Два кръга преди края на футболния шампионат ситуацията в А група е ясна. Ясен е шампионът, участниците в евротурнирите и изпадащите. Интригата никаква я няма. В Б група ситуацията е малко по-различна. Марек окупира първото място и ще завърши на върха. Възелът обаче се стегна в битката за втората позиция, която дава право на промоция в елита. До преди няколко кръга правeше впечатление, че отборите по-скоро бягат от второто място, отколкото да го гонят. В края на шампионата обаче нещата се промениха и е време да се запитаме, доколко битката ще мине под знака на феърплея, или ще се пробват хитринки от селски вечеринки.

Два кръга преди края ситуацията е следната. Хасково и Добруджа са с равни точки, Банско е една след тях, а Монтана с 2 по-малко. Реално това са четирите отбора, които имат някакви амбиции да атакуват върха.

В Монтана амбицията за завръщане в А група е най-жива. Клубът като че ли разполага с най-много средства, но на футболния терен отстъпва както на Хасково, така и на Добруджа. Банско май в последния момент влезе в битката за елита, като последните информации сочат, че имат съвсем друга цел, която вероятно ще стане ясна, ако промоцията бъде спечелена.

Какво обаче предвиждат последните два кръга и какви са мачовете на претендентите?

Хасково – Ботев Враца

Калиакра – Добруджа

Дунав – Монтана

Раковски – Банско

Три от четирите мачове ще бъдат кървави. Дунав, Калиакра и Раковски се борят за оцеляването си в елита и със сигурност ще скочат на кило кръв и метър кожа на претендентите за А група. Задачата на Хасково изглежда най-лека. Ботев няма за какво да играе, въпреки че Бойко Величков обяви, че неговият тим във всеки мач излиза за победа. Дали е така ще се разбере утре, когато врачани ще направят кратък трип до Хасково, но с какви амбиции, времето ще покаже.

Каквото и да се случи утре, развръзката ще дойде на 17 май. Последният кръг ще определи и втория клуб, който ще спечели промоция в елита. В него програмата е следната:

Добруджа – Пирин Разлог

Банско – Хасково

Монтана - Марек

Дербито явно ще е в Банско, Марек гостува в Монтана като едноличен лидер, но във ваканционно настроение. Добруджа приема Пирин, който реално няма никакви амбиции и притеснения.

Такава ще е битката в Б група. Тя трябва да отговори на няколко въпроса. Мъжки ли ще играят тимовете, които не се борят за нищо? Ще има ли „извънредни“ премии за тези отбори?