От 24 декември до 2 януари всеки ден Gong.bg ще ви представя спортната и футболна 2010 през погледа на екипа на Гонг.

Какво мисли Томислав Русев за любимата му Барса? Успешна ли е годината на Левски според Вальо Грънчаров? Какво е нивото на българското първенство според Ники Александров
? Защо Англия се издъни на Световното според Пламен Иванов?

Отговорите на тези и още много други въпроси очаквайте всеки ден в 11 часа. Въпросите задава - Гонг! Отговорите дава - Гонг!

Доволен ли си от Левски през 2010-а година ?

- Когато Левски не спечели трофей през дадена година, едва ли някой, фенове, отбор и ръководство, е доволен. Без да влизам в детайли, мога да разделя представянето така – през първата половина от годината единственото хубаво бе стигането до евроучастие. През втората половина от годината хубавото бе самото евроучастие. Левски игра силно, не загуби мач в София, победи Гент и Спортинг и изпусна за малко Лил. Лошото през есента за Левски бе, че от преднина от 5 точки допусна изоставане от Литекс от 5 точки, което поставя под съмнение спечелването на титлата догодина. За Купата Левски успя да стигне до мач през пролетта, но пък той е гостуване в Ловеч, което може да доведе „сините” дотам да не спечелят трофей и през 2011-а година. Това определено няма да се хареса на феновете им. Хубаво e, че както и през 2009-а година Левски спечели последния си мач за годината и това позволява на отбора и феновете да посрещнат Коледа и Нова година в добро настроение. Левски и тази година е най- добре представилият се в евротурнирите български отбор.

Удачен избор ли бе назначаването на Ясен Петров?

- Рано е да се каже. Все пак от лятото досега е само част от пътя, който Левски и Ясен вървят заедно. Удачен ще е изборът, ако отборът под негово ръководство постигне успехи. Ясен е добър треньор, но в Левски не му дават да е водеща фигура. В хората остават някои съмнения, а някои действия на клуба не са добри за имиджа на Петров. Като например, на пресконференциите да не дава пресаташето на Ясен да отговаря на неудобни въпроси. Не е нормално, още повече Ясен със сигурност умее да говори. Не е нужно да бъде обезличаван. Той ще трябва да се доказва непрекъснато. В Левски днес всички те харесват, утре всички са срещу теб. Ясен Петров трябва да демонстрира повече самостоятелност, да покаже, че е фигура. Но без резултати, титла или Купа, ще му е трудно да се хареса само с добри мачове на Левски в Европа.

Трябва ли да играе Дембеле в Левски и през пролетта или на Левски му трябват парите от трансфера му?

- Най-лесно е да се каже, че Дембеле е нужен на Левски и през пролетта. Та без него „сините” през есента щяха да изпитват колосални трудности. Просто той вкара повече, отколкото е очаквал и най-големият оптимист. Привличането му бе най-силният трансферен удар на Георги Иванов. Но във футбола няма вчера, има днес и утре. Каква е гаранцията, че Гара ще продължи да вкарва, че му се играе само в мачове от първенството и знае ли някой дали догодина Левски ще стигне до групите на някой от турнирите. Ако сега някой отбор даде 3000000 евро, то сумата си заслужава. Само Тодор Батков знае доколко Левски има нужда от парите от трансфер на Дембеле. Фновете обичат Дембеле и искат да скандират още дълго време името му след всеки негов гол. Има и друг момент. Гарата е рисков играч, най-вече като поведение. Това вече и децата го знаят. Ако сега цената му е в милиони, то може ли някоя негова поредна изцепка да го направи евтин футболист? Ако отговорът трябва да е кратък, то Левски не трябва, като отбор, да е толкова зависим само от един футболист.

Има ли сили Левски да изпревари Литекс в края на първенството, или вече всичко е ясно?

- Левски има сили, но кой ще ми каже как ще изглеждат „сините” през пролетта? И като селекция и като подготовка и като игрови облик. Те сами позволиха на Литекс да ги измести от върха и сега ще им е много, ама много трудно да се върнат там. Да не вземеш мач в Сливен и да допуснеш Литекс, без да е по-добър да те бие, си е направо капитулиране от желанието да станеш шампион. Аз не вярвам, че в българската действителност Гриша Ганчев ще прости на отбора му да не стане шампион.

