Венелин Петков е директор на Детско-юношеската школа на Нефтохимик и треньор на Елитната юношеска формация до 19 години. От 2001 г. до началото на 2015 г. живее в Австрия, където преминава по-голямата част от футболната му кариера и започва развитието му като треньор.  

Завършва австрийската треньорска академия, от където получава УЕФА „А“ лиценз. През 2011 г. става наставник на четвъртодивизионния  АТСК „Сатлед“, а по-късно на отбора от същата дивизия УФК „Ефердинг“. Петков се завръща в България през тази година и поема ръководството на ДЮШ на Нефтохимик. 

Ето какво сподели за представянето на отборите след края на есенното първенство и амбициите си за бъдещето на школата.

- Как направихте прехода от футболната кариера към треньорската?
- Стана много случайно. През 2011 г. се състезавах за австрийския отбор Сатлед. Оставаха ни 6-7 кръга до края на първенството когато освободиха треньора ни. По това време отборът беше застрашен от изпадане и решиха, че не е нужно да търсят нов треньор. Ръководството ми предложи аз да поема отбора и в същото време да се състезавам като футболист. Отборът остана в групата и ми беше предложено да заема поста на старши-треньор и така изкарах още един сезон. След това продължих като треньор в Ефердинг за същия период от време.

- Защо се върнахте в България?
- Всеки човек се чувства най-добре там, където са близките му. Когато живееш в чужда държава си като дърво без корен. Има по-важни неща от кариерата и парите, едно от които е да съм близо до децата и близките си тук, в България. А и не е лесно 13 години да си далеч от морето, в дълбоката провинция. Бургас е най-хубавият град и тук се чувствам най-добре.

- Каква е разликата между методите на подготовка на младите футболисти в Австрия и в България?
- Методите са различни, но и условията са много различни. Тукашните треньори може да имат страхотни методи за работа, но няма къде да ги приложат. В Австрия условията за работата, като терени и спортни центрове, са на много високо ниво. Като качество на младите футболисти мисля, че тук имаме много по-добри таланти, но те тренират в лоши условия. Смятам, че изоставаме доста и в квалификацията на треньорите, а също така и в екипната работа. На Запад клубовете инвестират в развитието на треньорските си кадри.

- Като директор на Детско-юношеската школа на Нефтохимик, как оценявате представянето на отборите, след края на есенното първенство? От кои отбори сте най-доволен?
- Цялостното развитие на школата върви във възходяща посока. Постигнахме много добри резултати в класиранията за всички възрасти, но подобрихме и организацията, начина на игра и тренировъчния процес. Има още неща, които трябва да се подобряват във времето, но за момента, с оглед на това, с което разполагаме като условия и база, смятам че резултатите са доста задоволителни. Доволен съм от всички отбори, защото и треньорите и децата положиха голямо старание, работиха усърдно и показваха желание за победа при всеки мач. Смятам, че това е правилният път за развитието на школата. Най-важното е, че през този сезон нямаше тежки контузии и всички са живи и здрави.

- Какви промени още трябва да се направят, за да се вдигне нивото в школата? 
- Не е тайна, че страдаме от липса терени и това е едно от нещата, които трябва да се променят. Радвам се, че има напредък в тази посока. Общината осигури финансирането на новия спортен център в „Славейков“ и след около година децата и юношите на Нефтохимик ще тренират и ще играят домакинските си мачове в модерни на условия. Това автоматично ще доведе до по-добри резултати.

- Как ще протече зимната подготовка? Предвидени ли са лагери и контролни срещи?
- Отборите от всички възрасти стартират зимната си подготовка през месец януари. Всички отбори ще заминат на зимен лагер на 30-ти януари, с изключение на децата, родени през 2002 г. Те в момента се подготвят за кандидат-гимназистки изпити и ние сме длъжни да се съобразим с това. За отбора на U19 са предвидени три контролни срещи преди лагера – със „Свети Никола“ на 24-ти януари, с „Черноморец“ на 27-ми януари и с „Бояджик“ на 30-ти януари. След това заминаваме за Велинград заедно с отборите от U15 и U17. Отборите за деца, родени през 2005/6 и 2003/4 г. ще лагеруват в Приморско. Контролните срещи по време на лагерите ще бъдат уговорени на място. 

