Илия Димитров е сред най-новите попълнения в отбора на Нефтохимик.

Талантливият нападател бе преотстъпен от Левски през януари 2016 г. и ще играе със зелената фланелка до края на пролетния дял от шампионата. 

Димитров е роден на 10.07.1996 г., в Дупница. Започва да тренира футбол в отбора на родния си град – Марек, на 9-годишна възраст. Когато е на 15 години преминава в школата на Левски. Само две години по-късно попада за първи път в групата на представителния тим, при домакинство срещу Пирин (Гоце Делчев). От 2013 г. младият футболист тренира с първия отбор на „сините“и играе мачове с дублиращия отбор.

Ето какво сподели за досегашните си успехи в кариерата и очакванията си за следващия полусезон в отбора на „шейховете“.

Как се насочи към футбола?
Баща ми беше една от главните причина да започна да тренирам футбол. Той ме запали от малък. Когато бях на 9-годишна възраст започнах да тренирам с отбора на „Марек“ (Дупница). След това бях в „Германея“ (Сепарева Баня) и следващото стъпало беше „Левски“ (Раковски).

С какво ще запомниш юношеските си години в „Левски“? 
С неверотния колектив , който имах до себе си и с многото голове , които отбелязвах в юношеските си години. Няма да забравя един мач с ЦСКА, на Герена , когато победихме с 1:0 и аз отбелязах победния гол. 

Трудно ли ти беше да преминеш от юношеския към мъжкия футбол?
Беше ми трудно , но с времето се опитвах да попивам опита, който имаха по-възрастните футболисти и това ми помагаше да вървя напред.

Кои са личностите във футбола, на които се възхищаваш и от които взимаш пример?
Меси - за мен той е магьосник с топката.

Спомняш ли си първата си тренировка с първия състав на „Левски“?
Спомням си. Треньор беше Йоканович. Чувствах се доста развълнуван и притеснен, но футболистите ме мотивираха и облекчиха напрежението.

Разкажи ми за първия си официален мач с представителния тим.
Беше с отбора на „Пирин“ (Гоце Делчев), през 2013 г. Бях много напрегнат, но притеснението изчезна в момента , в който отиграх първата топка правилно.

Какво си помисли когато ти съобщиха новината, че ще играеш един полусезон за „Нефтохимик“?
Почувствах се странно, защото ще бъда далеч от семейството и приятелите си, но после осъзнах , че това е крачка напред. Не знаех много неща за отбора, освен че е сериозен отбор, който дава шанс на младите футболисти.

Как се чувстваш сега, като част от тима?
Чувствам се добре. Момчетата бързо ме приеха.Смятам, че можем да бъдем добър екип на терена. Работи се професионално и всички полагаме нужните усилия по време на тренировъчния процес, за да изглеждаме добре на мачовете и да побеждаваме.

Харесва ли ти Бургас? Успя ли да опознаеш града?
На първи впечатления ми изглежда красив и спокоен град, което ми харесва.

Какви са очакванията ти за пролетния полусезон с „Нефтохимик“?
Очаквам да се сработим като екип и да имаме много поводи за радост.

Какви са амбициите ти за кариерно развитие в бъдеще?
Не правя дългосрочни планове. За мен е важно днес и утре да се представям на ниво, което ще доведе до успехи в бъдеще.