Тази зима кризата затисна българските клубове и те решиха да заложат на българското за подготовка. Шест от тях се забиха на Североизток и сега се чудят как да преборят виелиците и снежните преспи там.

Вярно, тази зима ни поглези със своите високи температури, но бе ясно, че всичко с времето е... до време. Все някога щеше да ни близне краят на езика от сибирските студове, както повеляват климатичните особености на нашата страна.

У нас през зимата най-подходящ за подготовка от климатична гледна точка е районът на град Сандански. Но и там изниква проблемът, че няма достатъчно на брой терени, които да подслонят нашите отбори поне в първия етап – физическата подготовка.

Сега всички, които отседнаха на Североизток, хапят премръзнали пръсти и се чудят да се връщат ли по родните места или да се борят със стихиите. Защото дори в София, разположена високо над морското равнище, в затворена котловина, условията са по-добри в момента. Вали слаб снежец от тази сутрин, но поне няма ветрове и виелици.

И понеже тази зима много често поглеждаме на север от Дунава – по треньорски и трансферни причини, ще ви кажем какъв избор са направили братята-румънци. Две подготовки в Анталия с по няколко дни пауза помежду им. А пък и както казаха от Берое, които сега са в Южна Турция, масрафът при комшиите не излиза солено, а даже напротив.

Така че „Изберете българското“ съвсем не е подходящ лозунг за родния футбол през зимата. Поне да имахме добра база и терени, щяхме горе-долу да преборим зимата, но такива липсват на повечето места.

Затова сега всички щабове са поставени в цайтнот и търсят отговор на въпроса: „Какво да правим?“