- Какъв е коментарът Ви за цялостното представяне на U19 през есенното първенство?
- Първо искам да изкажа благодарности към хората, които ми помагаха – на моя помощник-треньор Иван Дончев, както и на треньора на вратарите на ДЮШ Боян Андонов, които също имат огромна заслуга за доброто представяне на отбора. Благодаря и на ръководството за предоставените условия за работа. Благодарен съм и на момчетата за себераздаването по време на тренировъчния процес и на срещите от първенството. Мисля, че представянето ни е изключително добро. Момчетата надминаха нашите очаквания, а сигурно и собствените си. В началото събирахме момчета само от града, нямахме възможност да правим по-мащабна селекция и всички смятаха, че това ще е отбор, който ще бъде боксова круша на останалите. В процес на първенството футболистите добиха вяра в качествата си и постигнаха завидни резултати, натрупахме опит и един задоволителен точков актив. Това се дължи на силната воля както на треньорския колектив, така и на отбора. Ръководството на клуба ни предостави добри условия за работа. По време на лятната подготовка бяхме на десетдневен лагер във Велинград отново. Там положихме основите, за да можем да имаме успех по време на първенството. Подчертавам, че тези резултати са постигнати с много добра екипна работа. 

- Отборът постигна забележителни победи над Лудогорец и Славия, но имаше и загуби от отбори като Берое и Монтана. На какво мислите, че се дължи това непостоянство в резултатите?
- През първия полусезон ни липсваше самочувствие, което ни изигра лоша шега точно в мачове, от които не трябваше да губим точки, като Монтана и Берое. Мотивацията на децата срещу силните отбори беше до краен предел и затова и стигаха по-лесно до победата. Успехите срещу Славия и Лудогорец ме изненадаха много приятно, но върху това непостоянство трябва да се работи. Смятам, че след време отборът ще се балансира. Разбира се, при всеки мач влияят и странични фактори. В мачовете срещу Монтана и Берое липсваха основни футболисти, което също определи резултата. Но най-важната цел пред отбора на U19 не е колко точки сме натрупали и кои отбори сме победили, целта е да създадем футболисти с умения за мъжкия футбол. Юношеският отбор трябва да подготви футболисти за мъжкия. Няма значение дали сме били Славия или Лудогорец. Въпросът е догодина да попълним селекцията на представителния тим с поне двама-трима футболиста. Погрешна е треньорската практика от последните години, в този решаващ за младите футболисти етап, да се набляга само върху резултатите, а не върху оформянето на отборно-тактическите и индивидуалните качества на футболистите.   

- Какви са очакванията Ви за следващия полусезон?
- Следващият полусезон ще бъде изключително труден, защото в първите си седем домакинства приемаме водещи отбори в класирането. Това, разбира се, ще ни бъде и полезно, защото ще разберем до колко сме израснали като колектив. Очаква ни натоварена програма и трябва да се подготвим изключително добре, за да сме конкурентоспособни. Подновяваме тренировъчния процес на 12 януари и имаме седем седмици за подготовка. На 27-ми февруари влизаме в първенството, като първата ни среща е домакинска, срещу Ботев Пловдив.

- През есенния полусезон петима футболисти от U19 тренираха с мъжкия отбор. Мислите ли, че ще могат да се интегрират и да влязат трайно в състава на тима?
- Това, че им се дава шанс за развитие със сигурност им се отразява много позитивно. Прекрасно е, че школата дава футболисти за мъжкия отбор. Това стимулира и останалите от отбора, а и по-малките, да работят усърдно, за да успеят. Собствениците на клуба и треньорът Диян Петков са благоразположени да дадат възможност за изява на млади таланти и сега е моментът те да покажат, че заслужават и имат нужните качества и желание за развитие. Трима от футболистите – Мартин Иванов, Валентин Иванов и вратарят Петко Пацов, ще заминат и на зимен лагер с основния тим, което е показателно затова, че пред тях стоят чудесни възможности да докажат уменията си.

- Какво ще пожелаете на децата от школата на Нефтохимик за новата година?
- Пожелавам на всички деца, на техните семейства и близки много здраве и щастие. Нека да си починат пълноценно сега, защото новата година ще започне с много работа и се надявам да постигнем още по-добри резултати.