Наставникът на Черно море Никола Спасов е едно откровено интервю за Черно море, за съдиите, за сезона на моряците.

"Ще ми е малко трудно всичко да си спомня, мина почти година, емоцията беше много силна, в крайна сметка нашите шансове да вземем купата бяха нищожни, затова и удоволствието бе толкова голямо. Взехме я по един уникален начин и това бе нещото, което ме зарадва най-много", коментира Спасов спечелването на купата на страната.

"Беше изключително трудно, Левски разполагаше с оптимален състав, бяха ни побеждавали за първенство – всичко беше на тяхна страна, Левски имаше голяма публика. Въобще те имаха всичко готово да вземат купата и затова се радвам, че успяхме да я вземем по толкова уникален начин", допълни той.

"Трябва да бъдем по-уверени, по-смели, с по-голямо самочувствие и със вяра, че можем да победим. Това е единствения начин по който се върви към победата. И аз не съм доволен от представянето на отбора през годината, аз също имам вина, не мога да кажа, че годината е провалена, но имаше поредица от слаби резултати. Иначе взехме Суперкупата, не събрахме малко точки през лятото, можеше и по-добре, но в крайна сметка лошата серия през пролетта беше негативното и аз се надявам искрено в последните мачове да завършим подобаващо първенството, да оставим по-добри впечатления и да зарадваме нашите фенове в края на първенството", каза още наставникът на Черно море.

"Многото текучество на футболисти през цялата година, като вземете мача за купата например, там имах съвсем различни играчи, за една година преминаха сигурно 20 футболисти, като включа хората, които напуснаха и тези, които дойдоха. Има голяма разлика от това естество какви имах и какви имам сега. За една година такова текучество на играчи не е гаранция, че ще намериш постоянство в представянето си. Зимата ни беше трудно, но пак казвам – повечето, които дойдоха задоволиха моите очаквания, но имаше и пропуски, които нямаше как да поправя", каза още Спасов.

"Жоро Илиев не беше играл 7-8 месеца, Бакари 6-7 месеца, след кръстни връзки въобще не беше тренирал. Аз умишлено го вкарах в състава, за да може да влезе в някаква форма. Не бях взел друг централен нападател така че разчитах много на него и на тези от предишната селекция. Борко Стойчев също не бе играл, Романов не игра в предишния си клуб редовно. Взех Вълчанов в последния момент, не можаха и е невъзможно 6-7 човека да се адаптират толкова бързо в отбора. Може би вече тук е моя отговорността – пробвах отбора да играе по един начин, който не беше печеливш явно", коментира още той.

"Педро Еуженио го привлякох през есента, края на есента беше и той не беше играл дълго време. Толкова много хора с недстатъчно добър ритъм. Затова залагах на тези хора, исках да им дам достатъчно време, но явно прекалих с него.

Ето и коментара на Никола Спасов по повод съдиите и влияят ли те върху мачовете.

"Ами фактор са, защото явно влияят на изходите от мачовете. Най-неприятното, което мога да кажа е, че има неща, които обикновения запалянко не вижда. Има отсъждания, които влияят на самите играчи, това са неща, които всеки нормален треньор вижда. Непрекъснатите обратни отсъждания или пък отсъждания в полза на единия от отборите. Това изнервя футболистите допълнително, те получават по-лесно картони – твърде много картони се дават – безумие е за мен, никой не печели от това нещо, единствено един отбор или два са облагодателствани, което е грозно. В епизодични случаи има тенденции и влияние, аз и преди млако казах, няма как да променя това нещо за съжаление".