На завършилия Европейски турнир по футзал, в който играят най-добрите 24-и тима от континента , българският отбор ФК”Г” се представи повече от успешно и зае 7-мо място в крайното подреждане. Шампионската лига за спортисти с увреден слух се проведе в Виджевано ( Италия). Нашите играчи излязоха като първи отбор в квалификационната група, след победи над ИФК Гьотеборг ( Швеция) с 3:0, Багри ( Румъния) – 10:1 и равенство срещу ФК Тимишуара ( Румъния) – 1:1. На осминафиналите българите отстраниха много трудно испанския Гранада с 3:2, а на четвъртфинал отпаднаха от Ашдод ( Израел) след поражение с 4:11. Въпреки това момчетата водени от близнаците Пламен и Христо Петкови играха за 7-мо и 8- мо място, което спечелиха с 4:0 над Барнет ( Англия). При голмайсторите в Топ 10 е Николай Иванов с 7 гола от турнира.

„ Това е ежегодно издание на Шампионската лига по футзал за глухи. Винаги е много силна конкуренцията и е много оспорвано. Българският отбор ФК”Г” играха отлично в групата, но нямахме късмет срещу израелския Ашдод и в последните минути ни вкараха головете. Иначе мачът си вървеше равностойно. Все пак и седмото място в крайното класиране е повече от престижно за нас. Момчетата се раздадоха и съм горд с представянето им”, сподели от Италия председателят на Спортната федерация на глухите в България Николай Бозев.

Шампион на Европа стана Потенца (Италия), които на финала победиха Рекреативо( Испания) с 5:3.

„ Започваме годината с това добро класиране на футзал за спортистите с увреден слух. Тази година се очертава да бъде наситена с много първенства и турнири в които ще участват наши състезатели. Имаме Световни и Европейски шампионати по джудо, лека атлетика,волейбол, тенис на маса, карате, шахмат и плажен волейбол. На всички тях ще има българско участие. Вътрешният ни календар за 2020 година също е с много спортни събития. Работим в отличен синхрон с всички клубове в страната и сме в постоянен контакт. Ние като федерация правим всичко възможно да имат спортистите нормални условия в които да се подготвят. Трудно е , но полагаме много грижи и труд, за да има организирани състезания за глухи в България”, допълни Николай Бозев.

Още през следващия месец е първото голямо първенство зад граница на което ще участват родни представители с увреден слух. От 7 март започва Балканското първенство по карате, което ще бъде в Тирана, Албания.