Кметът на Община Свищов Станислав Благов бе на трибуните на стадион Академик в неделя и изгледа победата на едноименния мастен тим над ФК Трявна с 3:0, осигурила влизането в „Б" група. Градоначалникът е голям фен на „студентите" и почти не пропуска двубоите им, без значение дали са на свой или на чужд терен. Той е в основата на създаването на Общинския футболен клуб, ремонтните дейности на стадиона, който е готов да получи лиценз за „Б" група и на всичко свързано с развитието на играта в крайдунавския град. Минути след като връчи купата на първенците на Северозападната „В" група Станислав Благов даде интервю за представителите на медиите.

- Г-н Благов, Академик вече е в "Б" група. Дотук ли беше трудното, или сега започва?

- Аз винаги съм смятал, че човек трябва да мечтае. Винаги съм мечтал в Свищов да има професионален футбол. Всъщност това в нашия град е традиция. Ако погледнем историята, ще видим, че само в последните години Академик беше във "В" група. Много искахме тимът да е в "Б" група, но повече от това исках правилата в нашия клуб да бъдат прозрачни и ясни. Защото на много места в България когато се говори за футбол, става дума за нечистоплътност. Затова трябваше да поставим основата на едно коректно отношение. Ние организирахме този общински клуб, поставихме нещата на здрава основа. Влизането е венецът на това, което сме правили досега. Коректно ще кажа, че имахме и шанс, защото извадиха Локо Мездра от групата. Даваме си сметка, че тепърва започват много трудности и като организация, и като финансиране. Трябва да намерим добър и честен начин за организиране на нещата.

- Мислите ли конкретно в тази посока, защото нивото наистина се вдига като финанси и организация?

- Да, разбира се. Ще разчитаме на професионалисти в тази област- наш почетен гражданин е Йон Николае, друг обичан от цялата общественост човек е Валентин Михов. За изцяло футболните въпроси ние ще разчитаме на Вальо Михов, защото той се е доказал, дал е тук не само много средства, а и сърцето си. Много такива хора като него ще помагат. Що се отнася до финансирането- ще трябва да разчитаме и на местния бизнес и общината. Ще разчитам в следващата си сесия Общинският съвет да увеличи парите за футбол с още 80 000 лв., за да можем да имаме основата и когато се опитваме да привлечем средства отвън, да покажем, че и свищовската общественост е дала своя дан. Смятам, че би било честно бизнесът и общината заедно да помагат на "Академик".

- Имате ли думата на бизнесмените, че ще ви подкрепят?

- Никой няма да даде средства, ако не са ясни правилата. Важно е да направим добра организация, да се събере Управителният съвет и тогава да говорим за финансиране. Няма да кажа просто "дайте едни пари за футбол". Сега ми говорят, че за издръжка са необходими бюджети от 250 000 до 800 000 лв. и нагоре. Никой не вярва, че ние в "Академик" изкарахме с 80 000 лв. бюджет. Разбира се, допълнително са средствата за треньорите, ДЮШ и поддръжката на стадиона. Така че цялото влизане в "Б" група ни струва около 120 000 лв. Имам намерение да направя разчет на разходите пред Общинския съвет - всяка една разходвана стотинка да бъде показана публично пред свищовската общественост.

- Виждаме, че Йон Николае е много добре разположен не само към Свищов, но и към местния футбол. Пред нас той заяви, че ще продължава да идва на мачовете на "Академик", ще използвате ли неговото добро отношение?

- Йон Николае е наш почетен гражданин. Причината да бъде такъв са инвестициите, които той реализира в нашия район. Свищов и общината имат изявена периферност спрямо областния център. Ние искаме тази слабост, която е периферията, да я превъплътим в сила- за силно организиране на икономическия потенциал от Румъния и България, от Свищов и Зимнич. В основата на тази промяна е г-н Николае- инвеститор с изключителен размах. Смятам, че хора като него и като Красимир Дачев - собственика на "Свилоза", са шанс за градове като Свищов. Те трябва да бъдат зачитани и уважавани, защото създават работни места, а когато дойде време и за спорта и културата, на тях би могло да се разчита. Надявам се да намерим удачна формула за един добър баланс.

- Ще има ли промени в структурата на ОФК Академик?

- Заместник- кметът на Свищов Емил Димитров е председател на футболния клуб. Анатоли Дончев е изпълнителен директор, двамата безусловно продължават. Играещият треньор Боби Борисов също ще остане в ръководството, но ще се привлекат и нови специалисти, а ще трябват и нови футболисти. "Б" група е силна и специалистите казват, че е необходима промяна в организацията и състава.

- Кой ще е новият старши треньор?

- Боби Борисов със сигурност ще бъде в треньорския щаб, но той няма лиценз за професионалния футбол. Кой ще е новият старши треньор засега не мога да ви кажа. За спортно- техническите въпроси ще разчитаме изключително много на уважавания от нас Валентин Михов, ние ще се съобразяваме с неговото мнение.