Цанко Цветанов е новият старши треньор на Етър. Бившият помощник на Станимир Стоилов се разбра с клубното ръководство и в понеделник официално ще започне работа като наставник на „виолетовите". Договорът на Цветанов ще бъде за година и половина.

Ето какво каза в интервю пред Дарик Цанко Цветанов:

- Цанко, дълго ли продължиха преговорите с ръководството на Етър- преди да поемеш поста старши треньор?

- Достатъчно време и след като има добро желание от двете страни, винаги човек намира начин и вариант да стигне до споразумение.

- С какви чувства се завръщаш във Велико Търново?

- Тук преминаха най-добрите ми години като футболист, надявам се тук да започнат и най-добрите ми години като треньор. Това е голямо предизвикателство за мен не само заради това, че досега съм бил помощник, а че започвам кариерата си от Велико Търново, което е за мен голяма отговорност, защото това е градът, който обичам. И се надявам, че ще успеем, заедно с моя екип, заедно със собствениците на Етър, заедно с феновете, всички да осъществим естествената цел на Етър, която е А група. Там обаче не трябва да сме метеор, а да оставим следа, както е било преди. Доста време това не се случи. Мога да поема ангажимент и да обещая, че аз и екипът ни ще направим всичко възможно. Никой обаче не може да гарантира, че това непременно ще се случи, защото групата е равностойна и има 3-4 отбора с близък точков актив, които заявяват желание влизане в елита.

- Заговори за екип, има ли вече яснота с кого ще работиш?

- Да, с Калоян Чакъров и Марин Стефанов.

- Какви условията постави на шефовете и какво поискаха те от теб?

- В последните дни имиджът на Етър беше малко нарушен по една или друга причина. Ние трябва да го изчистим този имидж. Имах уверенията от страна на ръководството, че ще бъдат създадени условия на отбор, на който му отива да атакува А група.

- Поиска ли някакви гаранции от ръководството?

- Да, ръководството пое ангажименти всички неща, които зависят от него, да бъдат осигурени, за да бъдат футболистите спокойни. За да можем аз и моят щаб да вършим спортно-техническата работа, която се изисква, за да постигнем целите си.

- На 9 януари ли започва подготовката?

- Да, в понеделник от 10 часа на стадион „Ивайло". Предвиждаме един подготвителен лагер в Сандански, а на 18 февруари точно преди старта имаме контрола срещу Лудогорец, което е едно много добро постижение на ръководството - да осигуриш хита на първенството да играе с теб преди началото е нещо много хубаво.

- Каква представа имаш от отбора на Етър?

- Успях да гледам два мача, но и двата бяха за купата. Оттогава настъпиха промени в отбора и по тази причина не мога да отговора категорично доколко съм наясно с тима. Има нови попълнения, с които съм запознат - футболисти с добри качества и съм сигурен, че ще помогнат. Няма да открия нищо ново, ако кажа, че проблемите на Етър са в атака. Според мен миналата година се свърши добра работа и отборът има добра изходна позиция, за да атакува челното място и влизане в А група.

- Ще има ли нови попълнения?

- Да, селекцията е отворен процес и това не е само тук, а в почти всички български отбори. Колкото и да се иска на нас, треньорите, селекцията да е завършена с първия ден на подготовката, това при нас трудно се случва. Така че селекцията продължава и се надявам, че ще успеем да привлечем нужните ни футболисти.

- Имаш ли предвид конкретни играчи?

- И аз, и ръководството, имаме предвид играчи, но знаете, че на този етап няма как да се обявят конкретни имена, без да е сигурно. Няма да коментирам бройка, но сме единодушни с ръководството, че имаме нужда от класни футболисти.

- Със сигурност вече имаш нахвърляни имена?

- Да, достатъчно на брой.

- С качества?

- Според моите треньорски виждания - да.

- Кога да ги чакаме?

- Всеки един треньор иска колкото може по-бързо да комплектова отбора си, за да може да работи с него и да се подготви, защото времето е и много, и малко.

- Водил ли си вече конкретни разговори?

- Конкретни не, но опознавателни - да.

- Наясно ли си, че с това второ място на 1 т. от първия летвата е сериозно вдигната от Георги Тодоров и футболистите, които играха през есента?

- Естествено. Аз вече казах, че отборът се представи на добро ниво през есента и то е доста високо, тъкмо това позволява клубът да мисли за нещо повече през втория полусезон.

- Личната ти цел?

- Да реализирам знанията и уменията си. В момента Етър 1924 е отборът на Велико Търново, така че докато не се постигне целта, човек не трябва да се отказва. Има една много хубава мисъл, че падаш, но по- важното е да станеш и да продължиш. Миналата година не се случи, а отборът беше доста близко, всички се надяваме сега да се получи. Преди да завършим преговорите с ръководството, имах разговор с новоизбрания кмет на В. Търново Даниел Панов, който също обяви, че ще направи всичко възможно и ще подкрепя спорта и футбола, за да може хората от града да са доволни.

- Със сигурност ще получиш огромен кредит на доверие от хората във Велико Търново...

- Дай Боже, да го оправдая този кредит на доверие. От своя страна мога само да кажа, че аз и екипът ми ще направим всичко възможно отборът да играе добър футбол и да радва хората.