Кой отбор ти хареса в А група?

- Ако трябва да е едно име, то това е Локомотив Пловдив. Та дори и само заради начина, по който отиде на „Георги Аспарухов” и надигра, и победи Левски, и след това никой не можеше да каже, че победата не е заслужена. Но не е само заради това. Там Коко Динев не влага много пари за селекция, но пък показва играчи, които правят фурор и са желани от други отбори. Да спомена и това, което се случва със Здравко Лазаров. Важно е как ще изглеждат пловдивчани през пролетта и ще успеят ли да стигнат до евротурнирите. Калиакра Каварна на Цонко Цонев показа, че и тим от малка община има място в елита на футболна България. Терен с осветление, желание да се играе за победа срещу всеки. Тони Здравков, а преди него и Филип Филипов, успяват да водят тима към единствената цел – оставането в А група. Харесва ми и Берое, но там парите пречат Стара Загора да има отбор, който да играе главна роля в българския футбол. Спечелването на Купата не трябва да е изключение за старозагорския футбол.

Как ти се видя националният отбор през 2010-а година?

- Аз не го видях националния тим през тази година. А ми се иска да го виждам като бояк колектив от добри футболисти, за които се говори за футболните им успехи, а не за „успехите” им с жените. Фен съм на германския футбол и ми се иска Лотар Матеус да направи от играчите на националния тим „немски” възпитаници, а не те да го направят него „български” треньор. Искам във всеки мач и срещу всеки противник България да играе за победа и да я постига. Не ме интересуват кой с коя е спал и след това я сменил с друга...

Имаш много и любими отбори в чужбина. Как би оценил представянето им през 2010-а година?

- Добра година за отборите, на които симпатизирам в Европа. Интер стана европейски шампион, за съжаление, за сметка на Байерн. Стана и световен шампион. Сега един от двата отбора ще отпадне от Шампионската лига. Байерн има проблеми в текущото първенство, както и Интер, но в по-малка степен. Испанският ми отбор падна срамно от Барса с 0:5 и сега ще чака 2011-а година да му донесе не само титла в Европа, но да се пребори и за титлата в Испания. От Марсилия ще чакам да направи нещо значително в Европа, като отстрани Манчестър Юн, а от Челси чакам да спре слабите игри и отново да се бори за титла в Англия и Европа.

Следиш и баскетбола в България. Не е ли малко скучно там, все Лукойл Академик е на върха?

- Баскетболът е много хубава игра. В България този спорт е подвластен много на парите, както и другите спортове. Богатите, Лукойл Академик и Левски, могат да си позволят да направят добри селекции. Отборът на Валентин Златев направи селекция, за да участва в Евролигата и е нормално с този потенциал да е над останалите в България. Но не е скучно, защото имаше изненади тази година. Левски спечели Купата на България и едва ли лесно ще се откаже от оспорване титлата на Лукойл. Жалко е, че Черно море нямат силен отбор, както и Бургас не надскочи ръста си, макар да привлече Прийст Лодърдейл. Със сигурност може да е и по-интересно, но кризата не позволява това да стане на този етап.

Пое мениджмънта на футболния тим на Гонг. Какво е неговото бъдеще, има ли потенциал ?

- Тук трябва да внимавам какво ще кажа, че и „приказливците” от ФК Дарик са много тънко обидчиви, така както и онези, за които писах дотук. Отборът бе разпилян организационно, не се знаеше кой треньор, кой лидер. Слаба организация и „мъждукане” в турнирите, в които участваше. Наложи се да организирам два подготвителни лагера. Благодаря на кметствата на Разлог и Девин за подготовката, която проведохме в тези градове. Отборът се сплоти и на лагера, който проведе и на „Предела” в „Кукер”, където басейнът се оказа с лечебни качества. Изчезнаха всички болежки и отборът, връщайки се в София, започна за начало по-малко да губи, а в последствие все по-често да побеждава и то отбори, за които доскоро бе немислимо да бие. Не знам какво е бъдещето, но без селекция няма да стане. Сега я караме повече на ентусиазъм и желание за доказване. Хубавото е, че на момчетата всичко е платено и не дължим нищо на други отбори.