В събота Цанко Цветанов ще дебютира като старши треньор на Етър при гостуването на Добруджа в Добрич. Бронзовият медалист от САЩ- 94 пое отбора в началото на годината и проведе зимната му подготовка. Общо девет са новите футболисти на които ще разчита. Това са Тодор Колев, Венцислав Йорданов, Николай Петров, Диян Димов, Давид Битсенду, Христо Господинов, Борислав Кралев, Георги Какалов и Юсеф Идриси. Всички те ще бъдат картотекирани на 1 март. В контролните срещи "виолетовите" записаха четири загуби, едно равенство и две победи. Тежката зима и липсата на терени допълнително затрудниха подготовката на тима. Нито един футболист обаче не получи контузия по време на тренировките, което само по себе си говори достатъчно за правилното им дозиране...

- Г-н Цветанов, каква е общата ви оценка за подготовката на отбора?

- Двузначна. Отлично начало, успяхме да се справим и направихме желаната селекцията. Футболистите, които искахме да привлечем, бяха взети, там, където искахме да се подсилим - направихме го. До 25 януари всичко беше по план, но после паднаха снеговете и се наложи да импровизираме поради лошите условия. Наложи се да пътуваме напред-назад, само за да играем контролни срещи и да поддържаме игрови ритъм. Но времето се оправи и продължаваме с нормалния тренировичен процес. Надявам се това да не се отрази, тъй като повечето отбори водиха подготовка като нас. Изключвам Ботев Пловдив и Любимец, които бяха в Анталия и сигурно са успели да свършат всичко планувано.

- Ботев и Любимец не крият амбициите си за "А" група...

- Не само те, в тази група има доста силна конкуренция. Аз ще изброя само градовете, откъдето са съперниците ни - Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Пловдив. Това са областни градове, които винаги са имали потенциал и са били добре представени в българския футбол. Групата е трудна и първенството ще е тежко, но аз се надявам, че нашият отбор ще съумее да се представи по най-добрия начин.

- Обнадежди ли ви срещата при кмета Даниел Панов?

- Ако трябва да съм честен, една от причините да поема Етър е и подкрепата, която ми заяви г-н Панов още когато преговарях за поста. Защото без общинска подкрепа, без тази на кмета, в България е много трудно да се гради добър футбол.

- Коя е голямата цел на Цанко Цветанов, върнала го обратно във В. Търново?

- Голямата цел е да направя Етър един от най- добрите клубове в България. Аз вече споделих, че в момента отборът е по-добър от клуба и е крайно време Етър да стане клуб като в нормалните държави. Със собствена школа, условия за футбол, база и терени, на които децата от областта се подготвят, за да могат отново да се създадат същите играчи, каквито по времето на спортното училище.

- Кои са основните ви партньори в тази стратегическа задача?

- На този етап първо на собствениците, после фирмите в града и Общината. Поради тази причина ще бъде необходимо търпение, защото за тези неща се изисква доста повече време, отколкото да се направи отбор, който да спечели мач или два.

- Могат ли нещата да се случат паралелно Етър да спечели промоция за "А" група и да се стабилизират клубът и школата?

- Защо не? В българския футбол повечето от отборите са неорганизирани и където има някаква организация и се съберат добри футболисти, нещата могат да се случат и по- бързо от планираното. Не би било лошо, но няма да е лесно и за мен не е самоцел.

- Събрахте добри футболисти, можем ли да кажем, че вече имаме добър отбор?

- Трудно е да се каже. Наистина събрахме добри играчи, на които предстои да станат отбор. Скромното ми мнение е, че никога в 10-годишната история на Етър, не е имало толкова качествени футболисти в съблекалнята.

- Представянето в контролните срещи?

- С оглед на планираното - нормално. И преди споменах, че отборът играеше много добре в защита, но не и в атака. Ако трябва да съм конкретен, в последните 5 мача от есента Етър нямаше победа и бе вкарал един-единствен гол, което не говори добре. Така че усилията ми бяха насочени натам и бе нормално да дам шанс на всички състезатели да покажат качествата си. Първото, което трябваше да избистрим, бе начинът на игра и моите изисквания към тях. Не се получи по най-добрия начин поради липсата на условя за тренировки. Но донякъде стана, особено в последните контроли срещу отбори, които са на по- ниско ниво, но показват същия футбол като в "Б" група - прибрано и чакане на контри или статични положения... Изгледах всички есенни мачове на Етър, най-добрият беше с Ботев в Пловдив, където домакините играха открито. Най- добре организирани бяха отборите на Черноморец Поморие и Любимец. Сега ще видим. За мен е важно футболистите да изпълняват изискванията.

- Взехте изпълнители във всички линии с изключение на вратарския пост...

- Да и очаквам Етър да е по- силен от есента.

- Като голмайстор в контролите с пет попадения се очерта Юсеф Идриси?

- Дано и другите започнат да се изявяват по време на първенството. Идриси беше привлечен още преди мен, млад е, има амбицията да се развива и има нюх към гола. Аз говорих с бившия му треньор в Локо" София и той потвърди: излиза много на положения, въпрос на време е да започне да вкарва. Дано продължи така и през първенството. Но като цяло в атака вече имаме изключително качествени изпълнители.

- Може ли да се каже, че вече сте наясно с основната група?

- Наясно съм с това кой какво може. И от тази гледна точка мога да кажа: за мен селекцията приключи, това е групата, която ще трябва да изнесе мачовете. Дори ми е малко по- голяма от необходимото. За 12 мача имаме достатъчно играчи...

- Има ли основен състав?

- Мога да кажа: има група от играчи, които са на едно високо ниво.

- Положихте усилия да подобрите атаката, кое е най-силното звено сега?

- Целият отбор. Положихме усилия да подобрим отборната игра в атака, а не само атаката, и да запазим отборната игра в защита. Аз разделям футбола на защита и нападение, подобрихме нещата в изнасянето на топката. Ако запазим стабилната игра в дефанзивен план на целия отбор, чака ни доста силна пролет.

- Какъв тип футбол ще практикувате?

- Работих дълго време със Станимир Стоилов, мисля, че това е достатъчен отговор на въпроса. Ще играем офанзивен футбол, защото само така можем да постигаме успехи. Не съм от хората, които търсят резултата с всички средства и на всяка цена. Не трябва да забравяме, че футболът е игра и нашият отбор с футболни средства ще радва феновете и ще постига добри резултати.

- Ще наблюдавате ли и детско-юношеската школа?

- Аз го правя и сега. Следя подготовката им и дори каня треньорите от ДЮШ да посещават когато могат заниманията ни и треньорската стая. Вратата е тясна, но е широко отворена за всички, които обичат футбола.

- Ще гледате ли мачове на старшата възраст, там е основният извор на футболисти?

- Не само на старшата, а и на всички възрасти. Искам малко да се поогледам в школата, за да имам по-ясна представа кой футболист бихме привлекли в първия отбор. За да влизат повече местни кадри. Но на този етап не съм доволен от младите, които виждам в Етър. Ще търся подкрепата на Калоян Чакъров и се надявам връзката между ДЮШ и първия отбор да стане още по-добра.

- Какви са отношенията ви със собствениците?

- Нормални. Те поеха ангажимент и ако го изпълняват, не виждам причина ние също да не изпълняваме нашия.

- Каква е атмосферата в съблекалнята след толкова много промени и сътресения през есента?

- Аз заварих нормална атмосфера в съблекалнята. И дори още се подобри, защото дойдоха играчи с качества. А качествените футболисти много лесно работят един с друг, особено ако ги обединява една цел - да играят добре и да побеждават.