Бившият национален селекционер Станимир Стоилов гостува в студиото на Спортно шоу Гонг и сподели своите виждания за проблемите на българския футбол и коментира поредните слухове, свързващи го със завръщане в Левски.

“Това е поредната спекулация по темата и изобщо около мен. След интервю за един вестник ме попитаха дали бих работил отново в Левски с Наско Сираков и отговорих: “Разбира се, но сега най-важното е отборът да се остави на спокойствие”. Нямам желание да мътя водата на някого. Ако искам да работя някъде, най-лесно е да изляза и да го заявя, а и за да съм треньор на отбор, трябва да имам покана от там”, каза Стоилов.

“Бих искал да работя в чужбина. Искрено го желая и чакам момента, в който ще работя в чужбина за по-дълго време. Лиценз имам, език имам, сега уча и друг език. Чакам си шанса.”

“На този етап Левски се поставя по-добре в Европа, отколкото в първенството. Има още два мача в Лига Европа и още има шанс за класиране. В първенството изоставането е малко по-голямо, но в шампионата има достатъчно мачове, за да се навакса.”

“Ако зависи от мен, никога не бих се съгласил за раздяла с Гара Дембеле. Той пасна отлично на отбора, а и един отбор се гради с времето, той реши не един и два мача. Един играч печели един мач, а отборът печели титли или трофеи.”

“В България след 1990 година спортът бе занемарен тотално. Закриха се спортни училища, бази, сега се говори, че ще се открият нови 9 спортни училища. Дори и някой президент на футболен отбор да иска да направи нещо, то няма необходимата база.”

“Българското треньорско също беше унищожено. Търсеха се треньори, които да пълнят багажници и се пращаха по различни краища на България. Нямаше кой да научи треньорите.”

“Може би всички наши треньори сме самоуки. Почти нищо не съм научил от школата, а съм научил от мои бивши треньори или се учим с колегите си помежду си. На обучението му куца всичко, “а” и “б”-то във футбола. Младите треньори няма от къде да се учат.”

“Промени се животът на младите хора, които са или пред компютрите или в кафетата. Сега всички тренират по час - по час и половина. По наше време тренирахме по два пъти на ден и освен това играехме футбол по цял ден. Сега тренировките са леки и се получава един организъм, който не е достатъчно трениран. Има футболисти, които имат вътрешен потенциал, но ако сегашните играчи се накарат да тренират поне на 50% това, което се тренираше през 90-те години, след тренировката ще са в “Пирогов”.

“Мисля, че дори още по-надолу ще стигне нашият футбол. Не казвам, че няма 4-5 таланта, които да идват отдолу, но няма масовост. Като цяло футболната култура в България тъпче на едно място и затъва надолу. Едно нещо ако се управлява добре и се развива добре, трябва да се види какво неговите собственици са инвестирали в него. Според мен българските клубове са мъртви без силна детско-юношеска школа. Като купиш, 4-5-6 чужденци, става малко прекалено за един български отбор.”

“Сега имаме 2 отбора в групите на Лига Европа, преди няколко години имаше дори 3 и след това няколко години нищо. Това за съжаление е само един фойерверк. Ако се види статистиката от последните 20 мача, обаче имаме 2-3 победи. Футболът не се поставя на постоянна основа, а такава трябва да се търси.”

“Човек се учи, докато е жив. Съжалявам, че в един момент стигнах до там, в който Левски беше стигнал над нивото на българския футбол, тогава смених целия отбор и не получих достатъчен шанс да развия новия отбор, в който имаше нови, по-млади играчи с различни характеристики и мисля, че новият тим щеше да бъде дори още по-силен от стария.”

“Чувствам се като човек, който иска да работи и да променя футбола. Според мен футболът преди всичко трябва да носи радост и да бъде шоу, да няма просташки изяви в него.”

“Дано скоро спрат да ходят по 15-20 хиляди на дербитата и отново да ходят по 40 хиляди на мачовете, като всички отново седят заедно по трибуните - сини и червени”, пожела си за финал Мъри Стоилов.