Хронология на последните мигове на ФК „Дунав“ Русе...

В понеделник вечерта футболистите на славния някога футболен клуб от Русе, носещ името на голямата европейска река, вече си бяха взели необходимите документи, с които да си търсят нови отбори, се събраха за последна тонизираща тренировка на стадиона в квартал „Здравец“. Те дори си направиха и последна обща снимка с феновете на отбора, която виждате в челото на материала.

Тези, които въпреки тежкия момент се отправиха след това към залата, в която започваше последното домакинство на България от квалификацията за Европейско първенство по баскетбол за жени, в което въпреки сълзите в очите, момчетата и момичетата от агитката отново бяха верният шести играч на родните националки. Избраничките на Хосе Мария Бусета разгромиха Черна гора с 89:57, но веднага след края на срещата феновете поздравиха набързо баскетболистките и се отправиха към местния хотел „Рига“.

В лятната му градина се бяха събрали почти всички футболисти и треньори на „Дунав“ за прощална вечеря, но факта, който предизвика бързата реакция на феновете бе по-скоро присъствието там и на члена на клубното ръководство и пълномощник на кмета на Русе и председател на УС Божидар Йотов – Валентин Христов. Още докато се събираха в близост до хотела обаче привържениците забелязаха Христов да излиза и да се отправя към колата си и тръгнаха заплашително към него. Те започнаха да му търсят сметка за състоянието на клуба и как и защо се е стигнало до там за втори път в рамките на по-малко от 10 години „Дунав“ да престане да съществува.

Привържениците бяха категорични, че по един или друг начин той и кмета са виновни за това бизнеса да не иска да помага на футбола в Русе. Валентин Христов им отговори, че заедно с Божидар Йотов са направили всичко по силите си да търсят варианти за намиране на пари за „Дунав“ и в никакъв случай не са искали да се облагодетелстват лично за сметка на клуба. Според него в града липсва положително отношение към футбола, защото всички искали да гледат отбора в „А“ група, но малко правят нещо за да се случи това, а дори напротив. Той дори открито заяви, че в Русе има хора, които просто не искат „Дунав“ да е добре щом те не са в клуба. Валентин Христов сподели, че ще се опитат да запазят поне ДЮШ, за чиято издръжка обаче също са нужни средства. Той бе категоричен, че ако той е пречката е готов да се махне веднага, като по-късно вчера /вторник/ стана ясно, че е подал оставка от клубното ръководство. В крайна сметка до ексцесии не се стигна, като за това помогнаха и дошлите 2-3 полицейски патрулки.

Христов си замина, а феновете се присъединиха към футболистите и треньорите в един своеобразен помен на ФК „Дунав“ Русе. Раздялата не мина без познатите песни и скандирания и сълзи в очите. Резултатът бе ясен – явлението, което караше хиляди русенци да се радват или тъжат заедно почти всяка седмица на местния Градски стадион, вече го няма. Тимът съставен от футболисти, за които в близките дни със сигурност ще се борят немалко отбори от елита, вместо да го покорят заедно с фланелката на „Дунав“ вече не съществува.

Сайтът fcdunav.com пък излезе с краткото заглавие „КРАЙ!“, продължавайки „Определено не сме се объркали, въпреки че много ни се искаше да е така. За съжаление днес ФК Дунав в този си вид престава да съществува. Сухата информация гласи, че днес ръководството на клуба раздаде на играчите бележките, с които те са свободни да си търсят късмета някъде другаде. За съжаление нещото, което е способно да обедини русенци, да ги накара да викат от щастие или да плачат от мъка, вече го няма. Трудно се пише в подобен миг, а и няма нужда от повече думи. Сигурно ни разбирате повече от добре.

Казваме Ви довиждане, а не сбогом, защото Дунав пак ще го бъде и един ден всички ще се гордеем с постигнатото, отново ще се радваме ЗАЕДНО там, на стария, очукан, но НАШ стадион. Там, където нашите деди са се радвали на славни победи. Уви, днес отронваме една сълза, но сме длъжни да продължим напред..."