Март – най-променливият месец в годината, но и чакан с най-голямо нетърпение заради настъпващата пролет. И както цялата природа, българският футбол се събуждаше от зимната си дрямка за началото на решителните битки в първенството и Купата.

Не, че през цялата зима беше кротко и спокойно около тогавашните представители на А група, напротив. Точно тогава започнаха един по един да излизат проблемите, които през март се струпаха като лавина на главите на управниците на повечето от тях. Но всичко по реда си.

Първият ден на „женския“ месец предложи дербито между Локомотив София и ЦСКА. Кой да предположи по това време, че то ще е едно от последните на ниво А група между тези съперници, на които скоро им предстоеше да станат аматьори.

„Червените“ влязоха като лидери в този мач, а цяла зима се надъхваха да се преборят с Лудогорец за титлата, като наставникът им Стойчо Младенов говореше за „13 финала“ до края на сезона и т.н. Но в „Надежда“ дойде първият провал за пролетта, която впоследствие се оказа не просто кошмарна, а направо трагична за „червените“. Стремглавият им път надолу започна на 1 март с поражението с 0:2 от „железничарите“, а момчетата на Младенов завършиха двубоя само с деветима души на терена.

След двубоя президентът на все още лидерите в първенството Александър Томов определи терена в „Надежда“ като „пясъчна нива за надбягване с камили“. Но тогава сладкодумният политик все още успяваше да замаже положението около лиценза на клуба, а впоследствие се оказа, че то ще погълне отбора като космическа черна дупка.

Този мач се оказа исторически и с друго. С него беше поставено началото на уникалната по рода си серия за ЦСКА от 12 поредни мача без победа, както и на „сухия“ пролетен период от цели 970 минути без попадение в противниковите мрежи.

Последваха загуби от Берое насред „Армията“ и Ботев в Коматево. Първата беше историческа за старозагорци, защото беше дебютна за тях на стадиона на „червените“ в цялата им история. Странно, но втората беше сладка за „червените“, защото след нея вечният съперник Левски беше запратен в седма глуха, но за това после.

Но турбуленцията на „Армията“ не спираше да друса клуба в средата на може би най-бурния откъм събития месец за него. Поредицата поражения доведе до оставката на наставника Стойчо Младенов. Тя веднъж не беше приета от Александър Томов, но когато стана ясно, че той ще сдаде властта на Юлиян Инджов и Петър Манджуков, вече нямаше кой да задържи треньора на „Армията“ и той си тръгна. На негово място беше назначен дебютантът Галин Иванов.

Точно между разделянето на А група на първа и втора шестица, дойдоха и рокадите по върховете на „червените“. Томов първоначално представи Инджов и Манджуков с радост и обяви, че се оттегля, за да се отдаде на политиката. Но всичко изведнъж претърпя обрат, когато двамата предприемачи се отказаха да поемат издръжката на клуба и покриването на задълженията по лиценза беше под въпрос.

Въпреки надвисналата опасност, Томов твърдеше до последно, че парите ще бъдат платени. Но до крайния срок 31 март това така и не се случи, а в крайна сметка с това беше сложено началото на края за професионалния лиценз на ЦСКА и през юни това доведе до изхвърлянето на „червените“ при аматьорите.

Турбуленцията обаче не беше само на „Армията“ през този месец. Тя беше изключително тежка и на „Герена“, като утешението на всички в Левски поне може да е, че не се стигна до такава катастрофа, както при големия съперник. Поне що се отнася до лиценза. Защото „сините“ пък записаха историческо дъно като класиране, при това по-малко от година след отбелязването на 100-годишния си юбилей.

През цялата зима всички от „Герена“ категорично твърдяха, че няма как да се стигне до отпадането им във втората шестица, въпреки колебливите резултати. Но развитието на останалите мачове в последните три кръга от редовния сезон, както и загубата от Лудогорец доведоха до това, че за първи път в историята на А група Левски да не завърши сезона в Топ 6.

Така „сините“ изиграха куп мачове за здраве срещу Марек, Хасково, Славия и Локомотив Пловдив. Всичките им надежди останаха за Купата, но през март нямаше мачове за нея, а обзорът ще остане за следващите дни.

