„В последните години българският футбол отива надолу. Когато бях треньор на Литекс - тогава се класираха три отбори в УЕФА – Литекс, Левски и ЦСКА. Тази година никой до никъде не стигна. Липсват добри футболисти и добри треньори в България. Това са проблемите на българския футбол в момента. Сега и в Сърбия има проблеми с треньорите. Не е както преди”, така Любко Петрович коментира ситуацията в А група в момента.

Сръбският специалист бе специален гост в Спортно Шоу Гонг. Бившият наставник на Левски и Литекс си припомни годините, в които водеше тимовете от „Герена” и Ловеч. Петрович говори за случващото се в Шампионската лига, успехите на Жозе Моуриньо, като сподели и очакванията си за това кой е фаворит за титлата на Световното първенство в ЮАР.

„Гледах един мач на Левски преди месец. Тогава „сините” играха по-добре от противника си. Но нямаше агресия, нямаше дух. Левски може да играе по-агресивно, по-бързо и по-компактно”, коментира сръбският специалист.

„Преди 11 години един приятел ме уреди да дойда да работя в България. След бомбадировките в Сърбия. Тогава в Левски бяха Владимир Грашнов, а Наско Сираков беше изпълнителен директор. Тогава, когато дойдох – исках по-голяма сума, исках служебна кола – Грашнов каза на секретарката просто да дойде и да подпиша. В Левски съм видял много хубави неща. Обичах много времето, което прекарах в този отбор”, добави той.

Треньорът показа, че помни добре годините на „Герена” и по-специално двата двубоя с Галатасрай. „Галатасарай – Левски 2:1 в първия мач. На реванша – Гонзо имаше два шанса за гол. Едното беше 100-процентово. Тогава изпуснахме Галата. 2:2 щеше да бъде реален и добър резултат за нас. Нямахме късмет, когато първият удар към нашата врата беше гол. Гонзо имаше шанс в 90-та минута да вкара, но не го направи. Сега, Гонзо малко по-бързо стана треньор. Трябва да докаже дали може или не може.”

„Съжалявам, че напуснах Левски, за да отида в Китай. Можеше да подготвим отбора по-добре, за да направим големи неща в Европа”, допълни той.

Петрович говори и за Литекс, като сподели, че тогава е разполагал с много опитни играчи в лицето на Зоран Янкович и Росен Кирилов.

Специалистът каза, че вдигането на Купата на Шампионската лига с Цървена звезда е делото на живота му. Сърбинът пък разкри, че по време на престоя си Уругвай, в Монтевидео е имало най-малко 50 спортни радиостанции.

Люпко Петрович сподели и впечатленията си от случващото се в Шампионската лига в момента. „След мача Барселона – Интер, синът ми каза, че съм най-дефанзивния треньор след Моуриньо. Често не може хубавото да побеждава. А аз мисля, че Моуриньо е най-големият треньор в света. Барселона има една традиция. Свързана с холандската традиция на Йохан Кройф за атрактивен футбол. Гуардиола е научил Барселона на офанзивен футбол. В първия мач обаче каталунците не трябваше да инкасират три гола. Един голям отбор, който иска да играе финал, не може да получи три гола.”

„Какво да кажа за финала. Интер – Байерн ще е много голям мач – шансовете са 50 на 50. Няма как да е иначе с тези два големи треньора. Не мога да кажа, че има фаворит – дори мисля, че по-скоро няма.

Бившият наставник на Левски и Литекс определи и фаворитите за Световното първенство в ЮАР: „Мисля, че на Мондиала ще видим добър футбол. Испания, като европейски шампион, Англия с Фабио Капело, Италия също, тези три отбора заедно с Аржентина и Бразилия са сред претендентите за титлата. Разбира се, германският манталитет е такъв, че никога не се знае какво може да се случи, така че и Германия ще участва сериозно в борбата.”

„Водил съм играчи от Давор Шукер до Станислав Манолев. Не мога да кажа кой ми е най-добрият ученик”, завърши Люпко Петрович.