Вратарят на Етър Велико Търново Ненад Филипович отдели няколко минути на Гонг преди старта на тренировката на отбора. 25-годишният страж заяви, че се познава с Иван Иванов от престоя си в Партизан и той му е разказал доста за българския футбол и отборите в А група.

Филипович е на 25 години, роден на 24 април 1987 г. в Ужице (Сърбия) и е юноша на Рад (Белград). Пазил е за Банатс, за унгарските елитни Видеотон (Фехервар) и МТК Будапеща от 2008 до 2011 г., след което се завръща в Сърбия и миналия сезон е във втория отбор на Партизан Белград – Телеоптик, за който има 29 мача. Висок е 191 см и тежи 85 кг. Договорът му с тима от Велико Търново е за 2 години с опция за продължаване с още една.

Защо избра да играеш в Етър?

Играх преди това в Унгария, а след това се завърнах в Сърбия, където играх за втория състав на Партизан. През миналата година получих оферта от Франция, която обаче не ме устройваше, а в същото време дойде и предложението да премина в Етър. Това бе добър шанс за мен, за да мога да играя в едно по-силно първенство, откъдето след това да се опитам да направя по-голям трансфер в по-силен отбор.

За какъв период от време е договорът ти с Етър?

Договорът ми с Етър е за две години, като пристигнах в Етър през октомври. До декември обаче не игра, защото имах проблем с получаването на жълтата ми карта. През януари добих това право и сега мога да играя за Етър.

Какво е мнението ти за нивото на българския футбол?

Стадионите не са добри, а терените са лоши. Смятам обаче, че тук се играе футбол, който предимно се залага на здравата физика и единоборствата. Има 5-6 много силни отбора, които са на едно добро европейско ниво.

Какви са шансовете на Етър да оцелее в А група според теб?

Проведохме много тежък лагер в Турция, където бяхме месец и половина и свършихме добра работа. Има 22-23 нови футболисти, които в мачовете показаха, че имат потенциал и са добри футболисти. Показахме, че сме добър отбор срещу Черно море и Монтана. Мисля, че имаме шансове да се спасим. Заслужаваме да останем в А група.

Какви са твоите лични амбиции?

Сега съм на 25 години и това за един вратар са добри години. Имам договор за още две години с Етър. Надявам се да направя трансфер от Етър в отбор от друга държава, който е по-силен. Ще видим какво ще стане.

Били играл в друг български отбор, който има по-големи амбиции от Етър?

Засега съм в Етър и не мога да кажа. Жал ми е, че сме тук в Сливен, а не играем във Велико Търново пред нашите фенове. Аз съм в отбора на Етър и ще давам всичко от себе си за този отбор. В добри отношения съм с треньора, спортния директор и с всички в отбора, така че не мога да кажа в момента. Чух, че има някакви проблеми между управата и ръководството. Аз искам ние да побеждаваме. Надявам се един ден да се върнем да играем във Велико Търново пред нашите верни фенове.

Доволен ли си от условията, които имате за тренировка?

Да, тук хотелът е много добър. Имаме и два терена за тренировка и един за мачовете. Мисля, че всеки един отбор от А група трябва да разполага с такива условия. Всичко тук е много добре.

Запознат ли си с това какво представляват другите отбори в А група?

Докато бях в Партизан съм разговарял с Иван Иванов и той ми е разказвал за българския футбол и отборите. Гледал съм мачове на Левски, ЦСКА, Лудогорец и Ботев Пловдив, които са водещите отбори. Това са силни отбори, които разполагат с отлични футболисти.

Как си комуникираш с новите съотборници?

На терена всички говорим на футболния език. Всички говорим на английски в отбора. Говори се на български също така. Треньорът говори на английски, немски, а също така и на турски.

Как виждаш работата си с треньора?

Треньорът се стреми постоянно да ни помага. Работихме много добре с него в Турция. Там показа, че е голям треньор. Имахме здрави мачове и тежки тренировки. Той държи много на добрата атмосфера в клуба. Също така поддръжа добра комуникация с всеки един от футболистите в отбора.

Разкажи за твоята сестра, която знаем, че е маркетинг директор в Партизан?

Ние сме спортно семейство. Баща ми е голям футболист от близкото минало. Сестра ми беше волейболистка, а сега е маркетинг директор в Партизан. Тя работи там. В Сърбия е много известна и всички я познават. Разбира ме се много добре. Обеща ми, че когато има свободно време ще дойде да гледа мач на Етър.