На „Герена“ също не беше особено безоблачно и по отношение на лиценза. И там вреше и кипеше, а за първи път в историята си от клуба обявиха, че имат затруднения по покриването на критериите, за да получат професионален статут. Все пак на „Герена“ не се отдадоха на взаимни обвинения и запретнаха ръкави в последния момент, за да могат да се спасят поне от унижението да играят в селските групи от новия сезон.

Около края на този месец темата, както винаги се случва напоследък, беше за лиценза, а турбуленция имаше навсякъде. В Локомотив Пловдив не знаеха какво ще се случва, в Ботев имаха затруднения, а въпреки че на терена бяха повече от перфектни, в Локомотив София дереджето беше същото. В крайна сметка на „червено-черните“ им изигра лоша шега отричането на проблема и те се озоваха с ЦСКА при аматьорите, но за това по-нататък. Все пак на терена те бяха „бялата лястовица“ и постигнаха доста победи, които малцина очакваха, а с играта си привлякоха и мнозина от неутралните фенове.

По отношение на лицензите в Лудогорец беше остров на спокойствието, но пък там имаше сериозно лъкатушене в представянето на терена. Март не беше особено сполучлив за разградчани и те записаха няколко доста изненадващи резултата.

Какво се случи по Европа?

В европейския футбол беше още рано за развръзки във вътрешните първенства, но и там имаше очертаване на крайните рамки за крайните победители. Челси в Англия, Байерн в Германия и Ювентус в Италия направиха решителни стъпки по пътя към отличията, но пътят все още беше дълъг.

И все пак, в началото на месеца беше завоюван и първият трофей в някое от петте най-силни първенства на Европа. На 1 март Челси триумфира с Купата на Лигата, след като победи във финала Тотнъм. Това беше първи трофей за „сините“ от 2013 г. и те вече бяха постлали пътя си към още радост на Острова. Но по това време от годината и сезона погледите на феновете бяха отправени предимно към Шампионската лига и Лига Европа.

А там най-запомнящото се през март в евротурнирите беше шумният провал на английските отбори. Те записаха уникален антирекорд, като всички отпаднаха още преди да са достигнали до четвъртфиналите. Това не се беше случвало от десетилетия, а последният „пирон“ беше отпадането и на Евертън от Динамо Киев в Лига Европа на 19 март.

Преди това същото се беше случило с Челси, Манчестър Сити и Арсенал в Шампионската лига. И трите тима преклониха глави на осминафиналното стъпало.

Бъдещите шампиони на Англия се препънаха срещу ПСЖ, „гражданите“ за пореден път бяха безгласни букви срещу Барселона, а най-голямата изненада беше отпадането на „артилеристите“ от Монако, тогава с Димитър Бербатов в състава.

Иначе 34-годишният ветеран и Ивайло Чочев от Палермо бяха единствените български футболисти в някой от шампионатите на Топ 5 на Европа. Точно по това време от сезона обаче мястото на Бербо в Монако започна да изстива и се усещаше, че предстои раздяла. Чочев пък все още се утвърждаваше в Сицилия, но играеше все по-често и това му донесе повиквателна за националния отбор в мача с Италия.

Точно срещу „адзурите“ в края на март беше единственият светъл лъч за националите през цялата 2015 г. Те завършиха 2:2, а дори можеха да победят четирикратните световни шампиони на „Васил Левски“. Играта в този мач беше единственото хубаво нещо за тима на Ивайло Петев за целите 12 месеца, а към този момент шансовете за класиране на Евро 2016 не се бяха изпарили. Но имаше време и за това.

В света на спорта битките за отличията бяха в разгара си и все още нямаше яснота за носителите на отличията. Но през март започна едно състезание, следено от милиарди по света. Става въпрос за новия сезон във Формула 1. Тази година за първи път зрителите на Нова Броудкастинг Груп имаха удоволствието да гледат напрегнатите битки в ефира на каналите на групата, както и на Gong.bg

В крайна сметка, този месец предложи много емоции, много зрелище и много събития на феновете. Още от него беше зададена тенденцията за цялата 2015 г. - че във футбола ни се задават много драми. А развръзката предстоеше скоро по повечето от тях. Както ще го докаже и април, но за това - в събота. Весела Коледа на всички!