг контрол за мача с Лудогорец от родния елит, който се явяваше дерби за първото място. Всичко щеше да е ОК, ако искането не бе в период, в който шампионите бяха под постоянен мониторинг от УЕФА и подобно желание тогава изглеждаше доста нелепо.