Завърши есенният дял от първенството на Източната Б група и поне на пръв поглед нещата в нея са ясни. Поне що се отнася до класирането.

Дали обаче е по-интересно от миналата година, когато Сливен, Калиакра и Несебър до последно се бореха за промоция при майсторите? Едни ще кажат „Не е по-интересно”, други пък ще оспорват това мнение.

Защо нещата да са ясни? Може би заради последните кръгове на Изток и полученото след тях класиране.

Берое води в класирането и опроверга мнозина, които не виждаха как старозагорци ще се оправят финансово. Илиян Илиев не избяга след отпадането и си свърши работата. Като прибавим, че Стара Загора е футболен град и има база нещата стават сериозни. Градът има и втори клуб в групата, но той определено е с подържаща роля. Става въпрос за Локомотив, който дори играе мачовете си на стадион „Берое”. За беройци, които са с 31 точки, е много важен първият мач от пролетния дял. Тогава те посрещат в Стара Загора Нафтекс, който е трети с 28 точки. При домакинска победа Берое ще дръпне пред бургазлии и ще реши спора за първото място в битка с Родопа. Срещата им е в петия кръг и е в Стара Загора. Единствената загуба на Берое бе в Каварна, но на пролет едва ли старозагорци ще пропуснат да се реваншират срещу отбора на Цонко Цонев. През пролетта Берое гостува на Волов, Черноморец, Несебър, Дунав, Спартак Пловдив, Светкавица и в Свиленград. Домакинства на Нафтекс, Родопа, Любимец, Марица, Миньор и на Калиакра. Всичко друго освен директна промоция в А група ще е голяма изненада. Но феновете от града на липите вече си мислят за срещите на любимия им тим срещу отборите от А група.

Родопа е втори в класирането, на една точка от Берое и също е само с една загуба. И играчите от Смолян загубиха при гостуването си в Каварна и то с 0:3. Бяха допуснати и някои изненадващи домакински равенства, което струваше много загубени точки. Родопа има много силни футболисти като Десислав Русев, но за отбора е по-важно какво ще е финансовото му състояние през пролетта.

Нафтекс е трети в класирането с 26 точки, събрани след 8 победи, 4 равенства и 2 загуби. Най-характерна черта за тима е непостоянството. Двете загуби са от Несебър с 0:2 и особено тежка в Смолян с 2:5 от Родопа. Първите кръгове през пролетта са изключително важни за бургазлии. Гостуват на Берое, почиват, домакинстват на Родопа. Остава и хората в Бургас да са по-единни и да не си пречат един на друг.

Спартак Пловдив дълго време водеше в класирането, но дори и тогава не бяха много тези, които вярваха, че амбициите на този тим са големи. В крайна сметка - четвърто място в есенното класиране с 25 точки и е много трудно да тръгне напред или да се смъкне надолу, където петия сега Светкавица е с 20 точки.

Футболистите от Търговище може да се определят като приятната изненада в групата. Освен добрия точков актив Петко Матеев може да е доволен и от показаното от някои играчи. Сигурно ще има трансфери от Светкавица към отбори с повече финанси, а защо не и в тимове от А група.

Калиакра, Дунав и Несебър са големите разочарования в групата тази есен. И трите кметски отбора не зарадваха с игрите си и с класирането си. След миналогодишните им желания за влизане в групата на майсторите сега трите отбора отстъпиха значително в позициите си. Калиакра, който игра бараж през пролетта сега е шести с 20 точки, Дунав е девети с 19 точки, а Несебър е на десето място с 18 точки.

Единствено за каварненци има известни оправдания. Те бяха напуснати от Вили Вуцов и няколко основни футболисти. И въпреки това победиха през есента Берое и Родопа, но загубиха точки срещу по- слаби съперници. Кметът на Каварна е много амбициозен и едва ли ще остави нещата в отбора да продължават така. Факт е, че смени треньора и ще иска по- добри резултати през пролетта. Друг кмет, този на Русе, също е недоволен от отбора, който чакат да зарадва цял град. Феновете на Дунав едва ли са очаквали още през есента да стане ясно, че и догодина няма да гледат майсторски футбол.

В Несебър кметът Николай Димитров, който е и бивш президент на клуба, също е разочарован. Той и президента Валентин Жеков правят всичко необходимо да осигурят финансово клуба, но футболистите отстъпиха в играта си и оттам и в класирането. Единствено участието в турнира за Купата на България е светъл лъч през тази есен. Едва ли топлят двете победи за четири дни над Нафтекс, едната за Купата. В Несебър също се разделиха с треньора. Георги Иванов мъжки пое вината върху себе си и си тръгна. Малкото фенове на отбора не са единни в това кой да води тима. Явно освен нов наставник в отбора ще се появят и много нови футболисти.

Локомотив Стара Загора и Любимец могат да са доволни от представянето си. Те са седми и осми в класирането с 20 и 19 точки. Могат да спокойни за местата си в групата, ако не направят някой изненадващ срив.

Свиленград и Миньор Раднево са на 11-то и 12- то място и по- скоро ще внимават да не се смъкнат в зоната на изпадащите, отколкото да направят някакъв победен рейд.

Марица дълго време нямаше победа, но в края на есента стигна до четири успеха и до 13- то място, което не дава никакво спокойствие за през пролетта. Проблемът с президента на клуба Рангел Берберов видимо засега не се отразява на тима. Как ли ще е през пролетта?

Черноморец от Балчик не се знаеше ще започне ли въобще първенството. Въпреки опитния наставник Иван Кючуков отбора не успя да натрупа сериозен точков актив и с 12 точки го чака тежка пролет.

Най- тежко без съмнение ще е на Волов. С актив само от 8 точки запазването на място в Източна Б група изглежда невъзможно. Само 7 вкарани гола правят по 0.5 гола на мач срещу получени 21 гола, което пък е по 1.5 гола получени на мач. Шумен е един от най- големите български градове и не е нормално да няма отбор в А или Б група.

Не по – малкият град Добрич стигна до промоция в Източната Б група, но преди началото на първенството се отказа поради финансови проблеми. Същото стори и евентуалният заместник Аристон от Русе. Така групата остана с 15 отбора и всеки кръг имаше и по един почиващ тим.

Този факт, финасови проблеми на отделни места, както и това, че в Балчик и Локомотив Стара Загора нямат лиценз на стадионите си показва, че 16 отбора са много за тази Б група. Терените в повечето градове определено не са добри. Време е да се помисли за тяхното подобрение.

Публиката не е доволна и определено се вижда нейното отсъствие по трибуните. Изключение може би е Стара Загора, но и там тепърва ще идват повече хора на мач. Какво да кажем за градове като Пловдив, Русе, Бургас, Шумен, Смолян ? Може би липсват класни играчи като споменатия вече Десислав Русев. Той води при голмайсторите с 12 гола, пред Деян Христов от Нафтекс с 9 гола и Георги Стоянов от Спартак със 7 гола, колкото има и Захари Димитров от Берое.

И така... Всичко ли е решено на Изток ? Или ни чака интересна пролет. Може би всичко е ясно, но пак ще е интересно...