Отборът на ЦСКА постигна много важна победа над Литекс в дербито от 9-ия кърг на А група. „Червените“ се наложиха с минималното 1:0 на своя стадион „българска армия“, а в герой за своите се превърна Ивайло Чочев, който реализира единствения гол в срещата. Това е първо поражение за "оранжевите" от началото на сезона, а отборът на ЦСКА продължава да няма допуснат гол на свой терен.

ВИЖТЕ РАЗВИТИЕТО НА МАЧА МИНУТА ПО МИНУТА

Мачът в Борисовата градина започна по най-добрия начин за ЦСКА. Домакините се хвърлиха в атаки още с първия съдийски сигнал, като в първите пет минути на двубоя, футболистите на Литекс почти не успяваха да играят с топката. Един от най-активните в редиците на ЦСКА, бразилецът Марсиньо пробва на два пъти да изненада стража на гостите, но в първия случай Евгени Александров спаси, а вторият изстрел бе в аут.

Отговорът на „оранжевите“, които в този мач играха с резервните си зелени екипи, дойде в 8-ата минута, когато Симеон Славчев пробва далечен удар, но топката мина над напречната греда на вратата.

Натискът на домакините даде резултат в 11-ата минута. След изпълнение на корнер от страна на Марсиньо, Апостол Попов успя леко да отклони топката към далечната греда, където Ивайло Чочев със силен шут от малък ъгъл я прати в мрежата за 1:0. При удара на халфа, вратарят на Литекс Евгени Александров не успя да се намеси по най-добрия начин.

След гола, ЦСКА се прибра леко в своята половина, което позволи на гостите да атакуват по-често. Станислав Генчев и Юрген Джазула имаха добри възможности, но ударите им бяха твърде слаби и не затрудниха Томас Черни. На другата врата, Апостол Попов също имаше шанс, но изстрелът му с глава бе твърде неточен.

В 28-ата минута гостите направиха фрапантен пропуск, който спокойно може да претендира за пропуска на сезона до този момент. След корнер за Литекс, Армандо Ваюши успя да пробие буквално по аутлинията отляво и да намери абсолютно непокрития на границата на малкия пеналт Джордан. Нападателят обаче стреля крайно неточно и не успя да уцели рамката на опразнената врата.

ВИЖТЕ НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ МОМЕНТИ ОТ МАЧА В СНИМКИ

Литекс започна по-силно второто полувреме, но въпреки това футболистите в „зелено“ не успяха да застрашат сериозно Черни с изключение на няколко центрирания, които не дадоха желания резултат. Възпитаниците на Златомир Загорчич владееха повече топката, но домакините се отбраняваха спокойно и предпочитаха да контраатакуват.

В последните десет минути наставникът на гостите Загорчич пробва рискован ход, вкарвайки в игра Момчил Цветанов на мястото на защитника Симеон Недялков. В крайна сметка ЦСКА удържа минималната си преднина до последния съдийски сигнал, а в продължението на срещата Григор Долапчиев можеше да вкара поредния си гол с „червената“ фланелка, но вратарят Евгени Александров излезе предвидливо и изчисти с глава.

Със спечелените три точки тимът на Стойчо Младенов се изкачи на пето място и събра актив от 14 пункта. Литекс е трети с две точки повече от днешния си противник.