Приключващата лятна подготовка на Етър бе една от най- бурните в историята на великотърновския клуб. Несполучливият бараж за влизане в “А” група със Светкавица Търговище разбуни почти в пълна степен духовете. Дълго време най- коментираната тема бе почтеността на футболистите във виолетови фланелки, участвали в мача, кой си тръгва, кой остава, ще има ли нови треньори, нови спонсори, собственици и т.н. Постепенно повечето въпроси намериха своите отговори. В клуба влязоха турски инвеститори, чиито представител Енвер Дормушев вече дърпа конците на “Ивайло”. Новият наставник е Георги Тодоров, със сериозен треньорски стаж, включително и в столичния Левски.

От стария състав останаха само девет души Венци Димитров, Радослав Рашков, Пламен Костадинов, Георги Гайдаров, Румен Лапантов, Мариян Иванов, Мариян Генов, Джихат Кямил и Екундайо Джайеоба, новите с договори вече са 13. Това са вратарят Цветомир Цанков, защитниците Мартин Сечков, Ивайло Русев и Мартин Станкев, халфовете Милчо Макенджиев, Мартин Станкев, Явор Генчев, Велислав Илиев, Иво Гюров и Мартин Райнов, нападателите Светослав Караиванов, Александър Русков и Иван Зайков. Всеки момент се очаква да бъдат парафирани контрактите на полузащитниците Емил Димитров и Йордан Апостолов. На практика това е най- мащабната селекция в Етър от създаването му до сега, защото в списъка с попълнения има състезатели с визитки в “А” група. Хубавото е, че повечето нови футболисти са около 22- 23 годишни, което е залог за личен стремеж за развитие и изява. В контролите сглобявания в движение тим записа пет победи, срещу Бенковски, Добруджа, Тунджа Ямбол и Синжелич Ниш, едно реми със Спартак в Плевен и четири загуби от Ботев Пловдив, Нефтохимик, Лудогорец и Миньор Перник. До колко е готов тима за новия сезон и какви са целите пред него, коментира на първата си официална пресконференция Георги Тодоров.

-Г-н Тодоров, в събота е първия мач с ФК Любимец, готови ли сте?

-До толкова, че горе долу избистрихме състава и сме наясно с хората, които ще носят товара. Ще ни е изключително трудно в първите кръгове, защото подготовката ни не е на необходимото ниво. Знае се, че започнахме по- късно, направихме селекция в движение, като някои от тези футболисти, които искахме вече си имаха отбори. В същото време ми е непонятен фактът, че момчета, които искат да се реализират в професионалния футбол не бяха мърдали по време на периода, в който са нямали отбор. Ето един Иван Зайков например, който е млад човек с качества, а се бе изоставил и естествено получи контузия от натоварванията. Тази немарливост не я разбирам. Нашето поколение бе друго, аз лично не пропусках ден без да тренирам, но явно сега ги вълнуват повече други неща.

-Доста хора минаха през “Ивайло”. Успяхте ли да отсеете най- доброто?

-Наистина в един момент работихме с 40 души, което не е нормално, но нямахме избор в създалата се обстановка. Смятам, че 99% от момчетата с качества са тук. Исках още двама души, но те вече си бяха намерили отбори. Може и да съм сгрешил с някои, защото е много трудно, а и не е редно за един мач да прецениш даден футболист. Понякога състезател с качества може да не направи добър мач, а друг с по- ограничени възможности да надмине себе си и да те заблуди.

-Какво показаха проверките?

-Последните две със Спартак и Синжелич направихме доста добри неща. Има проблясъци, но трябва с всеки мач да се подобряват. Работихме над прегрупирането, атаките по фланга, смяната на посоката, но пак се видя, че не ни стига запасът от сили. През второто полувреме важни футболисти отпадат физически и нещата не се получават. Ясно е, че умората ще ни съпътства в първите мачове. При тази ситуация ще изисквам желанието за игра и победи да е на много по- високо ниво. Не може при тези цели, които си поставяме да играем вяло и без желание.

-Какви цели си поставяте?

-Във всеки мач ще излизаме за победа, независимо кой е съперникът. Сметки за равенство или минимална загуба някъде са гибел. Смятам, че с желание и естествено малко шанс трябва да спечелим колкото се може повече точки през есента. През зимата надявам се по- спокойно да довършим селекцията, да направим подготовка и напролет да се пребори за това, което му прилича на В. Търново. Етър да бъде в “А” група, където му е мястото.

-До колко неуспешната миналогодишна кампания за влизане в елита и последвалите сътресения повлияха негативно на работата ви с отбора?

-Със сигурност причините за неизпълнената задача са много, но няма смисъл да се връщаме назад. Естествено, че през първите две седмици, докато станат ясни нещата, неизвестността влияеше. Трябва обаче българите да се научим да не живеем с миналото, а с настоящето и бъдещето. Иска ми се случилото се миналия сезон да не поставя отпечатък върху предстоящия. Феновете са за това да подкрепят отбора. Привърженици, ръководство и отбор трябва да сме едно цяло. За мен лично бе неприятно футболист, който играе силно да бъде обиждан от привържениците на своя отбор.

-Става дума за Мариян Генов, който лично върнахте в отбора, след като бе освободен. Не поехте ли риск, противопоставяйки се на желанията на трибуните?

-Какъв треньор съм ако не поемам рискове? Смятам, че Генов е добър футболист и може да помогне на отбора. Той е един от малкото състезатели от Етър, които познавах преди да дойда тук. След като няма нищо срещу него, защо да не е част от състава, при положение, че се старае най- много от всички в тренировките и контролните мачове. Трябва ми такъв човек в средата на терена. Той може да помогне и дано да го направи, отговорността е както моя, така и негова, защото Мариян трябва да защити както себе си, така и мен. Естествено ако не играе добре ще седне на пейката и това важи за всеки. Надявам се публиката да не го обижда, а той да я радва. Целта на всички е отборът да върви добре и ще играят най-подготвените. За това нещо нямам никакви сантименти. Аз съм от хората, които ненавиждат някои неща в българския футбол, но те не могат да се докажат, а и никой не се наема да ги докаже.

-Вие ли му дадохте капитанската лента или го избраха?

-Аз и смятам, че е нормално да му я дам. Той е най- опитния състезател, с най- дългогодишен принос за отбора. Капитанът трябва да е лидер, водач, обединител, мотиватор за по- добро и постоянна връзка на отбора с треньорското ръководство. Другите двама капитани ще бъдат избрани от футболистите, вероятно единят ще е Гайдаров.

-Казахте, че изисквате старание и желание за игра. Ще има ли глоби ако не го виждате на терена?

-След като има премии, защо да няма глоби. Няма отбор, в който футболистите само да получават. Лично аз ненавиждам умрелите души и няма да ги търпя. Искам да виждам дух и желание за победа, която ако не се търси никога не идва. Една работа, каквато и да е, трябва да се върши почтено и с желание. Недопустимо е да ми се разхождат по терена.

-Първият мач е с Любимец. Познавате ли ги и имате ли кадрови проблеми?

-Миналият сезон съм ги виждал често, сега наблюдавахме последната им контрола и разполагаме със запис. Опитен отбор са, който стои добре тактически. Добре е за нас да започнем с домакинска победа и да вземе трите точки и ще се постараем да го направим. Ще ни липсва Сечков, който със седем шева на главата от контролата със Синджелич. Има някои неща около картотекирането на Апостолов, но се надявам до петък той и Ивайло Димитров също да са на разположение.